Komplo mu skandal mı? E-tİcarette çocuk kaçakçılığı şoku

ABD merkezli e-ticaret sitesi Wayfair'deki bazı ürünlerin isimlerine kaçırılan çocukların adlarının verildiği ve kodlarla çocuk ticareti yapıldığı iddia edildi. İnfiale neden olan olayın ‘komplo mu, skandal mı' olduğu tartışılıyor.

BÜLENT ŞANLIKAN

Koronavirüs salgınında insanların daha da çok yöneldiği e-ticaret dünyası çocuk ticareti iddialarıyla çalkalanıyor. Geçtiğimiz 9 Temmuz’da ‘PrincessPeach1987’ adlı Reddit kullanıcısı ABD’li e-ticaret şirketi Wayfair’ın çok yüksek fiyatlı ürünlerin satış ilanıyla çocuk kaçakçılığı yaptığı iddiasını ortaya attı. Kullanıcı, mobilya ve ev eşyaları satan Wayfair’daki bazı ürünlerin isimlerine kaçırılan çocukların adlarının verildiğini ya da bazı kodlardaki şifrelerle çocuk ticareti yapıldığını iddia etti. Wayfair’da listelenen ürünlerin stoklarını takip etmek için kullanılan SKU kodlarının Yandex’e yazıldığında, kaçırılan çocukların fotoğraflarına ulaşıldığına dair görseller de yine sosyal medya hesaplarından yayınlanınca olay dünya genelinde büyük yankı uyandırdı.

ŞİRKET YALANLADI

Bunun üzerine Wayfair yönetimi ürünlerin endüstriyel sınıf dolaplar olduğunu isimlendirmelerini ise gözden geçirileceğini duyurdu. İnternet dünyası iddiayla ilgili ikiye bölünerek bazı kullanıcılar olayın skandal olduğunu bazıları ise komplo olduğu yönünde görüş bildirdi. 

O ÇOCUKLAR EVLERİNDE

Ürünlerde adı geçen bazı çocukların eskiden kaybolduğu ancak şuan ailelerinin yanında oluğu ortaya çıktı. Anadolu Ajansı Washington muhabiri Safvan Allahverdi, çocuklardan Tori Dunning’in fotoğraflarını paylaşarak, “15 yaşındayken kaçırılmış ancak şuan 23 yaşında ve North Carolina’da ailesiyle yaşıyor” dedi. Yastığa adı verilen Samara Dublassis’in Michigan’da yaşadığı 13 yaşındaki çocuğu geçtiğimiz 7 Mayıs’ta kaybolduğu ancak 48 saat sonra bulunduğu ve ailesinin yanında olduğunu yazdı. 

İDDİA DA OLSA İNCELEME ŞART

Prof. Dr. Levent Eraslan, konuyu AKŞAM’a değerlendirdi: “Sosyal medyadaki paylaşımlar internet ortamında şifreli ve yeni yöntemlerle çocuk kaçırma suçlarının işlendiği iddialarının da ortaya çıkmasına neden oldu. Gerçeği kanıtlanmamış iddia olsa da yarattığı etkiye bakıldığında bu olay bize kriminal iletişim kavramı önemini tekrar hatırlattı.”

İSİM VE FİYATI SATICILAR BELİRLİYOR

Çocuk kaçakçılığı iddiaları dün Türkiye’nin önde gelen e-ticaret sitelerinden Trendyol için de ortaya atıldı. Bazı kullanıcılar Trendyol’da Wayfair’dekine benzer şekilde çocuk kaçakçılığı yapıldığını iddia etti. Paylaşılan görüntülerde iddiaları güçlendirmek için satışta olan halının beden bölümüne girildiğinde ‘çocuk’ beden numarası seçeneği çıkması gösterildi.

‘HATALI VERİ GİRİŞİ’

Trendyol yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Ürün isimleri ve fiyatlar satıcılar tarafından belirleniyor. Hatalı veri girişlerini takip ediyor ve yayından kaldırıyoruz. İncelemede, iddialarda yer alan ürünlerin, veri girişlerindeki hatalardan kaynaklandığı gözlenmiştir.”