Zonguldak'ta bir vatandaş, taşkömürünün önemine dikkati çekmek ve taşkömürünün yan sanayi kollarında değerlendirilmesine yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla kömürden "Zonguldak'ın kalbi" adını verdiği tektaş yüzük yaptırdı.
Elektrik Mühendisi Deniz Yavuzyılmaz, kentteki Madenci Anıtı önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, taş kömürünün Zonguldaklılar için ekmek kapısı olduğunu, ülke için de stratejik ve ekonomik değer taşıdığını söyledi.
Madenlerin, taş kömürünün yan sanayisinin geliştirilmesini, Ar-Ge laboratuvarlarının yeniden canlandırılmasını istediklerini belirten Yavuzyılmaz, şöyle devam etti:
"Bir Zonguldaklı olarak, 'Taş kömüründen ne yapılabilir?'diye düşündük. 'Kömürü pırlanta, altın, elmas gibi en ince şekilde işleyerek tek taş yüzük yapabilir miyiz?' dedik. Bir seçim çalışması sırasında Kozlu ilçesinde bir maden ocağına inerek sabaha kadar çalışmıştık. Orada çıkardığımız taş kömürü kütlelerinden birini İstanbul'da kuyumcuların sanat ürettiği yerlerde nasıl tektaş yüzüğe dönüştürebilir diye bir çaba harcadık."
Yavuzyılmaz, Türkiye'de sayısı az ustalara ulaşarak yüzüğü yaptırdığını anlatarak, "Kömürümüz, ince bir ustalıkla kesildi, işlendi, tektaş kömür yüzüğümüzü elde etmiş olduk. Yüzüğümüzün dökümü, fırınlanması, taşın yüzüğe yerleştirilmesi her biri ayrı ustalar tarafından incelikle yapıldı. Ortaya çıkan tektaş kömür yüzüğümüze 'Zonguldak'ın kalbi' adını verdik." dedi
Tektaş kömür yüzüğü, kentte açılma aşamasına gelen Maden Müzesi'ne hediye edeceğini dile getiren Yavuzyılmaz, yüzüğün ticari anlamda bir değeri bulunmamasına karşın emek değer olarak paha biçilemez olduğunu da aktardı.
Yüzükte kullanılan taşın yerin 425 metre altından çıkarıldığını anlatan Yavuzyılmaz, şu değerlendirmede bulundu:
Yavuzyılmaz, 2 milimetre çapında altıgen şeklindeki tektaş kömür bulunan yüzüğün üzerinde, kömürün çıkarıldığı işletmenin adı ile kotunun yazıldığını da aktardı.
Yavuzyılmaz'ın, gazetecilere gösterdiği yüzüğe vatandaşlar da ilgi göstererek inceledi.