Kriminal tipler sokakta olmayacak... Ceza infaz hükümleri değişiyor

Başkan Erdoğan, “ Yargılamalardan infaz ve ıslah sistemimize, nerede boşluk varsa çözeceğiz. Cezasızlık algısını ortadan kaldıracağız. Suçluların, yeni suçlar işleme eğilimi dikkate alınarak, tutuklu yargılanabilmesinin önü açılacak” dedi.

Akşam Gazetesi

Başkan Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu. Erdoğan, son dönemde ardı ardına gelen, bir polis memurumuzun şehit edilmesinden genç kızlarımızın vahşice katledilmelerine kadar bir dizi hadisenin haklı tepkiye yol açtığını belirtti.

ADALETİ SAĞLAYACAĞIZ

Erdoğan şunları söyledi: "Onlarca suç kaydı olan kriminal tiplerin ellerini kollarını sallayarak ortalıkta dolaşması herkes gibi bizi de rahatsız ediyor. Milletimizin sesine kulak vererek bu çerçevede bazı önemli adımlar atma kararı aldık. İnsanlarımızın sokakta, evinde, işyerinde hiçbir endişe duymadan hayatını güvenle sürdürebilmesini sağlamak için ne gerekiyorsa yapacağız. Emniyet teşkilatımız içinde bir zafiyet varsa neşteri vurup bunu gidereceğiz."

CEZASINI ÇEKECEKLER

Adalet sistemimizde tıkanıklık, yanlışlık varsa neşteri vurup Allah'ın izniyle onu da çözüme kavuşturacağız. Medyada ve sosyal medyada suça özendirme, suçu teşvik etmede sorun varsa gerekli müdahalede bulunacağız. İlk derece mahkemesi, istinaf, Yargıtay derken bir cezanın kesinleşmesi 5 hatta 7 yıla kadar uzayabiliyor. Bu süreçte suçlu kişi, yeni işlediği cürümlerde herhangi bir sabıka kaydı olmadığı için tutuklama olmadan yargılanabiliyor. Özellikle suçu geçim kaynağı haline getirenler ile suçta kibirlenenlerin, sistemin bu yönünü istismar ettiklerini görüyoruz. Gereken kanuni düzenlemeleri yaparak, mesela 5 suç kaydı olan birinin diğer davalarının bitip sabıka kaydına işlenmesi beklenmeden, yeni suçlar işleme eğilimi dikkate alınarak, tutuklu yargılanabilmesinin önü açılacak. Tutukluluk süresi, kişinin işlediği suçlar ve alacağı cezalarla orantılı bir şekilde belirlenecektir."

ŞİDDETE SIFIR TOLERANS

"Kadın hakları konusunda bize ders verecek hiçbir muhalefet partisi yoktur. Kadının statüsünün güçlendirilmesinde elimize su dökecek kimse de yoktur. İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmemizin, kadın hakları ve kadınlara yönelik şiddetle mücadeleye en ufak bir menfi etkisi olmamıştır. Kadına ve çocuğa yönelik şiddette zafiyet görüntüsüne asla izin vermeyecek, 'şiddete sıfır tolerans' ilkesiyle mücadelemizi devam ettireceğiz."

ÖZGÜR ÖZEL'E KAPALI OTURUM ELEŞTİRİSİ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Meclis'te kapalı gerçekleştirilen 'İsrail tehdidi' oturumu sonrası yaptığı açıklamalara değinen Erdoğan, "Dışişleri ve Savunma Bakanlarımız Meclis'imizin kapalı oturumunda bu konuyla ilgili milletvekillerimize detaylı bilgi verdi. Her iki bakanımız da idrak kapıları açık olanlar için fotoğrafı tüm netliğiyle ortaya koydu. Toplantı sonrası CHP Genel Başkanı'nın yaptığı açıklamaları esefle karşıladık. Tüm bölgemiz bir ateş çemberinden geçiyor ama bakıyorsunuz CHP Genel Başkanı ucuz polemik peşinde koşuyor. Açıkçası Sayın Özel'den ülke güvenliğine dair meselelerde daha olgun bir tavır beklerdik" dedi.

UZATTIĞIMIZ ELİN KIYMETİ BİLİNMELİ

Başkan Erdoğan, MHP lideri Bahçeli'nin DEM Partili yöneticilerle tokalaşmasına ilişkin şunları söyledi: "Biz, yeni yasama yılında siyasette artık farklı bir üslup ve söylem görmeyi istiyoruz. Bölgemizin de içinde bulunduğu atmosferi düşünerek daha fazla konuşmaya, daha fazla uzlaşıya, diyalog zeminini daha fazla genişletmeye ihtiyacımız olduğu kanaatindeyiz. Milletin faydasına olacak hiçbir konuda diyalogdan kaçınmayız. Sayın Devlet Bahçeli'nin yaptığı açıklamaları takdirle karşılıyor, Türk demokrasisi ve 85 milyonun kardeşliği adına çok kıymetli buluyoruz. Cumhur İttifakı'nın uzattığı elin değerinin muhatapları tarafından da layıkıyla anlaşılmasını ümit ediyoruz. Beklentimiz, hiçbir ayrım yapmadan Meclis'teki tüm siyasi partilerin de bu anlayış ve bu yaklaşım içinde hareket etmeleridir."

GÜVENLİĞİMİZDEN TAVİZ VERMEYİZ

Erdoğan, İsrail'in 50 bin kişiyi şehit edildiğini belirterek şöyle dedi, "Savaşın diğer ülkelere yayılma tehlikesi büyüyor. Türkiye ne yapılmak istendiğinin farkındadır. Ne pahasına olursa olsun bölgemiz ve topraklarımız üzerinde ameliyat yapılmasına müsaade etmeyeceğiz. Türkiye yayılmacı hevesleri, vatan topraklarına dikilen kem gözleri kursaklarda bırakacak güce sahiptir. Vaat edilmiş topraklar hezeyanının varacağı yer büyük bir hüsran ve hezimet olacaktır."

ATEŞKES İSTEYİP KATLİAMA DESTEK VERİYORLAR

"Sahne önünde ateşkesten bahsedenler sahne arkasında İsrail'e her türlü silah desteğini veriyor. Gazze kasabı Siyonist Netanyahu'nun Amerikan Kongresi'ne davet edilmesi, dakikalarca ayakta alkışlanması bunun bariz örneğidir. Tarih o kara tabloyu asla unutmayacaktır. Tarih, elinde on binlerce çocuğun, sivilin kanı olan bir canavarı ayakta alkışlayanları asla ve asla affetmeyecektir."

ERDOĞAN'DAN ÜÇ AYRI KABUL

Başkan Erdoğan, Beştepe'de Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) Başkanı Nilüfer Bulut ve Başkan Yardımcısı Neşe Kavak'ı kabul etti. Erdoğan daha sonra Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Üyesi sinema sanatçısı Hülya Koçyiğit'i ayrı ayrı kabul etti. Görüşmeler basına kapalı gerçekleştirildi.