Konya Hatay'da örnek oldu

Geçtiğimiz yıl 6 Şubat'ta 11 şehri vuran depremin ilk saatlerinde Hatay'a ulaşan Konya Büyükşehir Belediyesi, Başkan Altay'ın talimatıyla seferberlik ilan ederek arama-kurtarma, altyapı, mobil mutfak, su, lojistik, konteyner kent, gıda ve kıyafet desteği, yeni işyeri, haberleşme ve enerji gibi ihtiyaçlar konusunda canla başla çalıştı.

Türkiye'yi yasa boğan asrın felaketinin ardından Konya Büyükşehir Belediyesi ilk dakikalarda Başkan Uğur İbrahim Altay'ın talimatıyla seferberlik ilan etti.

Başkan Altay, geçtiğimiz yıl şubat ayında ülkemiz adına yüzyılın en büyük felaketinden birinin yaşandığını belirterek, 11 şehirde büyük bir yıkıma neden olan ve tüm ülkeyi derin bir yasa boğan depremlerin hafızalardan hiçbir zaman silinmeyecek izler bıraktığını söyledi.

BÜYÜK TAKDİR KAZANDI

Deprem sonrası Konya olarak ilk anda harekete geçtiklerini ve sonuna kadar tüm imkanlarıyla Hatay halkının yanında olduklarını belirten Başkan Altay, "6 Şubat depremleri hepimizin hafızalarında hala taptaze duruyor. Konya, belediyeler olarak Hatay'da yaptıklarıyla tüm Türkiye'nin takdirini kazandı. Buradaki en büyük başarı bir bütün olarak hareket etmekti. Bütün belediyelerimiz, odalarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, vatandaşlarımız Hatay'da birlikte bir gayret gösterdi. Deprem çok büyük acılara neden oldu ama Hataylı vatandaşlarımızla aramızda sağlam bir gönül bağı oluştu" dedi.

Depremin bir yandan da şehirlerin önceliğinin kentsel dönüşüm, depreme hazırlanmak ve dirençli şehirler oluşturmak olduğunu bir kez daha hatırlattığını kaydeden Başkan Altay, hep birlikte bu konuda çalışmayı sürdüreceklerini ifade etti.

Başkan Altay, "Depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımızın aziz hatıralarını, daima kalbimizin başköşesinde taşıyacağız. Mekânları cennet, makamları âli olsun. Allah, ülkemizi ve milletimizi bir daha hiçbir zaman böyle bir felaketle sınamasın" diye konuştu.

İLK ANDA TEYAKKUZA GEÇTİ

Konya Büyükşehir Belediyesi ekipleri 6 Şubat sabahı saat 06:30'da Hatay'a hareket ederek, en hızlı şekilde çalışmalara başladı. Sabaha karşı yola çıkan arama kurtarma ekiplerinin hemen ardından Mobil Mutfak tırları, su tırı, telsiz istasyonları, mobil şarj istasyonları, ekskavatörler, loderler, aydınlatma kulesi, jeneratörler, seyyar tuvaletler ve hizmet araçları başta olmak üzere ilçe belediyeleri ile birlikte çok sayıda araç ilk etapta AFAD koordinasyonunda deprem bölgesine sevk edildi.

ALTAY HATAY'DAN AYRILMADI

Konya Valisi Vahdettin Özkan ile birlikte ilk gün bölgeye ulaşan ve uzun süre hiç ayrılmadan Hatay'da kalan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Hatay'da kurtarma ve koordinasyon çalışmalarına katıldı. Konya'da bir araya getirilen ve 622 tırdan oluşan yüzbinlerce yardım kolisi, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin koordinasyonunda bölgeye ulaştırıldı.

168 İNSANIMIZ KURTARILDI

Depremin hemen ardından Hatay'dan tahliye işlemi başlatan Konya Büyükşehir Belediyesi, 8 bine yakın depremzedeyi şehirden çıkardı. Konyalılar depremde evini kaybeden vatandaşlara evlerinin kapılarını açtı.

Konya Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ile birlikte toplamda 3 bin 369 personeliyle bölgede çalışmalar yürüttü. Büyükşehir Arama-Kurtarma Ekipleri, 168 vatandaşımızı enkazdan sağ olarak çıkarmayı başardı.

ÇOCUKLARA MORAL İÇİN ETKİNLİKLER YAPILDI

Depremden etkilenen çocuklar için çadır kentlere oyun parkları yerleştiren Konya Büyükşehir Belediyesi, ayrıca Çocuk Tiyatrosu ekibi ve Bilim Tırı'nı bölgeye yönlendirerek çocuklara moral depoladı.

KONYA BÜYÜKŞEHİR, HABİB-İ NECCAR CAMİİ'Nİ YENİDEN AYAĞA KALDIRIYOR

Deprem bölgesinde yapılan çalışmalarla tüm Türkiye'nin takdirini kazanan Konya, Hatay'ın simge yapısını Habib-i Neccar Cami'sini tekrar ayağa kaldırma konusunda da sorumluluk üstlendi.

Başkan Uğur İbrahim Altay, "Anadolu'nun ilk camisi olarak bilinen Habib-i Neccar Camisi'ni de eski günlerine döndürmek için kolları sıvadık. Kültür ve Turizm Bakanlığımızla yürüttüğümüz sürecin sonunda Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün kontrolünde bu simge yapının yeniden ayağa kaldırılması için çalışmalara başladık" dedi. Konya Büyükşehir Belediyesi, ayrıca Meram, Karatay ve Selçuklu belediyeleriyle birlikte mübarek Ramazan ayında Hatay'daki depremzede ailelere verilmek üzere 23 bin koliden oluşan 14 TIR yardım kolisi ulaştırdı. Konya Büyükşehir Belediyesi, Payas'ta kurduğu Ramazan çadırıyla da binlerce depremzedeye iftar ve sahur hizmeti verdi.

AKILLI UYGULAMA İLE KRİTİK GÖREV

Konya Büyükşehir, GSM şebekelerinin kullanılamadığı ilk anlarda Uydu İnterneti ve Sayısal Telsiz Haberleşme Sistemi'yle iletişim sağladı. Solar Mobil Şarj İstasyonu kuruldu. KOSKİ CBS ile tahrip olan su ve kanalizasyon altyapısına müdahale edildi. Kapsül Teknoloji Platformu bünyesindeki öğrenciler 3 bin 700 powerbank ve 2 jeneratörle baz istasyonu kurdu.

BÖLGEYE TEMİZ SU KOSKİ'DEN GELDİ

Konya Büyükşehir, KOSKİ Genel Müdürlüğü ekipleri ilk olarak HATSU pompa istasyonundaki kuyuları çalıştırarak tankerlere su doldurarak su dağıttı.

İlerleyen saatlerde de portatif jeneratör ve projektörle aydınlatma yapan KOSKİ ekipleri, kuyuların arıza kontrollerini de sürekli olarak yaptı.

152 DÜKKANLIK BEDESTEN KURULDU

Yine Konya Büyükşehir Belediyesi, MÜSİAD Konya Şubesi ve Konya Sanayi Odası ile birlikte; Narlıca'da 152 dükkândan oluşan Konya Bedesten'i inşa edilerek esnaflara teslim edildi.

Sokak hayvanları için de 10 ton mama yardımında bulunuldu.

MOBİL SAĞLIK ARAÇLARI İLE HİZMET VERİLDİ

Konya Büyükşehir Belediyesi, Diş Hekimleri Odası ile birlikte hazırladığı Ağız ve Diş Sağlığı Teşhis ve Tedavi Aracı ile Hatay'da 5 bin 150 vatandaşı tedavi etti. Optisyen ve Gözlükçüler Odası ile birlikte hazırlanan Mobil Gözlük Aracı ise 3 binden fazla depremzedeye gözlük verdi.

MOBİL MUTFAK VE EKMEK FIRINI HİZMET VERDİ

Konya Büyükşehir Belediyesi, Mobil Mutfak TIR'ı ve ekmek fırınında depremzedelere ve ekiplere sıcak yemek ve ekmek dağıtımı yapıldı. Mobil Mutfaklar ile üç öğün sıcak yemek imkanı sağlandı. Beysu tesislerinin, 48 TIR'dan oluşan tüm paket su üretimi bölgeye yönlendirildi. Yine gıda ihtiyacını gidermek adına Hatay'a 50 TIR, Kahramanmaraş'a 300 ton un ulaştırıldı.

SU ALTYAPISININ RÖNTGENİ ÇEKİLDİ

KOSKİ tarafından geliştirilen yerli ve milli KOSKİ CBS uygulaması sayesinde; Hatay'ın tahrip olan su ve kanalizasyon altyapısına en hızlı şekilde müdahale edildi. Hatay'a ait tüm altyapı verileri CBS sistemine entegre edilerek, müdahale ve onarım işlemlerinin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlandı.

HATAYLI ÇİFTÇİLER UNUTULMADI

Konya Büyükşehir Belediyesi, deprem bölgesine gönderdiği insani yardımların yanı sıra hayvancılık faaliyetlerinin sekteye uğramaması için Hataylı çiftçiler için 10 TIR besi ve süt yemi besi ve süt yemi ulaştırdı.

BİN KONTEYNERLİK KENT YAPILDI

Konya Büyükşehir, Meram, Karatay, Selçuklu belediyeleri, Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Borsası Hatay'da 3 etaptan oluşan konteyner kentler kurdu. AFAD'a teslim edilen, 1000'e yakın konteynerden oluşan konteyner kentlerde 4 bin vatandaşa barınma imkânı sağlandı.