Konteyner kentler OSB'lere komşu olsun

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen sanayiciler, hayatın yeniden normale dönmesi, depremzedenin bakım ve ihtiyaçlarının daha kolay karşılanabilmesi için bu şehirlerdeki konteyner kentlerin, OSB'lerin etrafındaki arazilere kurulmasını istiyor.

Asrın felaketi'nden etkilenen 10 ilde 57 OSB yer alırken, bunlardan 36'sı işletmede bulunuyor. Diğerlerinin altyapı, planlama ya da kamulaştırma gibi süreçleri devam ediyor. Bölgelerdeki sanayi tesisleri, daha çok tekstil, konfeksiyon ve gıda imalatı gibi alanlarda faaliyet gösteriyor. İşletme halindeki 36 OSB, tüm OSB'lerdeki istihdamın yüzde 21'ini karşılıyordu. Depremin ardından arama-kurtarma, hasar tespit ve enkaz kaldırma gibi süreçler devam ederken, bir yandan da bölge halkının ihtiyaçları karşılanıyor. Bu süreçte bölgedeki sanayiciler de kentlerinin yeniden normalleşmesini ve sanayide bacaların tütmesini bekliyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen sanayiciler, hayatın yeniden normale dönmesi için bu kentlerdeki konteyner kentlerin, organize sanayi bölgelerinin (OSB) etrafındaki arazilere kurulması önerisinde bulundu.

İŞÇİMİZİ TUTMALIYIZ

Depremden etkilenen illerden birisi olan Adıyaman'ın Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdulkadir Çelenk, işçileri ayakta tutmak için konteyner ihtiyaçlarının bulunduğunu söyledi. Çelenk, "İlimiz harabeye döndü, bari işçilerimizi tutalım. Bizim bunun için yerimiz var, sadece konteyner ihtiyacımız bulunuyor. Diğer OSB'lerden konteyner talep edeceğiz" dedi. Doğalgaz ve elektrik temininde sorun yaşamadıklarını belirten Çelenk, haftaya OSB'yi açmayı planladıklarını söyledi.

ÜRETİMLE İYİLEŞİRİZ

36 tekstil fabrikalarının 13 Şubat itibarıyla üretime başladığını belirten Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya da insanların işyerlerini açması ve işçilerin işlerine gitmesi, yaşamın başlaması gerektiğini vurguladı. Kaya, "Bunun olabilmesi için ise işçi maliyetlerinde bölgeye özel 6 aylık-1 yıllık destek sağlamalı. Doğalgaz ve elektrik tüketiminde indirime gidilmeli. Ayrıca imalat sektörüne özel kredileri devam eden işletmeler için faiz desteği verilmeli. Enerji desteğinde haksız rekabet istemiyoruz, kısa süreli bu destek verilmeli. Bu adımların atılması bölgedeki üretimi sağlar, kentler hızla ayağa kalkar" dedi.

İHTİYACI KARŞILARIZ

Organize sanayi bölgelerinin etrafına konteyner kentler kurularak personelin orada konaklamasının sağlanması gerektiğini belirten Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, "Bakım ve gıda ihtiyaçları da işverenlerince sağlanabilir. Şu anda işletme personelinin barınma sorunu var, herkes bir yere dağıldı. Konteyner yaparsak hem barınır hem çalışırlar. Bunu ivedilikle gündeme getirelim. Böyle imkan olursa sanayiyi hemen ayağa kaldırırız. Kentteki fabrikaların yüzde 20'si ağır hasarlı, yüzde 80'i ise ufak tadilatla ayağa kalkar. Şehirler temelli tahliye edilmemeli" dedi.

ÇALIŞANLA AYAĞA KALKARIZ

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, "Çalışabilecek durumda olanların fabrikalara çalışması hem moralleri yükseltecek hem de hayatın normalleşmesini sağlayacak. Ayakta kalmamız için yıkılan şehirlere yardımcı olmak için hepimiz çalışmak durumundayız" diye konuştu. Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç da "Kısa Çalışma Ödeneği'nin bir an önce devreye girmesi, kredilerin ötelenmesi sağlanmalı" dedi. Sanayinin dışardan gelen yardımlarla değil, çalışanlarla ayağa kalkacağını belirten Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Hanefi Öksüz ise "Fabrikalarımızda 1 haftada üretime geçecek olan da var, 6 ayda üretime geçemeyecek de" diye konuştu.