Asker rütbeleri nelerdir, ast üst sıralaması nasıldır? Kolordu Komutanı Korgeneral nedir, görevleri nelerdir?

Kolordu Komutanı Korgeneral ile birilkte diğer askeri rütbeler ve görevler bir çok vatandaş tarafından merak edilen konular arasında. Askeriyede rütbe oluşumu sistemin temel taşlarından biridir. Askeriyedeki rütbeler sayesinde görev dağılımları yapımakta ve ast üst sıralaması bu oluşumla ortaya çıkmaktadır. Söz konusu bugün gündeme gelen Komutanı Korgeneral ve diğer asker rütbeleri ile ilgili merak edilen tüm detayları bu haberimizde derledik.

Askerde emre bağlılık için rütbenin ast, üst oluşumun gerektirdiği bir zorunluluktur. Bilindiği üzere rütbeleri sıralanışı zincir gibi işler ve her asker bir üst rütbenin emirlerini yerine getirmekle mükelleftir. Peki Kolordu Komutanı Korgeneral nedir, görevleri nelerdir? Asker rütbeleri nelerdir, ast üst sıralaması nasıldır?

KORGENERAL NEDİR?

Korgeneral, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi kolordu komutanlığı olan ve Tümgeneralle Orgeneral arasındaki askerî rütbedir. NATO kodu OF-8'dir. Deniz Kuvvetlerindeki karşılığı Koramiral'dir.

ASKER RÜTBELERİ NELERDİR, AST ÜST SIRALAMASI NASILDIR?

Askerde rütbe, bilindiği üzere askerliğin temel direklerinden biridir. Çünkü askerlik, emir-komuta ile sağlanır. Emir veren ve emri yerine getiren askerler, birbirlerine göre "ast / üst" ilişkisiyle bağlıdır. Askerlikte emre bağlılık, rütbenin ast / üst oluşunun gerektirdiği bir zorunluluktur. Bugün Türkiye'nin dört tarafına yayılmış bir milyona yakın askerin bulunduğu Türk Ordusu'nda emre itaatsizlik veya genel işleyişte düzensizlik çıkmayışının en önemli nedeni ve gereği askerlerin rütbelerle birbirine bağlı bulunuyor olmalarıdır.

Türk ordusunun askeri sınıflandırması, Türk kara ordusunu kurduğu kabul edilen Mete Han'ın "onluk sistemine" göre yapılmıştır. Bu sınıflamaya göre, askerler onluk, yüzlük ve binlik gruplara ayrılmaktadır. Her on askerin başında bir "onbaşı", on tane onbaşından sorumlu olan "yüzbaşı" ve on tane yüz başından sorumlu olan "binbaşı" bulunmaktadır. Bu düzen, orduda emre itaati ve yönetimi kolaylaştırmaktadır.

Ordudaki askeri rütbeler, genel olarak dört başlık altında toplanabilir. Bu başlıklar şöyle gösterilebilir:

*"tuğgeneral'den orgeneral'e" kadar sıralanan "general" rütbeleri;

* "teğmen'den albay'a" kadar sıralanan "subay" rütbeleri;

* "astsubay çavuş'tan astsubay kıdemli başçavuş'a" kadar sıralanan "astsubay" rütbeleri

* "onbaşı'ndan kademeli uzman çavuş'a" kadar sıralanan"erbaş" rütbeleri olarak belirtilebilir.

Kara, hava ve deniz kuvvetlerine ait rütbeler büyük oranda benzerlik gösterse de, renkleri veya şekilleri farklıdır. Aşağıda dört rütbe grubuna göre rütbeler kara, hava ve deniz kuvvetleri için ayrı ayrı gösterilerek sıralanmıştır.

Rütbelerin bekleme süreleri de farklılık gösterir. Örneğin teğmenin üsteğmenliğe yükselmesi için minimum 3 yıl beklemesi gerekir. Üsteğmenin yarbay olabilmesi için beklemesi gereken süre ise 6 yıldır.

ASKER RÜTBELERİ NELERDİR?

Türk Silahlı Kuvvetlerinde en düşük subay rütbesi asteğmen en yüksek rütbe ise Mareşaldir.

Küçükten Büyüğe TSK Askeri Rütbeler Sıralaması

Er

Onbaşı

Uzman Onbaşı

Uzman Çavuş

Astsubay Çavuş

Astsubay Kıdemli Çavuş

Astsubay Üstçavuş

Astsubay Kıdemli Üstçavuş

Astsubay Başçavuş

Astsubay Kıdemli Başçavuş

Asteğmen

Teğmen

Üsteğmen

Yüzbaşı

Binbaşı

Yarbay

Albay

Tuğgeneral

Tümgeneral

Korgeneral

Orgeneral

Genelkurmay Başkanı

Mareşal

Deniz Kuvvetlerinde Küçükten Büyüğe Subay Rütbeleri

Asteğmen

Teğmen

Üsteğmen

Yüzbaşı

Binbaşı

Yarbay

Albay

Deniz Kuvvetlerinde, Kara Kuvvetlerinden farklı olarak albaydan sonraki rütbelerinde general kelimesinin yerine amiral geçer.

Tuğamiral

Tümamiral

Koramiral

Oramiral

Büyükamiral

Not: Deniz Kuvvetlerinde en yüksek rütbe Mareşal değil Büyük Amiraldir.

Hava Kuvvetlerinde Küçükten Büyüğe Subay Rütbeleri

Asteğmen

Teğmen

Üsteğmen

Yüzbaşı

Binbaşı

Yarbay

Albay

Tuğgeneral

Tümgeneral

Korgeneral

Orgeneral

Hava Kuvvetlerinde ise en yüksek subay rütbesi Orgeneraldir.