'Kovid aşısı olan virüs bulaştırmaz'

Aşılar sayesinde dünyadaki birçok salgının önüne geçildiğini belirten Enfeksiyon Uzmanı Prof. Dr. Dilek Arman, CoronaVac hakkında toplumun merak ettiği soruları yanıtladı.

MedIcal Park Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Dilek Arman, Kovid-19 aşısı hakkında merak edilen soruları yanıtladı:

Kovid’i fark etmeden geçirirken aşı olursam hastalık ağır mı geçer?

“Aktif Kovid-19 hastalığına sahip kişi hastalığı belirtisiz atlatıyorsa, aşı olmasının hastalığın hafif geçirilmesine katkısı olabilir. Bunu dışında aşının kişiye herhangi bir kötü etkisi olacağını beklemiyoruz. Antikor oluşturmayan kişiler, hastalığın hemen arkasından, antikoruna baktırmayan ise 3 ay sonra aşılanabilir.”

Aşı olduktan sonra kendimi nasıl korumalıyım?

“Uykumuza dikkat edelim, dengeli beslenelim, bu dönemde protein eksiği olmasın. Antikorun gelişme süresi normalde 7-10 gün. Bu nedenle tedbirlere sıkıca uyalım.”

ALERJİ VARSA OLMAYIN

“İlk dozda alerjik reaksiyon olursa 2. doz vurulmalı mı?”

“İnaktif aşılarda ‘alerji riski’ diye bildirebileceğimiz bir durum yok ama antikoru pozitif olanlarda nasıl davranacağını bilmiyoruz. İlk dozda alerjik bir reaksiyon gelişen kimse olursa, ikinci dozu yaptırmaması önerilebilir.”

Gebeler ile kanser hastaları aşı olmalı mı?

“Bu kişiler eğer sağlık çalışanıysa ve çalışmaları gerekiyorsa aşılanabilirler. Bunun haricinde kendi açık rızalarıyla aşılanabilerler. Ama riski olmayanların izolasyon kurallarına dikkat etmesi daha güvenlidir.”

Aşı olan kişinin virüs bulaştırma ihtimali var mı?

“Virüsü aşı olduğumuzda solunum yolundan almıyoruz ki, solunum yolundan bulaştıralım. O yüzden aşı yapılan kişinin etrafına virüsü bulaştırma olasılığı yok.”

TEDBİRLERE DEVAM EDİN

Aşı olduktan sonra virüse yakalanabilir miyim?

“Aşı olduktan sonra Kovid-19 olmayacağımızın garantisi yok. Hiçbir aşı yüzde 100 koruma sağlamaz.”

Grip aşısı olan kişi, Kovid-19 aşısı olmak için ne kadar süre beklemesi gerekir?

“Grip ve zatürree gibi inaktif aşılarla arada 15 gün bırakılması öneriliyor. Eğer kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği gibi canlı aşılar yaptırıldıysa Kovid’i 1 ay sonraya erteleyin.”

Ateşli bir hastalık geçirdiysek aşı olabilir miyiz?

“Kovid-19 aşısı akut ateşli hastalık geçirildikten sonra aşı yapılmalı ki immün yanıt iyi olsun.”

Aşıdan sonra banyo yapılır mı?

“Aşı sonrasında aşırı sıcak duş almak, sadece lokal reaksiyon riskini artırabilir.”

TÜRKİYE AVRUPA’YA ÖRNEK OLDU

Türkiye’de yaşlı vatandaşlar aşılarını evlerinde yaptırma imkanına sahipken, diğer ülkelerde bu fırsatın tanınmadığı görüldü. Dün Kayseri’de 92 yaşındaki Salih Göktaş, Adıyaman’da 100 yaşındaki Ayşe Çalış ile 103 yaşındaki Gafure Ekinci’ye evinde ilk doz vuruldu. Oysaki Fransa, İngiltere, Almanya, Yunanistan gibi ülkelerde yaşlı ve engelli yüzlerce vatandaş, aşı için saatlerce sıra bekliyor.

ŞENTOP İLK DOZUNU OLDU

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CoronaVac aşısının ilk dozunu, Ankara Şehir Hastanesi’nde yaptırdı. Vatandaşlara ‘aşı olun’ çağrısı yapan Şentop, Meclis’te 142 milletvekilinin koronaya yakalandığını duyurdu. Şentop, “Milletvekilleriyle, özellikle Genel Kurul çalışmalarıyla yakın irtibat halinde olan personel için de aşı için öncelik olmasında fayda var diye düşünüyorum” dedi.

1 HAFTADA 1 MİLYON AŞI

Türkiye, dünya aşı sıralamasında ilk 10’a girdi. 1 haftada aşılananların sayısı 1 milyonu geçti. Dün sağlık çalışanlarının ilk dozu biterken, huzurevlerindeki uygulamanın bu hafta tamamlanacağı öngörülüyor. Öte yandan Türk Eczacıları Birliği eczane ve ecza deposu çalışanları ile eczacılık fakültelerinin stajyer öğrencilerinin aşılanmasına bugün itibarıyla başlanacağını duyurdu.

85 YAŞ ÜSTÜNE AŞI BUGÜN BAŞLIYOR

Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, her bir aşamada aşı programına ara vermeden sürekli aşılama yapılacağını söyledi. Aşı için, hedef gruplara göre tedarik ve lojistik planlamasının yapıldığını ifade eden Koca, bugünden itibaren 85 yaş üstü vatandaşların da evlerinde aşılanmasına başlanacağını açıkladı. Koca, “Mümkün olan en kısa sürede en çok vatandaşımızın aşıya ulaşmasını temin edebilmek için tüm şartları zorluyoruz” dedi.

YENİ VAKA SAYISI 6.435

Türkiye’de son 24 saatte 168 bin 894 Kovid-19 testi yapıldı, 6 bin 435 kişinin testi pozitif çıktı, 159 kişi hayatını kaybetti, 5 bin 932 kişi ise iyileşti.

ALKOL VE SİGARA ANTİKOR OLUŞMASINI ENGELLİYOR

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, sigara ve alkolün Kovid aşısı üzerindeki etkilerini anlattı: “Alkol ve sigara negatif etki yaparak aşının etkisinin azalmasına sebebiyet veriyor. Aşıdan 10 gün öncesi ve 1 ay sonrası kesinlikle alkole yaklaşılmaması gerekiyor. Yoksa aşının bize vereceği faydalı etkinlik anlamında ciddi manada düşüş söz konusu olabilir. Sigara da oluşmuş bağışıklığı baskıladığından uzak durmalıyız.”