Başkan Erdoğan: Sergileyeceğimiz iş birliği Suriye'nin geleceğinde belirleyici olacak

Türkiye-Rusya-İran Üçlü Astana Zirvesi sonrası liderler ortak bir bildiri yayımladı.

Başkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katıldığı "Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi" saat 14.00 sıralarında başladı. Görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü ve sona erdi.

Başkan Erdoğan, zirvenin basına açık bölümünde liderlerle bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu belirtti.

KOVİD-19 VE CAN KAYIPLARI

Kovid-19 salgını nedeniyle İran ve Rusya'da yaşanan can kayıplarını dile getiren Başkan Erdoğan bu durumdan dolayı duyduğu üzüntüyü paylaştı.

Başkan Erdoğan konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Başkan Erdoğan Kovid-19 salgını ile mücadelede en iyi sağlık hizmetini veren ülke olmanın yanı sıra dost ve kardeş ülkelere yardım gönderildiğini hatırlatarak şöyle devam etti:

"Dünyanın 137 ülkesine tıbbi yardım ve malzeme desteğinde bulunduk. Günlük vefat sayılarını 16'lara kadar indirmeyi başardık. Yarım milyonu aşkın insanın hayatına mal olan bu musibetten dünyamızın en kısa zamanda kurtulmasını temenni ediyoruz. 2017'nin Kasım ayında başlattığımız Astana formatındaki üçlü zirve süreci, Suriye'de barış, güvenlik ve istikrarın tesisine önemli katkılar sağladı. Suriye'nin siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün muhafazası, sahada sükunetin tesis edilmesi ve ihtilafa kalıcı bir siyasi çözüm bulunması temel önceliklerimizdir."

TÜRKİYE SURİYELİLERİ KUCAKLAYAN İLK ÜLKE OLDU

Başkan Erdoğan toplantıda, "Türkiye olarak ihtilafın başından itibaren Suriyeli kardeşlerimizin yanında olduk. Etnik kimliğine, kökenine, inancına bakmadan milyonlarca Suriyeli sığınmacıya kucak açtık." ifadelerini kullandı.

Suriye'nin terör örgütleri eli ile parçalanmaması için büyük hassasiyet gösterdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Gerektiğinde fiili müdahalede bulunarak insani dramın ve bölücü emellerin önüne geçtik. Komşumuz Suriye'nin bir an önce huzur, güvenlik ve istikrara kavuşması için elimizden geleni yapmayı sürdüreceğiz. Astana garantörleri olarak sergileyeceğimiz iş birliği, hiç şüphesiz bu ülkenin geleceğini de belirleyici olacaktır. Bugünkü toplantımızı bu ideal yolunda atılmış bir adım olarak görüyor, şimdiden katkılarınız için teşekkür ediyorum. Yapacağımız istişarelerin Suriyeli kardeşlerimiz ve tüm bölgemiz için hayırlara vesile olmasını Rabb'imden niyaz ediyorum."

Zirvede Başkan Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar eşlik etti.

ZİRVE SONRASI ORTAK BİLDİRİ YAYIMLANDI

Video konferansla düzenlenen zirve sonrası devlet başkanları tarafından ortak bir bildiri yayımlandı.

Bildiride liderlerin Suriye sahasındaki mevcut durumu ele aldığı ve 3'lü eşgüdümü artırmaya yönelik kararlarını yineledikleri belirtildi.

Liderler zirvede komşu ülkelerin güvenliğine halel getirecek ayrılıkçı gündem ve tutumlara karşı kararlılık sergileyecekleri ifade edildi.

İGAB'daki durumun gözden geçirildiği Zirve'de, İdlib'le ilgili anlaşmaların hayata geçirilerek sahadaki sükuneti sağlamanın gerekliliği vurgulandı.

Zirvede, Suriye'deki ihtilafın Suriyelilerin öncülüğünde, BM'nin kolaylaştırıcılığında, siyasi süreçle sona erdirilebileceğine dair inanç teyit edildi.

Liderler bir sonraki zirveyi İran'da yapmayı kararlaştırdı.