Koruma altına alınmıştı... Vandallar tarihe sprey boyayla geçti!

Muğla'da koruma altındaki tarihi Kayaköy'deki bazı yapıların duvarlarına, kimliği belirsiz kişiler tarafından sprey boyayla yazılar yazıldı. Görüntüler tepkilere neden oldu.

Türkiye'nin gözde turizm merkezlerinden Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde bulunan tarihi Kayaköy, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Tarihi evlerin bulunduğu bölgede yaşayan Rumlar, 1923'teki mübadele anlaşması ile Yunanistan'a göç etti. Yaşanan göçün ardından bölgeye yerleştirilen halk çevre ve yaşam koşullarına ayak uyduramayınca köy terk edildi. Günümüzde 'Hayalet Şehir' olarak bilinen Kayaköy, 2020 yılında da Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile 'Kesin Korunacak Hassas Alan' ilan edildi. Dik yamaçta bulunan ve seneler içerisinde yaşanan çevresel faktörler nedeniyle büyük bölümü hasar gören bölgedeki evlerin bazıları da bölgeyi ziyaret eden kişiler tarafından tahrip ediliyor. Bazı tarihi evlerin duvarlarına kimliği belirsiz kişiler tarafından sprey boyayla yazılar yazıldı. Yerli ve yabancı binlerce turistin ziyaret ettiği bölgedeki görüntüler tepkilere neden oldu.

DÜNYANIN EN FANTASTİK BÖLGESİ

ABD'nin ünlü haber kanalı CNNîn seyahat ekibi, "Dünyanın en fantastik terk edilmiş kasabaları ve şehirleri listesi hazırlamıştı. CNN'in sitesinde de yer alan listede, bir zamanlar her biri binlerce insanın yaşadığı 20 'hayalet kent'in arasında Muğla Fethiye'deki Kayaköy'e de yer verilmişti. Terk edilse de Türkiye'nin büyüleyici köşelerinden biri olanKayaköy'ün müze olarak korunduğu ve UNESCO tarafından "dünya dostluk ve barış köyü" olarak belirlendiğine dikkat çekildi. Haberde tarihi hakkında da bilgi verilen Kayaköy'ün mutlaka gezilmesi tavsiye edilmişti.