Kudüs ve Aksa bilincimiz zayıf

‘Türkiye'de Kudüs Algısı Araştırması' Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya ilişkin bilgi ve bilinç düzeyimizin zayıf olduğu-nu ortaya koydu. Sınırlı bilgimizin kaynağı ise televizyon ve internet.

BÜLENT ŞANLIKAN

Mirasımız Kudüs Derneği, 'Türkiye'de Kudüs Algısı Araştırması' sonuçlarını açıkladı. Prof. Dr. Zekeriya Kurşun ve Prof. Dr. Mahmut Hakkı Akın danışmanlığında, ARGETUS Araştırma ve Bilimsel Organizasyon tarafından gerçekleştirilen araştırmada 26 ilde 18-65 yaş arasındaki 1933 katılımcı ile görüşüldü. Katılımcıların yüzde 54.4'ü Kudüs ve Mescid-i Aksa ile ilgili gelişmelerin kendilerini üzgün ve çaresiz hissettirdiğini ifade etti. Yüzde 70,3'ü Kudüs'ü henüz ziyaret etmediğini fakat gitmek istediğini kaydetti. Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın İslam tarihi açısından önemine dair bilgi düzeyi sousuna ise incelendi. Katılımcıların yüzde 41,2'si orta düzey, yüzde 31,5'i az bilgiye sahip olduğunu ifade etti.

İNTERNETE SORUYORUZ

Kudüs denildiğinde, katılımcıların akıllarına ilk olarak savaş (%14,7), kutsal topraklar (%12,0) ve soykırım/katliam (%11,6) gibi kavramlar geldi. Mescid-i Aksa'yı yüzde 21,6'sı ilk kıble olarak tanımladı, yüzde 13,1'i soykırım/katliam ve yüzde 12,4'ü kutsal topraklar olarak düşündü. Veriler, katılımcıların Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya dair farkındalıklarının sınırlı olduğunu ortaya koydu. Katılımcılar, Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın tarihsel önemi hakkında bilgi edinmek için çoğunlukla internet (%41,3) ve yazılı/görsel medyayı (%35,9) tercih ediyor. KatılımcılarKudüs ve Mescid-i Aksa ile ilgili bilgilendirme kampanyaları istedi. Dernek Başkanı Muhammed Demirci, "Araştırma, vatandaşlarımızın Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya ilişkin algılarını ve tutumlarını kapsamlı bir şekilde ele alıyor" dedi.