Komorlu öğrenci Akşam'a konuştu “Afrika'da isyan daha yeni başlıyor”

Afrika'da 500 yıldır sömürgecilik yapan Fransa'ya kara kıtanın mazlum haklı başkaldırdı. Komor Adaları'ndan Türkiye'ye öğrenci olarak gelen Sana Amir, “Bu bir başlangıç, tam bağımsızlığa çok yakınız. Artık Fransa kıtada olmayacak” dedi.

Akşam

BÜLENT ŞANLIKAN

Yüzyıllardan beri Avrupa'nın sömürge alanı olan Afrika, hegemonik güce başkaldırdı. Cezayir, Burkina Faso, Mali ve Orta Afrika, Fransa'yı ya kovdu ya da sömürgeci güç, Kara Kıta'yı terk etmek zorunda kaldı. Çad, sınırda izinsiz gezen Fransız askerlerini gözaltına aldı. Son olarak 26 Temmuz'da kansız darbeyla Nijer'de yönetimi ele geçiren cunta, Fransa ile 45 yılda yapılan askeri işbirliği anlaşmalarını iptal etti; Fransız askerlerinin de ülkeyi terk etmesini istedi. Doğu Afrika kıyılarına yakın 4 adadan oluşan Komor Adaları'ndan Türkiye'ye okumak için gelen Sana Amir, AKŞAM'a konuştu; kıta halkının artık uyandığını söyledi.

HAYALİMİZ TAM BAĞIMSIZLIK

Batı Afrika'daki eylemlerle ilgili gurur duyduklarını belirten Amir, şöyle dedi: "Daha önce de sömürgecilere karşı direniş olmuş ancak sonu gelmemişti. Şu an Batı Afrika'da başlayan olaylardan diğer Afrika ülkeleri de etkilenecek ve artık Fransa kıtada olmayacak. Bu bir başlangıç bunun sonu Afrika için tam bağımsızlık diye düşünüyorum. En büyük hayalim bağımsız bir Afrika'da yaşamak. Çocuklarım benim çektiğim zorlukları ve zorbalıkları çeksin istemiyorum."

DOĞALGAZ VAR ÇIKARACAK İMKAN YOK!

Komor Adaları'ndan geniş petrol ve doğalgaz rezervleri bulunduğunu anlatan Sana Amir, "Doğalgaz rezervinin Katar'da bulunandan daha büyük olduğu söyleniyor ancak bugün bunu çıkaracak teknolojimiz yok. Olsa da zaten sömürge ülkeleri buna izin vermez" ifadesini kullandı.

FRANSA YERİNE TÜRKİYE'Yİ SEÇTİM

Lise diplomasının Fransızlar tarafından verildiği için Fransa'ya gidip üniversite okumanın daha kolay olduğunu; ancak İslam dinini daha rahat yaşayabilmek için Türkiye'yi seçtiğini belirten Sana Amir, şöyle devam etti: "Türkiye Afrika'da çok biliniyor, örnek ülke olarak görülüyor. TİKA'nın Afrika'da çok projesi var; bu da bilinirliliği artırıyor. Türkiye'de Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde okuyorum. Yüksek lisans yaptıktan sonra Afrika'ya döneceğim. Çünkü kıtanın yetişmiş insan gücüne ihtiyacı var. Eğitim değişirse fikirler de değişir."

KENDİ TOPRAĞIMIZA VİZESİZ GİREMİYORUZ

4 adadan oluşan ülkesine ait Mayot Adası'nın hâlâ Fransız işgali altında olduğunu belirten Sana Amir, "Nüfusun yarısı Komor halkı yarısını da Fransa'dan gelenler oluşturuyor. Çünkü bu ada stratejik olarak görülüyor. Dünya petrolünün yüzde 80'i Mozambik Kanalı'ndan geçiyor" dedi. Kendi ülkesine ait Mayot'a gitmek için Fransızlardan vize almak zorunda olduğunu söyleyen Amir, "Bu adaya gitmek isteyen göçmen tekneleri de Fransız askerlerince batırılıyor. Son yıllarda İsrail'in Filistin'de yaptığı gibi fakir mahallelerdeki evleri yıkıp oradaki Komorluları göçe zorluyorlar" diye konuştu.