Koronadan sonra ikinci kabus: Türkiye dahil 11 ülke harekete geçti

Bu yıl 20 kişinin ölümüne neden olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü aşısında insan üzerinde deneme aşamasına gelindi.

KKKA kabusu devam ediyor. 30'dan fazla ülkede görülen virüs, Türkiye'de bu yıl 20 can aldı.

Koronavirüsten sonra ikinci tehlike olarak görülen KKKA'nın henüz bir aşısı yok.

İNSANLAR ÜZERİNDE DENENECEK

İHA'ya konuşan Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Nazif Elaldı, İngiltere, Fransa, Almanya ve Türkiye'nin de olduğu 11 ülkeden 13 merkezde KKKA aşısı üzerinde ortak çalışma yürütüldüğünü kaydetti.

Prof. Dr. Elaldı, geçtiğimiz yıl Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde geliştirilen aşının Amerika'da maymunlar üzerinde denendiğini ve yüksek oranda başarılı olduğu bilgisini verdi.

Aşının deneysel çalışmalarının bittiğini belirten Prof. Dr. Elaldı, İsveç'te 20 gönüllü üzerinde Faz1 aşısının uygulanacağını söyledi.

TESTLER SİVAS'TA YAPILABİLİR

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız ise, "Uluslararası girişimlerimizle aşı testlerinin Sivas’ta gerçekleştirilmesini hedefliyoruz. " dedi.

98 VAKA 8 ÖLÜM

2020 yılında Sivas’ta 126 hastanın 98’inde KKKA’nin pozitif çıktığını belirten Yıldız, 8 hastanın ise vefat ettiğini ifade etti.

BELİRTİLERİ NELER?

Hayvandan insana bulaştığı bilinen ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölümlere neden olabiliyor.

"Vaka sayısına göre vefat oranın en yüksel olduğu il Gümüşhane"

Moskova caddelerinde geçit provası

MSB "Pençe-Kaplan Operasyonu"na katılan topçu birliklerinin atışlarını paylaştı

Şüpheliyi kovalayan polisler kaza yaptı