KKTC'de ezan krizi! Elektrik direği çözüm oldu

KKTC'de, ezan sesini duymak için çatıya yerleştirilen hoparlörden rahatsız olan yabancılar davacı oldu. Hoparlörün elektrik direğine monte edilmesiyle dava çözüldü.

BÜLENT ŞANLIKAN

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Girne kentinin Karşıyaka Köyü'nde cami olmadığı için ezan sesini duyamayan Ayşe Besimler, Din İşleri Başkanlığı'na müracaat ederek, resmi izin alıp evinin çatısına hoparlör koydurdu. 2023'ün Aralık ayında yerleştirilen hoparlör, KKTC'den toprak satın alan yabancı uyrukluları rahatsız etti. Yabancılar, Besimler'in evini taşlayarak, sözlü saldırıda bulundu. Yabancılar, ezan sesinin kesilmesi için Girne kaza mahkemesine dilekçe verdi. Mahkeme, olayla ilgili soruşturma başlattı. O süreç kamu kurumlarının araya girmesiyle sonuçlandı. Evin çatısındaki hoparlör belediyeye ait yakınlardaki bir elektrik direğine monte edildi. Böylece kaymakamlık, belediye ve Din İşleri Başkanlığı işbirliği ile davaya gerekçe olan konu ortadan kalkmış oldu.

Ayşe Besimler, sadece ezan sesini duyabilmek için evinin çatısına hoparlör takmıştı.

'KAMU ÖRNEK OLDU'

AKŞAM'a konuşan Ayşe Besimler'in avukatı Mustafa Şener, "Oradaki hoparlör kamuya ait bir elektrik direğine monte edildi. Yine ezan sesi duyulmaya devam edecek. Yetkililer bu konudaki sorumluluğu alarak örnek bir davranış gösterdi. Ortada zaten gayri resmi bir durum yoktu. Kamu sorunu çözünce ortada davaya gerekçe kalmadı" diye konuştu.

ASLA BOYUN EĞMEYECEĞİZ

Ayşe Besimler, "Sadece ezan sesini duyabilmek ve milli değerlerimize sahip çıkabilmek amacıyla hoparlör taktım. Ancak bu beni, yabancıların hedefi haline getirdi. Ezan sesimizi dava edenlere karşı mücadelemiz sürecek. Bu topraklarda yüzyıllardır ezan sesi kesilmedi. Ülkemize alınan yabancılar, bizim değerlerimizi ayaklar altına alamayacak. Onlara asla boyun eğmeyeceğiz" demişti.