Koronavirüsün sık görüldüğü yaş grupları değişti! '40-50 yaşta daha ağır seyrediyor'

Hastalık 40-50 yaş arasında yoğunlaştı. Enfeksiyon uzmanı Prof. Dr. Alper Şener, Türkiye'de İngiltere varyantının daha baskın olduğunu belirterek, “Hastalık, 40-50 yaş arası aktif çalışan grupta yoğunlaştı. Vakalar ağır seyrediyor” dedi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, 3'üncü dalga içerisinde İngiltere varyantının daha baskın olduğunu ve taramaların yüzde 80 civarında pozitif geldiğini belirtti.

VUHAN TİPİ KALMADI

Şener, koronavirüsün daha önce 65-75 yaş üstündeki grupta görülürken, şu anda 40-50 yaş arasındaki aktif çalışan grupta kümelenme olduğuna ve bu yaş grubunda hastalığın daha ağır seyrettiğine dikkat çekti. Normalleşmeyi konuşmak için de toplumun yüzde 75'inin aşılanması gerektiğini belirtti.

Artık neredeyse, Vuhan tipinde virüs kalmadığını ifade eden Şener, varyantlarda klinik şikayetlerin aynı olduğunu, halsizlik, üşüme, titreme, eklem ve kas ağrısı, ishal, tat ve koku almada bozukluk gibi semptomlar gösterdiğini belirtti. Şener şunları söyledi:

Özellikle son 1,5 aydır gelen hasta grubunda hızlı kötüleşme ve yoğun bakıma yatış görüyoruz. Öykü hep aynı: Tanı almış, PCR'ı pozitif, ilk başta her şey normal. Hasta, ilaçlarını kullanıyor. Birden solunum sıkıntısıyla acil servise gelip, bazen direkt yoğun bakıma, bazen de servise yüksek düzeyde oksijen almak için yatan bir hasta grubu oluştu.

GÜNDE 1 MİLYON AŞI

İngiltere'nin hızlı bir şekilde aşılama çalışmalarına başladığını söyleyen Şener, "21 Haziran'da tamamen normalleşmeden bahsediliyor. İngiltere'de 21 Haziran'a kadar toplumun yüzde 80"ine çift doz aşı yapılması hedefleniyor. Bizim de bu rakama ulaşma şansımız var. Türkiye'nin günde 1 milyon civarında aşı yapma kapasitesi var. Avrupa'da bu ciddi bir rakamdır. Günde 1 milyon doz aşıyı yapabilir pozisyonda olursak, 60 gün içerisinde de bunu maksimum seviyede uygularsak, 2 ay içerisinde toplumun ciddi bir grubunu aşılamış hale geleceğiz" dedi.