Körfez kırmızı-beyaz

Başkan Erdoğan iş insanlarına seslendi: BAE Körfez'deki ticaret ortağımız. Başkan Erdoğan BAE'de Türk bayrağı renklerine boyanan gökyüzü altında, top atışları ve caddelere asılan Türk bayrakları ile karşılandı. Dubai Expo'da Türk Milli Günü ilan edildi.

Başkan Erdoğan, Abu Dabi'de BAE'li iş insanları ve yatırımcılarla bir araya geldiği toplantıda açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "BAE, Türkiye'nin Körfez bölgesindeki ticaret ortağıdır. Yeni bir dönemi başlattık. Yaptığımız görüşmelerde karşılıklı anlayışı teyit ettik" ifadelerini kullandı. İş insanlarına seslenen Erdoğan, "Kasım ayındaki ziyareti ile Türkiye Birleşik Arap Emirlikleri ilişkilerinde yeni bir dönemi başlattık. Ticari ilişkilerin geliştirilmesi yatırımların artırılması konusunda güçlü bir müşterek iradeye sahibiz" dedi.

ORTAK ÇALIŞMA ARZUSU

Gerçekleştirilen görüşmelerde karşılıklı anlayışın teyit edildiğini kaydeden Başkan Erdoğan, "Zira 13 anlaşma imzaladık. Birleşik Arap Emirlikleri Türkiye'nin Körfez bölgesindeki başlıca ticaret ortağıdır. İkili ilişkilerimizde duraksama yaşanan dönemde dahi ticari ilişkilerimiz hacmini korumuş, özel sektörlerimiz arasındaki ortaklıklar canlılığını muhafaza etmiştir. Bu durum ikili ekonomik ve beşeri ilişkilerimizi köklü bir geçmişe ve sağlam bir alt yapıya sahip olduğunun ispatıdır. Şimdiki ortak hedefimiz ikili ilişkilerimizi her alanda çok daha üst seviyelere taşımaktır. Dün sanayi ve ileri teknolojiler taşımacılığa, sağlıktan tarıma ve karşılıklı yatırımlara kadar çok geniş bir yelpazede imzalanan belgeler bu hedef doğrultusunda birlikte çalışma arzumuzu açıkça ortaya koymuştur" ifadelerini kullandı.

ÖNE ÇIKAN ÜLKEYİZ

Erdoğan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Birleşik Arap Emirlikleri, ileri teknoloji şirketlerine ve startuplara finansman desteği ve uygun yatırım fırsatları sunuyor. Türkiye ise dinamik ve genç nüfusu ile ileri teknoloji geliştiren küresel ölçekte isim sahibi yeni girişimlere öncülük ediyor. Ekonomik açıdan birbirini tamamlayan ülkeler olarak kısa sürede önemli mesafe alacağımıza inanıyorum. Karayolu, havayolu, bankacılık ve finansman başta olmak üzere her alandaki ekonomik bağlantılarımızı güçlendirilmesi için biz de gereken adımları atıyoruz. Türkiye 85 milyonluk nüfusu, yükselen sanayi üretimi nitelikli istihdam tam kapasitesi, fiziki altyapısı ve coğrafi konumuyla öne çıkan bir ülkedir."

EL MAKTUM'LA GÖRÜŞTÜ

Başkan Recep Tayyip Er- doğan, BAE Devlet Başkan Yardımcısı, Başbakan ve Dubai Emiri Şeyh Muham med Bin Raşid El Maktum ile görüştü. Görüşmede ikili ilişkiler ele alındı.

KARŞILIKLI İRADEDEN MEMNUNUZ

Başkan Erdoğan, BAE'ye gerçekleştirdiği iki günlük resmi ziyarete ilişkin sosyal medya hesabından değerlendirme paylaştı. "Kardeş Birleşik Arap Emirlikleri'ne gerçekleştirdiğimiz ziyaretimizi hamdolsun, bugün başarıyla tamamladık" ifadesini kullanan Erdoğan, yaptıkları görüşmelerde ilişkilerin geliştirilmesi ve yatırımların artırılması konusunda güçlü bir müşterek irade ortaya koyduklarını bildirdi. BAE'nin güvenlik ve istikrarına destek verdiklerini vurgulayan Erdoğan, "Körfez Bölgesi'nin güvenliğini kendi güvenliğimizden ayrı görmüyoruz. İş birliğimizde son dönemde sağlanan ivmeyi muhafaza etmek ve ileriye taşımak konusundaki iradenin karşılıklı olmasından ayrıca memnuniyet duyuyoruz. Bu gayreti, sürdürmekte kararlıyız" dedi.

GÖRKEMLİ KARŞILAMA

Başkan Erdoğan, Abu Dabi'de çok özel bir protokolle ağırlandı. Prens Bin Zayid'in apronda karşıladığı Erdoğan için caddeler bayraklarla süslendi, dev kuleler 'ay-yıldız'la aydınlatıldı. Sarayın kapısına kadar aracına atlı birlik eşlik etti. Giriş anında uçaklar gökyüzünü kırmızı-beyaza bürüdü, 21 pare top atışı yapıldı.

Başkan Erdoğan için gösteri uçuşu yapıldı. Erdoğan'ın mitinglerinde sık sık halka söylettiği "Beraber yürüdük biz bu yollarda" şarkısı çalındı.

Başkan Erdoğan, Dubai Expo 2020'deki liderlik sergi alanında heyetle fotoğraf çektirdi, şeref defterini imzaladı.

TOGG TASARIMIYLA ÇEVREYİ KORUYACAK

Başkan Erdoğan Dubai'deki EXPO Fuarı'nda Türkiye'nin milli otomobili TOGG'un çevreci tasarımıyla doğayı korumaya katkı sunacağını söyledi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Dubai EXPO 2020 Türkiye Ulusal Günü etkinliklerine katıldı. Dubai EXPO 2020'de mehterle karşılanan Erdoğan etkinlikte yaptığı konuşmada Türkiye'nin yerli otomobili TOGG ile ilgili önemli mesajlar da verdi. Tarımdan enerjiye, çevreden ekonomiye her alanda sürdürülebilirliği yakalamanın öncelikli amaç olarak ortaya çıktığını ifaden eden Erdoğan sözlerine şu şekilde devam etti: "Biz tabiatı Allah'ın eseri ve emaneti olarak görüyoruz. Eşim Emine Hanım'ın hamisi olduğu 2017 yılında başlattığımız 'Sıfır Atık' projesi bu bakımdan önemli bir örnektir. Bu projeyle bugüne kadar 2 milyon tonun üzerinde atık işlenerek ekonomiye kazandırılmış, 3 milyon ton sera gazı salınımı önlenmiş, 265 milyon ağaç kesilmekten kurtarılmıştır. Paris İklim Anlaşması'nı onaylayarak 2053 vizyonumuzun ilk hedefi olarak yeşil kalkınma devrimini belirledik."

GÜÇLÜ BİR DURUŞ

Konuşmasında TOGG'dan da bahseden Başkan Erdoğan, "Çevreye verdiğimiz önemin bir başka nişanesi olan Türkiye'nin ilk elektrikli otomobili Togg'u da burada ayrıca zikretmek isterim. Sergi alanında bir maketini gördüğünüz ve önümüzdeki sene başından itibaren seri üretime geçecek olan TOGG'un çevrenin korunmasına yapacağı katkı açıktır. Türkiye'nin EXPO'ya sürdürülebilirlik alt teması bölgesinde katılımı bu alandaki güçlü duruşumuzun bir ifadesidir."

Başkan Erdoğan etkinlik alanına gelişinde vatandaşları selamladı.

BİR ARAP ÜLKESİNDEKİ İLK FUAR OLDU

Sergi alanının kısa sürede kurulmasında emeği geçen herkese şükranlarını sunan Başkan Erdoğan, "Bir Arap ülkesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen ilk dünya fuarı olan Dubai Expo'yu yeni bir geleceği hep beraber kurmak için bir çağrı olarak değerlendiriyorum. 50'nci kuruluş yılını bu başarılı organizasyonla taçlandıran kardeş BAE'yi bir kez daha tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN'IN ŞARKISI ÇALINDI

Başkan Erdoğan için gösteri uçuşu yapıldı. Erdoğan'ın mitinglerinde sık sık halka söylettiği "Beraber yürüdük biz bu yollarda" şarkısı çalındı.