Kontrollü haziranla ekime rahat gireriz

Tam açılma için henüz erken olduğunu belirten Bilim Kurulu Üyesi Prof. Yavuz, “Vakalar istenilen düzeyde değil. Haziranda yapılandırılmış açılma ve hızlı aşılamayla yaza bağışıklık sağlanır, ekimde de salgından kurtuluruz” dedi.

DHA

BioNTech CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin'in de katıldığı Bilim Kurulu toplantısında 120 milyon dozluk aşı anlaşmasının duyurusu düşen vakalarla birlikte umutları daha da artırdı. Eylül'e kadar 18 yaş üstünün tamamının aşılanması hedeflenirken Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, "Tünelin ucundaki ışığı ekimde görüyorum. Tam açılma için vakaların 100 binde 10-20, test pozitiflik oranlarının yüzde 3-5 bandına inmesi gerekiyor. Geçen seneki gibi birdenbire değil, kontrollü açılma yapmak zorundayız. Çünkü hala aşıda istediğimiz seviyede değiliz. Haziran'da yapılandırılmış açılmaya gidebiliriz" şeklinde konuştu.

BioNTech'in 2-8 derecedeki normal dolaplarda 30 gün bozulmadan saklanabildiğine işaret eden Yavuz, artık bu aşıların da ASM'lerde yapılabileceğini ve böylece aşılamanın hızlanacağını belirtti.

Yaza bağışıklık sağlanır

Prof. Yavuz şöyle devam etti: "Vakalar yüzde 70 düştü. Hastanelerde ve yoğun bakımlardaki yataklarda sıkıntı yok. Hazirandaki 30 milyon ve akabinde tamamlanacaklarla birlikte toplam 120 milyon doz aşı eylüle kadar gelir ve hızlı bir aşılama yaparsak Türkiye ekimde salgından kurtulabilir."