Küçük hacılar Kâbe'de çok mutlu

Aileleriyle Medine'de Peygamber Efendimizin Ravzası'nı ziyaret eden çocuklar şimdi de Mekke'de tavaf heyecanı yaşıyor. Diyanet'in çocuk hacıları aynı kafilede buluşturmasıyla akranları ile bir araya gelmenin mutluluğunu yaşayan çocuklar buradaki manevi atmosferi de güzelleştiriyor.

GÜLCAN TEZCAN

Küçük hacılar, her sene olduğu gibi bu yıl da Kabe-i Muazzama'da ilgi odağı oluyor. Diyanet İşleri Başkanlığı bu yıl ailesi ile hacca gelen çocukların burada daha iyi zaman geçirmeleri ve ailelerin de ibadetlerini kolaylaştırma adına 3-12 yaş arasındaki çocuk hacı adayları ve ailelerini aynı kafilede bir araya getirdi. Çocuklara oyun ve dini eğitim için alanlar açan Diyanet İşleri Başkanlığı ailesi ibadet ederken çocuklara refakat edecek personel de görevlendirdi. Anne babaları eşliğinde Medine'de Peygamber Efendimizin Ravzası'nı ziyaret eden çocuklar bugünlerde Mekke'de tavaf heyecanı yaşıyor. Akranları ile bir araya gelmenin mutluluğunu yaşayan çocuklar buradaki manevi atmosferi çocuk neşesiyle daha da güzelleştiriyor.

Anne babası iki kere umre yapan 7 yaşındaki Abdullah Celil ve 11 yaşındaki Zeynep Dikmen anne babaları ile birlikte hacca gelmiş. Çocukların karnelerini bile almadan Mekke'ye geldiklerini anlatan Kenan ve İlknur Dikmen çifti, hacca gelmeden önce evlerinin yakınındaki parkta alıştırma yapmış. Baba Kenan Dikmen, "Çocuklar çok istedikleri için onların da bu toprakların havasını teneffüs etmesini arzu ettik. Gelmeden önce parkta çocuklara iki tur yaptıramıyorduk ama burada tavafta hiç sıkıntı çıkmadı. Say yaptılar. Sorunsuz yürüdüler" dedi.

NİNESİNDEN ÖNCE HACI

Dede ve ninesine hac çıkmayan ancak anne babasıyla Kâbe'ye gelen küçük hacı Zeynep Dikmen ise "Önce yetişkinlerle beraberdik, böyle çocukların olduğu yere gelince daha mutlu oldum. Gelirken heyecanlıydım. Kâbe'yi görünce mutlu oldum. Heyecanlıydım. Daha başarılı ve mutlu olmak için dua ettim. Hacı olacağımı söylediğimde arkadaşlarım şaşırdılar, benden dua istediler. Zemzem, hurma getir dediler" dedi. Ankara'dan hacca gelen çocuklardan. 9.5 yaşındaki Ravza, "Buraya gelirken heyecanlandım. Medine'den geldik buraya. Ravza-i Mutahhara'dan ayrıldığım için birazcık üzgündüm. Meraklıydım. Peygamber Efendimizin huzurunda çok mutlu oldum. Düşündüm şöyle bir Peygamber Efendimiz neden hiç moralini bozmuyordu, neden bu kadar iyi biriydi, neden kimseye bağırmazdı... Peygamberimizin huzurunda Allah'tan herkese sağlık sıhhat vermesini, depremzedelere yardım etmesini, herkese bir yuva vermesini, güzel yuva kurmalarını istedim. Tavaf ederken de çok mutluydum. Çok güzel bir koku vardı orada. Dualar okudum, çok güzeldi." sözleriyle anlatıyor Medine'de ve Mekke'de neler yaşadığını.

Kayseri'den gelen küçük hacı adaylarından Zeynep Esma da "Peygamber Efendimizin yürüdüğü, yaşadığı yerleri geziyoruz. Tavaf ediyoruz" diyerek özetliyor hac tecrübesini. Aileler de Diyanet İşleri Başkanlığı'nın çocuklu aileleri aynı kafilede buluşturmasından ve çocuklar için eğitim, oyun ve aktivite alanları hazırlamasından hayli memnun. Aileler, "Çocukların bu yaşta böyle bir deneyim yaşamaları çok güzel. Diyanet İşleri Başkanlığı'na çok teşekkür ediyoruz. Böyle bir uygulama ile ibadetlerimizi çok kolaylaştırdılar. Mümkün olduğunca çocuklarımız da gezsin görsün istiyoruz bu atmosferi. Onları da götürmeye çalışıyoruz ama bizi çok zorlayan yerlerde öğretmenlere emanet ediyoruz" diyerek teşekkürlerini ifade etti.