KripTosuncuk! Kripto vurgun

Tiran'a kaçarken kameraya yakalandı... 2 milyar dolarlık kripto vurgunu! Kripto para platformu Thodex'in patronu, 400 bin kişinin ‘coin' almak için hesaplarına yatırdığı yaklaşık 2 milyar dolarla ortadan kayboldu.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Koineks Teknoloji AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Fatih Özer'in sahip olduğu şirket tarafından 20 Eylül 2017'de kurulan Thodex, 21 Nisan'da işlemlere kapatıldı. Günlük 1.3 milyar dolarlık işlem hacimlerine ulaşmasının ardından, alım satıma kapanan Thodex'in 391 bin aktif kullanıcı hesaplarına ulaşamadı.

ÇİFTLİKBANK'I HATIRLATTI

Mağdur birçok yatırımcının suç duyurusu üzerine savcılığın Özer'i ifadeye çağırmasıyla vurgun ortaya çıktı. Yanında 2 milyar dolarlık (16.5 milyar TL) kripto para kaçıran Özer'in 19 Nisan'da Arnavutluk'un başkenti Tiran'a gittiği belirlendi. Türkiye tarihinin en büyük vurgunu olarak kayıtlara geçen olay, Çiftlikbank'ın sahibi Mehmet Aydın'ı hatırlattı. Tosuncuk lakaplı Aydın, 1.5 milyar lira ile Uruguay'a kaçmıştı.

BAKIMLA OYALADILAR

büyük vurgunun ilk adımı 19 Nisan'da atıldı. Borsadan "DOGE işlemlerinde kısa süreli bir bakım çalışması gerçekleştiriyoruz" duyurusu geldi. 20 Nisan'da da, sitenin 6 saatlik bakıma alındığı belirtildi. Ancak saatler geçmesine rağmen borsa açılmadı ve 21 Nisan'da ise yeni ortaklık nedeniyle devir işlemi yapılacağı için sitenin 4-5 gün kullanılmayacağı belirtildi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, suç duyurularının ardından Özer hakkında 'nitelikli dolandırıcılık' ve 'suç örgütü kurmak' suçundan soruşturma başlattı. Ekipler, şirketin Kadıköy'deki merkez ofisinde dün inceleme yaptı.

40 KRİPTO BORSASI VAR

Aylık 8-13 milyar dolar arasında işlem hacmine sahip olan Thodex'te yatırımcıların kaybının 2 ila 10 milyar dolar arası olduğu iddia edildi. Türkiye'de halen 40'a yakın kripto para borsası bulunuyor. Arkasında güçlü holding bulunan şirket ise sınırlı sayıda.

TODEX'İN HESAPLARINA MASAK'TAN BLOKE

Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK), Thodex'in Türkiye'deki finansal kuruluşlar nezdindeki hesaplarına önceki gün itibarıyla bloke koyduğu duyuruldu.

DÖNÜNCE ÖDEYECEĞİM

Thodex'in sahibi Faruk Fatih Özer, dün hakkındaki iddiları yalanlayan bir açıklama yaptı: "Şirket hesaplarında siber saldırı tespit edildi. Bunun incelenmesi için geçici süre işleme kapatıldı. Şirketimizin kayıtları MASAK, SPK, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda kayıt latında. Yurtdışı yatırımcılarıyla görüşmeler yapmak için yurtdışına çıktım. 391 bin kişiyi, 2 milyar dolar zarara uğratarak ortadan kaybolduğum iddiları asılsızdır. Birkaç gün içerisinde Türkiye'ye döneceğim. 30 bin kullanıcının hesapları netleştikten sonra ödemeler yapılacak."

TİRAN'A KAÇARKEN KAMERAYA YAKALANDI

19 Nisan Pazartesi günü saat 19.50'de Arnavutluk Tiran'a gittiği belirlenen Faruk Fatih Özer'in İstanbul Havalimanı'ndan ayrılırken fotoğrafı ortaya çıktı.

KAÇIŞIN SİNYALİNİ TV'DE VERMİŞ

Thodex'in patronu Özer, 9 Aralık 2020 tarihinde konuk olduğu bir programda, şu ifadeleri kullanmıştı: "2020 yılı birçok yeniliği barındırdığı bir yıl oldu bizim için. İnsanlar şunun değerini daha fazla anladılar. Kripto paranın hem taşınması, hem bir yerden bir yere aktarılması tamamen bana bağlı. Herhangi bir sisteme, ülkeye, finans kuruluşuna bağlı olmadan siz istediğiniz yere bu kripto paranızla seyahat edebilir veya bunu istediğiniz ülkeye aktarabilirsiniz."

'DENETİM YOK, COİN VE YUMURTA İLE KANDIRIYORLAR'

Global Bilişim Derneği (BİDER) Başkanı Şenol Vatansever, kripto para borsalarının işleyişine ilişkin herhangi bir yönetmelik ve düzenleme olmadığı için denetim yapılamadığını belirterek, şunları söyledi: "ÇiftlikBank'ın sahibi yumurtayla bunlar hediye coin'le kandırdılar insanları. Şimdi devletin yapacağı şey şirkete kayyım atamak. Mağdurların parasını alması mümkün değil. Olması gereken bir yönetmelik ve kanun çıkması."

OCEAN'S 8'İ HATIRLATTI! ÜNLÜLER REKLAM YÜZÜ OLMUŞ

Thodex'in magazin dünyasının ünlü isimlerini de kullandığı ortaya çıktı. Simge, Zeynep Sever Demirel, Özge Ulusoy, Deren Talu ve Ebru Şallı gibi 8 ünlü isim Thodex için objektif karşısına geçmiş. Bu dolandırıcılık akıllara ünlü soygun filmi Ocean's 8'i akıllara getirdi. Filmde de dolandırıcılar vurgun için ünlü isimleri kullanmıştı.

PORSCHE VE DOGE OYUNU

Şirketin kurulduğu dönemde adını duyurmak için çekilişle Porsche verdiği belirtildi. Thodex'in geçen ay yaptığı kampanyayla borsasına yeni üye olanlara Dogecoin dağıttığını da şu ifadelerle duyurmuştu: "Sen de üye ol, 2 milyon Dogecoin'den 150'si senin olsun."

ÇAVUŞOĞLU: ŞAHSI TANIMIYORUM

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Faruk Fatih Özer ile aynı karede bulunduğu fotoğrafıyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer'i tanımıyorum. Şahsın sosyal medyada dolaşan fotoğrafı; 26 Aralık 2019'da Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı'nın oğlu Mert Sancaklı'ya verdiğimiz randevuya eşlik ettiği ziyarette çekilmiştir. Kamuoyunun bilgisine saygılarımla sunarım."

İKAMETİ DARICA'DA

Özer'in ev adresi olarak Ticaret Sicil Gazetesi'ne Darıca'daki bir apartman dairesini gösterdiği belirlendi. Thodex'in şirket unvanının izini sürüldüğünde Koineks Teknoloji Anonim Şirketi'ne ulaşılıyor. Koineks Teknoloji ilk başta Şişli'de faaliyet gösteriyor. Sonrasında 2019 yılında Kadıköy'de sokak arasındaki 10 katlı bir apartman dairesine taşınıyor. Buradan da yine 2019 yılında Nida Kule'ye şirket adresinin taşınması gerçekleştiriliyor.