Kritik gündemle ilk MGK toplantısı 

MGK Suriye’de yaşanan kritik gelişmeler ve terörle mücadelenin yoğun bir şekilde yürütüldüğü bir ortamda Binali Yıldırım ve yeni bakanların katılımıyla ilk kez toplandı. 

Binali Yıldırım’ın Başbakanlığında kurulan yeni kabine, ilk Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısını gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında, Beştepe Külliyesi’nde yapılan toplantıya, 65. Hükümet’in başbakanlık görevini üstlenen Binali Yıldırım ilk kez katıldı. Yeni Hükümet’te Başbakan Yardımcılığı görevini üstlenen isimlerden Nurettin Canikli ve Veysi Kaynak ile Milli Savunma Bakanlığı koltuğuna oturan Fikri Işık da ilk kez MGK toplantısında yer aldılar. MGK’nın gündemini, Erdoğan’ın başkanlığında önceki gün toplanan Bakanlar Kurulu’nda da ele alınan, “terörle mücadele” başta olmak üzere hassas başlıklar oluşturdu. 

DAEŞ VE PKK SUNUMLARI 

Başta PKK, DAEŞ ve PYD olmak üzere terör örgütleriyle mücadelenin askeri boyutu istihbarat raporları ışığında ele alındı. Nusaybin ve Şırnak’ta devam eden operasyonlar gözden geçirildi. Sınır ötesinden Kilis’i hedef alan DAEŞ saldırılarına karşı, alınan ve alınacak önlemler görüşüldü. 

Kritik yerlere operasyon 

MGK’da, Paralel Devlet Yapılanması (PDY) ile mücadele kararlılığı vurgulandı ve bu kapsamda alınacak yeni önlemler gözden geçirildi. Paralel Yapılanmanın, emniyet, yargı, iş dünyası, medya ayaklarına yönelik mücadelede gelinen nokta masaya yatırıldı ve eğitim başta olmak üzere farklı kulvarlardaki yapılanmaya karşı yeni önlemler değerlendirildi. MGK’da, Suriye ve Irak’ta yaşanan son gelişmeler tüm yönleriyle analiz edildi. Irak’ta siyasi gerginlikle artan bölünme iddiaları, Suriye sınırında güvenli bölge oluşturulması yönündeki çalışmalar ve mülteci sorunu ele alındı. İsrail’le yürütülen normalleşme görüşmeleri masaya yatırıldı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, yürütülen temaslarla ilgili MGK’ya bilgi verdi.

MGK AÇIKLAMASI

Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği ile kamu düzeninin sağlanması amacıyla yürütülen faaliyetler, terör ve teröristle mücadelede gelinen aşama, milli güvenliğimizi tehdit eden ve bir terör örgütü olan paralel devlet yapılanmasına karşı alınan tedbirler görüşülmüştür.

Devletin hukuk sınırları içinde, kararlılık ve hassasiyetle yürüttüğü operasyonlar neticesinde, halkın desteğini alamayan ve teslim olmaktan başka çaresi bulunmayan terör örgütünün ve siyasi uzantılarının bölgede yaşayan vatandaşlarımızın temsilcisi olmayacağı vurgulanmıştır.

Bölücü terör örgütünün Suriye kolu olan PYD/YPG'nin Prag, Stockholm, Berlin ve Paris'te temsilcilik açmasına izin verilmesinin, ülkemizi kana bulayan teröristlere imkan ve cesaret verdiği, bu tutumun dostluk ve müttefiklikle bağdaşmayacağını, verilen kararın yeniden değerlendirilmesinin Türkiye tarafından beklendiğinin altı çizilmiştir.

DAEŞ terör örgütüne karşı yürütülen mücadele ile bu örgütün ülkemize yönelik saldırıları, kapsamlı şekilde değerlendirilmiş, terörden arındırılmış güvenli bölge ile uçuşa yasak bölge uygulamasının gerekliliği bir kez daha ortaya konmuştur.

AB İLE VİZE GERGİNLİĞİ

Avrupa Parlamentosu’nun, Türk vatandaşlarına vize serbestisi getirecek raporun görüşmesini ertelemesiyle yaşanan tartışmalar da MGK toplantısında ele alındı.  

Binali Yıldırım’dan bakanlarla hazırlık

Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında gerçekleştirilen MGK toplantısı öncesi, ilgili bakan ve bürokratlarla Çankaya Köşkü’nde bir araya gelerek MGK’ya hazırlık toplantısı yaptı. Bir saat süren toplantıya, Başbakan Yardımcıları Canikli, Şimşek, Kurtulmuş, Türkeş ve Kaynak, Adalet Bakanı Bozdağ, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Ala, Milli Savunma Bakanı Işık ile Başbakanlık Müsteşarı Madenoğlu, Dışişleri Müsteşarı Sinirlioğlu ve MİT Müsteşarı Fidan katıldı. 

Komutanlardan ‘hayırlı olsun’

Başbakan Binali Yıldırım, dün Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı öncesinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve beraberindeki kuvvet komutanlarını kabul etti. Çankaya Köşkü’nde, basına kapalı gerçekleştirilen kabul, yaklaşık yarım saat sürdü. Kabulde komutanlar, Yıldırım’a Başbakanlık görevi ve yeni hükümetin işbaşı yapmasından dolayı “Hayırlı olsun” temennisinde bulundu. Başta terörle mücadele olmak üzere, gündemle ilgili de MGK öncesi fikir teatisi yapıldığı kaydedildi. 

Üçlü görüşme 

MGK toplantısı öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile Külliye’de bir araya geldi. Görüşmede MGK öncesi fikir alışverişinde bulunulduğu öğrenildi.