Kolon arasından takozlar çıktı! 4 yıllık binada ölüme davetiye

Kahramanmaraş merkezli depremde Malatya'da binlerce bina yıkılırken bir o kadarı da hasar aldı. Kentte, ağır hasar alan 4 yıllık binanın kolon ve kiriş aralarından tahta parçaları çıktı.

Malatya'da ağır hasar alan yerleşim yerlerinden birisi olan Yeşilyurt İlçesi'ne bağlı Bostanbaşı Mahallesi'nde bulunan 10 katlı bir binanın kolon ve kiriş aralarında tahta parçaları bırakıldığı görüldü. Binada oturan vatandaş, binanın kolon ve kiriş aralarına bırakılan tahta ve kadran parçalarını bırakanlar hakkında yasal işlem yapılması istedi.

HEPSİ AĞIR HASARLI

Binalarının hepsinin ağır hasarlı olduğunu belirten bina sakinlerinden İbrahim Alpay Karataş, "Girilmesi mümkün değil. Bazı kolonlarda depremden dolayı tahribat olduğu için bazı kolonlarda tahta ve kadran parçaları kiriş ve kolon arasına sıkıştırılmış. Bu da ister istemez binanın dayanma gücünü zayıflatıyor. İlgililer ve sorumlular hakkında her türlü yasal işlemlerin yapılmasını istiyoruz"dedi.

Karataş, "Ölen canların hesabının sorulmasını istiyoruz. İlgililerden tüm vatandaşlar adına destek bekliyoruz. Binada 2 yıldır oturuyorum ben. 2 yılda yapıldığını düşünün toplamda 4 yıl oldu. Sözde depreme dayanıklı etüt zemini yapılmış gözüküyor ama sorduğunuzda buralara çok katlı binaların yapılmaması gerektiğini söylüyorlar. Müteahhittinden, mimarından ve kim denetliyorsa onlardan yasal işlem yapılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

GÜÇLENDİRİLEN KOLON DEPREMDE AYAKTA TUTTU

Adana'da 1998 yılındaki Ceyhan depreminden sonra kolon güçlendirmesi yapılan bina, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerde ayakta kaldı. Depremlerin ardından gece saatlerinde bir bölümü kendiliğinden yıkılan A blokta, yıkım çalışması yürütülüyor. 1998'deki Ceyhan depreminde hasar gördükten sonra "oturulamaz raporu" verilen binada, kolon güçlendirmesi yapılmasının ardından oturum devam etti. Kahramanmaraşlı merkezli depremlerde ağır hasar alsa da apartmanda yaralanma ve can kaybı yaşanmadı. 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen Adana'nın Çukurova ilçesinde 11 bina yıkıldı, çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

DEVRİLEN MİNARE APARTMANI BÖLDÜ

Adıyaman'daki depremde bir cami minaresinin üzerine devrildiği apartman üçüncü kattan itibaren ikiye bölündü. Olayda 7 yaşında bir çocuk hayatını kaybetti.

Adıyaman'ın Gölbaşı İlçesi'ndeki 15 camiden 11'i Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar aldı. Camilerden birinin minaresi üzerine devrildiği apartmanı ikiye böldü. Saat 04:17'de yaşanılan yıkıcı depreme dayanamayan Gölbaşı Abdullah Günaydın Cami minaresi yan tarafta bulunan 3 katlı Sevgi Dündar Apartmanı'nın üzerine devrildi. Devrilen minare apartmanın 3. katını ikiye böldü. Devrilen minare aynı zamanda 4 parça haline gelirken, iki parçası cami ve apartman önüne, iki parçası ise bölünen apartmanın içerisinde kaldı. Minarenin yıkılmasından dolayı apartman içerisinde bulunan 7 yaşlarındaki bir çocuğun enkaz altında kalarak hayatını kaybettiği öğrenildi.

11 CAMİDE AĞIR HASAR

İlçede bulunan 15 camiden 11 tanesinin ağır hasarlı olduğunu vurgulayan Gölbaşı İlçe Müftüsü Abdullah Yıldırım, "Hepimiz hem çok üzüldük hem de o gece dehşeti yaşadık. Sabah kalktığımızda minarenin 4 parçaya ayrıldığını gördük. Önce kimsenin enkaz altında kalmadığını düşünerek sevinmiştik ama ondan sonra 7 yaşlarındaki bir çocuğumuzun altında kaldığını ve vefat ettiğini duyunca da çok üzüldük" dedi.

YARALARI SARACAĞIZ

Yıldırım, "Şu an Gölbaşı merkez de 15 camimiz bulunmakta. Bu 15 camimizin 4'ü hariç 11'i ağır hasar aldı. Bunların maalesef yıkılması ve yeniden yapılması lazım, devletimiz çok şükür güçlü, milletimiz duyarlı. İnşallah bu yaralarımızı devlet ve millet iş birliğiyle saracağız" diye konuştu.

ADANA'DA AĞIR HASARLI BİNA SAYISI 180'İ GEÇTİ