Kod adı: ayakkabı

Terör örgütü DAEŞ’in Türkiye’de düzenlediği saldırılarda kullandığı patlayıcıları Suriye’den getirdiği ortaya çıktı. Teröristlerin ‘bomba’ için ‘ayakkabı’ kodunu kullandığı tespit edildi.

1

DAEŞ’le ilgili yürütülen soruşturmada, teröristlerin Suriye’den Türkiye’ye birçok kez patlayıcı madde sevkiyatı yaptığı ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı’nca kırmızı listede aranan örgütün sözde sınır emiri ‘Ebu Bekir’ kod adlı İlhami Balı ile teröristler arasında yapılan telefon konuşmalarında bombaların ‘ayakkabı’, patlayıcı imalatında kullanılan amonyum nitratlı gübrenin ise zirai ilaç olarak kodlandığı belirlendi.

DİNLEMEYE TAKILDI

Sınırdaki patlayıcı sevkiyatı İlhami Balı ile DAEŞ’in kontrolünde kaçakçılık yapan Hüseyin adlı kişi arasındaki telefon görüşmesine şöyle yansıdı:

- Hüseyin: Aldığımız ayakkabıları motorun yanına, sıcaklığa koysak bir şey olur mu?

- İlhami: Hangi ayakkabıları?

- Hüseyin: Bugün aldım ya. Şehre gidecek. Bunu motorun yanına koysak bir şey olur mu?

- İlhami: Yok bir şey olmaz.

- Hüseyin: Sıcaklığı bir şey olmaz değil mi? Sıcaklık değerse bir şey etmez.

- İlhami: Çok mu sıcak olacak

- Hüseyin: Motor sıcaklığı

- İlhami: Zannetmem. Arada kontrol et, bir şey olmaz

Mücadeleye ışık tutacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı saldırıyla ilgili tutuklanan 30 kişiden şüphelilerle DAEŞ’le mücadele için birçok ipucu yakalanabileceğini söyledi. Erdoğan, “Bu ipuçlarıyla birlikte de bu işin üzerine gidilecektir. Bakıyorsunuz Dağıstan’dan var, Kırgızistan’dan var, Tacikistan’dan var. Yani komşu kuzeydeki Kafkas ülkelerinden olanlar ne yazık ki bu işin içerisinde. Olay tamamen DAEŞ çerçevesi içerisinde, onların metotlarıyla yürüyen bir süreç. Konu sıkı bir takipte. Neticede bir terör eylemi olmuştur ve 45 kadar dost, kardeş kaybolmuştur. Yaralılar her geçen gün azalmakta ve tedavileri bitenler taburcu edilmektedir” diye konuştu.

Üç maymunu oynadılar

Türkiye'nin kalbi Atatürk Havalimanı’nda 47 kişinin ölümü ile sonuçlanan terör saldırısına ilişkin gözaltına alınan 11’i yabancı uyruklu 17 kişi daha tutuklandı. Böylece tutuklu sayısı 30’a yükseldi.  Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Ahmet Demirhüyük tarafından sorgulanan zanlılar, teknik ve fiziki takip; hatta havalimanı saldırısını düzenleyen teröristlerin kaldığı evde yakalanmalarına rağmen, DAEŞ’e üye olmadıklarını ve canlı bombaları tanımadıklarını ileri sürdüler.

Zanlılardan Cengizhan Ç., DAEŞ’in  görüşlerini benimsediğini belirterek, “Savundukları şeylere inandım. Suriye’ye gitmeye karar verdim, ancak Şanlıurfa’dan geri döndüm” dedi.STAR