Kocaeli ile Hatay arasında gönül köprüsü kuruldu

1999'da bu yıkımı yaşayan Kocaeli, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından ‘'Sizi en iyi biz anlarız'' diyerek, bölgeye ilk koşan iller arasında yer aldı. Acının kardeş ettiği Kocaeli ile Hatay arasında kurulan gönül köprüsü bugün de devam ediyor.

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremin üzerinden bir yıl geçti. Deprem sabahında günün ilk ışıklarıyla Hatay'a ulaşan, göçük altında kalan 82 depremzedeye can olan, evleri yıkılanlara sıcak yuva kuran, yemek kazanlarını kaynatan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, adeta seferberlik ilan etmişti. Bu büyük dayanışma örneği Kocaeli ile Hatay arasında gönül köprüsü kurdu.

Depremin ardından Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın'ın Hatay Defne'de görevlendirilmesiyle devam eden süreçte bölgede temel ihtiyaçlar, alt ve üst yapının yanı sıra depremzedelerin sosyal ve psikolojik ihtiyaçlarına kadar her şeye cevap verildi. Büyükşehir Belediyesi'nin hızlı koordinasyonu, sıcağı sıcağına ekiplerini bölgeye sevk etmesi ve süreç içinde depremzedelerin yanında olması büyük takdir topladı.

ÇADIRKENT VE KONTEYNER KENT

Kocaeli Büyükşehir, Defne'de çadırkent ve 3 etapta 300 konteynerden oluşan konteyner kent kurdu. Ayrıca depremzedelere bin çadır dağıttı. Çadır ve konteyner kentler, barınmayla kalmayıp yemekhanesi, sağlık ocağı, eczanesi, oyun alanı, çocuk parkı, sosyal marketi, psikososyal destek birimi, berber, tuvalet ve duşu ile sosyal yaşama dair her türlü imkanı da sağladı. Kocaeli Büyükşehir, Hatay esnafının işini yapabilmesi, günlük hayatın canlandırılması için 7 ayrı noktaya 555 prefabrikten oluşan çarşı kurdu.

646 TIR YARDIM VE AFET MUTFAĞI

Kocaeli Büyükşehir, AFAD ve Kocaeli Valiliği koordinasyonunda toplanan 646 yardım tırı ile 16 vagonluk deprem yardım treni bölgeye gönderildi. 830 personelini bölgeye seferber eden Kocaeli Büyükşehir, 294 iş makinesiyle arama kurtarma, enkaz kaldırma ve hafriyat çalışmalarını gerçekleştirdi.

DEPREMZEDELER MİSAFİR EDİLDİ

Kocaeli Büyükşehir, Defne'de kurduğu Mobil Afet Mutfağıyla depremzede vatandaşlara ve ilk yardım ekiplerine üç öğün yemek sağladı. Afet Mutfağı, günlük 3 çeşit olmak üzere 10 bin sıcak yemek dağıtırken, mobil afet tırı ise 15 bin ekmek üretti. Deprem bölgesinden gelen vatandaşlar da Kocaeli Büyükşehir'in sosyal tesislerinde misafir edildi.

Defne'deki hastanenin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın katılımıyla yapıldı.

250 BİN KAPASİTELİ HASTANE

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin yaralı depremzede ve hastalar için kısa sürede Defne'de kurduğu hastane faaliyetlerine devam ediyor. 54 yatak ve yıllık 250 bin hasta kapasiteli, poliklinik hizmetlerinin yanı sıra ameliyathane ve yoğun bakım üniteleri de bulunan hastanede yaralı depremzede ve hastaların tedavileri yapıldı.

200 BİN BİNA İNCELENDİ

17 Ağustos 1999'da büyük bir depremle sarsılan, bu nedenle Hatay'da yaşanan acıları en iyi bilenlerden olan Kocaeli, bir yandan ülkenin neresinde bir felaket olsa yardıma koşarken bir yandan da şehri olası bir depreme hazırlıklı hale getiriyor. Bu amaçla Kocaeli Büyükşehir tarafından şehirde 2007 ve 1999 yılları öncesinde inşa edilen yaklaşık 200 bin bina tek tek tarandı ve envanteri çıkarıldı. Dirençli Şehir Kocaeli anlayışıyla şehri olası felaketlere hazırladıklarını aktaran Başkan Büyükakın, "Kentsel dönüşüm için çok önemli olan bu çalışmayı Büyükşehir olarak dirençli şehir Kocaeli yolunda kentsel yenilenme fırsatı olarak görüyoruz'' dedi.