Korona haritası her hafta kötüye giden Doğu Karadeniz'e ek tedbirler getirildi. Trabzon, Rize, Ordu ve Giresun'daki vaka artışlarının en büyük sebebinin ev ziyaretleri, düğün, nişan gibi toplu buluşmaların olduğu, ayrıca hafta sonları gerçekleştirilen köy ve yayla ziyaretlerinin de vakaların artmasında etkili olduğu belirlendi. Bunun üzerine söz konusu illerde sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde de mahalle ve yaylalara giriş yasaklandı, denetimler sıklaştırıldı. Rize'de çay sohbetleri, Trabzon'da maçlarda toplanma yasaklandı, sinemaların açılışı 1 Nisan'a ertelendi.
19 YERLEŞİM YERİ KARANTİNADA
Samsun, Ordu, Trabzon, Rize, Gümüşhane, Sinop ve Çorum'da toplam 15 ilçedeki 12 mahalle ile 7 köy karantinaya alındı. Ordu ve Giresun'da ise tarımsal faaliyetle uğraşanlar için izin verilen köy ve yayla ziyaretleri durduruldu. İllerde ayrıca, bazı bölgeler için HES koduyla giriş uygulaması hayata geçirildi. Bölgede, sokağa çıkma kısıtlamasında muafiyeti olanların da sıkı denetime tabi tutulacağı öğrenildi.
ARTIŞ ENGELLENMELİ
KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Faruk Aydın, " Karadeniz'in tüm bölgelerle iletişimi ve insan trafiği yüksek. 20-30 yıl önceki Karadeniz yok. Artık burada da Akdeniz Bölgesi'ne, Batı Karadeniz'e ve İstanbul'a benzer bir yaşam tarzı var. Eğer biz bu sayılarla normalleşmeye girersek büyük sorunlarla karşılaşabiliriz. Güncel sayıların il düzeyinde düşürülmesi gerekiyor. İnsanlar önlemlere tam uyum gösterirlerse sayıların düşebileceğini öngörüyoruz. Ülke olarak topyekun, Karadeniz'deki yüksek vakanın nereden kaynaklandığını bulmaya çalışıyoruz."
ÇAYIN BAŞKENTİNE ÇAY YASAĞI
Rize'ye çay ocağı yasağı getirildi. İş yerlerinin ya da binaların önünde iki veya daha fazla kişinin bir arada oturması, çay ve sigara içmesi, sahil bantlarında, parklarda sohbet etme gibi davranışlar artık yapılmayacak.
KAYSERİ'DE KARANTİNA BOLU'DA SIKI DENETİM
Kayseri'nin Kocasinan İlçesi'nde koronavirüs vakaları artan 200 nüfuslu Salur mahallesi, 10 gün süreyle karantina altına alındı. Bolu ise bir önceki haftaya oranla vakaları katladı. Artan vakalara ev ziyaretlerinin neden olduğu belirtildi, polis ve jandarma denetimlerini sıklaştırdı.
ŞEHİR ŞEHİR ALINAN ÖNLEMLER
MUĞLA-BODRUM: Tüm park, mesire ve ören yerlerinde piknik ile sahil bantları kapatıldı.
TOKAT: 10 gün düğün, nikah gibi merasimler ertelendi. Spor salonları ile hayvan pazarları kapatıldı. Pazar girişlerine HES kodu zorunluluğu getirildi. 3 yerleşim yeri karantinaya alındı; virüsü cenazeye il dışından katılanların yaydığı belirlendi.
SAKARYA: 15 gün düğün, nikah, mevlit, kutlama gibi merasimler ertelendi. Sanayi sitelerinde HES kodu zorunlu oldu.
ÇORUM: İl Emniyet Müdürlüğü tarafından oluşturulan 'özel tim' cadde ve sokakları denetlemeye başladı. Sinemaların açılışı 1 Nisan'a ertelendi.
EDİRNE: Valilik vatandaşlara kurallara uymaları için SMS ile uyarı mesajı gönderdi.
HAFTA SONU ÇOLUK ÇOCUK KÖYDELER!
Vaka sıralamasında 5'inci olan Rize'de, yetkililerin tüm uyarılarına rağmen vatandaşlar hafta sonu kısıtlama öncesi yine köydeki evlerine gidiyor. Kentte alışverişlerini yapanlar, dolmuşlarla ya da özel araçları ile köylere çıkıyor. Köylülerden Mehmet Kopuz, "Şehirden gelip komşusuyla, akrabasıyla çoluk çocuk vakit geçiriyorlar. Kim hasta bilemiyoruz. Herkes birbirine bulaştırıyor" dedi.
CENAZEDE 22 KİŞİYE VİRÜS BULAŞTIRDI
Trabzon Araklı'da Taşönü Mahallesi'nde trafik kazasında yaşamını yitiren Adem Çebi'nin (43) cenazesine katılan koronavirüslü kişi temas ettiği 22 kişiye virüs bulaştırdı. 8 ay sonra ikinci kez karantinaya alınan mahalleye giriş-çıkışlar kapatıldı, Alternatif yollara moloz döküldü. Mahalle muhtarı "4 hanede 22 vakamız var. Yeni testler de yapıldı" dedi.