Gazze'de soykırım yapan İsrail'e 3 kez destek ziyaretinde bulunan ve "Ben burada bir Yahudi olarak varım" sözleriyle tepki çeken ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmek üzere önceki gece Ankara'ya geldi. Türkiye, Blinken'ı üst düzey bir yetkili olmadan karşıladı.
DİPLOMATİK DÜŞÜŞ
Blinken'i taşıyan uçak gece saatlerine Esenboğa Havalimanı'na iniş yaparken, apronun ışıklarının kapalı olması dikkat çekti. Türkiye, bir Amerikan yetkilisini ilk kez Dışişleri Bakanı veya bir Türk üst düzey yetkili olmadan karşıladı. Blinken'ı karşılama heyetinde, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Dışişleri Bakanlığı Amerika'dan Sorumlu İkili Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Yaprak Balkan, Ankara Vali Yardımcısı Namık Kemal Nazlı yer aldı.
AFİŞLERLE PROTESTO
Blinken'in yol güzergahına Hamas'a bağlı İzzeddin El Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde'nin fotoğrafları asıldı. Bakanlık çevresinde toplanan grup ise Filistin bayrağı ile İsrail ve ABD aleyhinde pankartlar açtı, 'Bebek katilleri' sloganları attı. Cihannüma Dayanışma ve İşbirliği Derneği Ankara Temsilcisi Semih Okumuş ile Anadolu Gençlik Derneği Ankara İl Başkanı Mustafa Koyuncu, görüşme sürerken Bakanlık binası çevresinde toplanarak ortak açıklama yaptı; "Doğu Kudüs, Batı Kudüs, ikili devlet çözümlerini kabul etmiyoruz" dedi.
SAMİMİYETE RET
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, görüşme öncesi Blinken'ın iki kez kucaklaşıp, öpme hamlesini tek seferde engellemesi ve sadece elini sıkması dikkat çekti. Tokalaşmanın ardından resim çektiren Blinken'ın stresli halleri ve yüzünün düşmesi fotoğraf karesine yansıdı.
HAVAALANINDA AÇIKLAMA
Bakan Fidan ile Blinken'ın ortak açıklama yapmaması da dikkatlerden kaçmadı. Havaalanında uçağa binmeden konuşan Blinken, "Filistinlilerin, masum sivillerin ödediği bedeli görüyoruz. Buradaki endişeyi paylaşıyoruz ve her gün çalışıyoruz. İsrailliler sözler verdi, yakından takip edeceğiz. Sivil kayıpları azaltmak için atılabilecek adımları ve Gazze'ye daha fazla yardım ulaştırılması için somut adımların önümüzdeki günlerde hayata geçtiğini göreceksiniz. İnsani bir aranın bu konuda da fayda sağlayabileceğini düşünüyoruz. Sadece Gazze'de değil Batı Şeria'da olanlara da odaklanmış durumdayız" dedi.
Bu arada Bakan Fidan, Gazze diplomasisine Hollanda Dışişleri Bakanı Slot ve Çekya Dışişleri Bakanı Lipavsky ile telefonda görüşerek devam etti.
Tel Aviv'e bir ayda üç kez gidip "Ben bir Yahudi olarak buradayım" diyerek İsrail'in katliamlarına destek veren ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ankara'da vali yardımcısı düzeyinde karşılandı.
Bakan Fidan, Blinken'ın iki kez sarılma hamlesini boşa çıkardı, 2.5 saatlik görüşmenin ardından ortak basın toplantısı yapılmadı. Blinken ülkesine dönerken uçağın önünde konuştu.
'KUDÜS KORUMAMIZ ALTINDA' DETAYI
Hakan Fidan-Antony Blinken görüşmesinde ABD'li bakanın yanına Ay-yıldız içinde Mescid-i Aksa'nın yer aldığı bir obje konulması dikkat çekti. Sosyal medyada "Kudüs, Ay-yıldızın koruması altında olacaktır" mesajı verildiği yazıldı.
ACİL TAM ATEŞKES
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesi yaklaşık 2.5 saat sürdü. Dışişlerinden yapılan açıklamada, görüşmede başta Gazze olmak üzere bölgesel gelişmeler ve ikili ilişkiler ele alındı.
KESİNTİSİZ İNSANİ YARDIM
Bakan Fidan, görüşmede Blinken'a, İsrail'in Gazze'de sivilleri hedef almasının ve insanları yerlerinden etmesinin önlenmesi, acilen tam ateşkes ilan edilmesi gerektiğini vurguladı. Gazze konusunda görüş teatisinde bulunulan görüşmede, sivillerin zarar görmemesi, insani yardımların sürekli ve kesintisiz biçimde ulaştırılmasının temini konusunda her iki taraf da görüş birliği içinde oldukları teyit edildi.
İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM
Diplomatik kaynak, "Türkiye ve ABD, Gazze'de sivillerin zarar görmemesi, insani yardım ulaştırılmasının gerekliliği ve iki devletli çözüm konusunda mutabık. Bugünkü görüşmede iki devletli çözüm için birlikte çalışmanın gereği de vurgulandı" dedi. Fidan, Blinken'a Gazze'de sivil hedeflerin bombalanmasının, alt yapının tahrip edilmesin kabul edilemez olduğuna da dikkati çekti. Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmede İsveç'in üyeliği çerçevesinde NATO'nun genişleme sürecinin, ikili ve bölgesel konuların da ele alındığı kaydedildi.
DÜNYA MEDYASI: ANKARA'DA SOĞUK DUŞ
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Türkiye ziyareti dünya gündemine oturdu. Blinken'ın karşılanması, ağırlanması, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın tavrı ve ortak basın açıklaması yapılmaması dünya medyasında 'soğuk duş' etkisi yarattı.
Al Jazeera 'Blinken, zorlu İsrail-Gazze görüşmeleri için Türkiye Dışişleri Bakanı ile görüştü' manşetini attı. Prof. Tamer Qarmoot'un görüşlerine yer verilen haberde, "Blinken'ın ana misyonu İsrail'e daha fazla zaman kazandırmaktı. Türkler bunu biliyor. Bu yüzden soğuk karşılandı" ifadeleri kullanıldı.
Yunan In.gr "Blinken-Fidan görüşmesi ortak açıklama yapılmadan sona erdi" başlığı attı.
France 24, Washington ile Ankara'nın çatışmaya ilişkin tutumu arasında muhtemelen çözülmesi zor olacak büyük farklılıklar bulunduğunu aktardı.
Wall Street Journal, "Blinken, bölgesel gerginliği azaltmak için Türkiye'yi ziyaret etti" diye yazdı.
İngiliz Guardian, "ABD
Dışişleri Bakanı Antony Blinken Türkiye'de pek sıcak bir şekilde karşılanmadı" diye yazdı.
İsrail Ynet, "Blinken, Gazze yardımını genişletme çabalarını Türkiye ile görüştüğünü söyledi" diye yazdı.
"ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken İsrail ile Hamas arasında Gazze'de devam eden çatışmalar sırasında Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya geldi" diyen Los Angeles Times ABD'li bakanın ılımlı bir destek aldığını yazdı.
AFP, "Blinken Ankara'da Türkiye'nin öfkesini yatıştırmayı deniyor" başlıklı bir analiz yayınladı. Blinken'ın Gazze'de dökülen kana dair Türkiye'nin gösterdiği öfkeyi dindirmeyi hedeflediğini yazdı. İncirlik Üssü önünde hafta sonu gerçekleşen protestoyu hatırlatan ajans, Başkan Erdoğan'ın ise ABD'nin bir numaralı diplomatını küçümseyerek, ziyaret günü Rize'ye gittiği belirtildi.
BORRELL: ERDOĞAN'IN İFADELERİ ÇOK GÜÇLÜ
AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail-Filistin çatışmasının bir İsrail-Arap çatışmasından çıkarak medeniyet veya dinlerin savaşına dönüşmekte olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerini dinliyordum. Kendisi Batı'ya seslenirken, 'Bir kez daha hilal ve haçlı savaşını mı istiyorsunuz?' diyordu. Bunlar çok güçlü ifadeler. Bu çatışmayı önlemek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. İsrail, Filistin, Arap ülkeleri, AB, Türkiye, ABD ve Norveç'in dahil olduğu bir siyasi sürecin modaliteleri belirlenmelidir. Bu iki devletli çözüm için son şans."