KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: Federasyon tartışması anlamsız

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs'ta iki devletli bir çözüm anlayışının benimsenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Artık federasyonu tartışmanın sadece bir zaman kaybı olduğu sonucuna ulaştık” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Washington merkezli düşünce kuruluşu Türk Miras Vakfı (THO) tarafından düzenlenen çevrimiçi panelde Kıbrıs konusunda 27-29 Nisan'da Cenevre'de yapılacak gayriresmi görüşmeleri ve gündemi değerlendirdi. Kıbrıs'ın geçmişini ve adanın bugünlere gelene kadar geçirdiği evreleri anlatan Tatar, "Kıbrıs küçük bir ada olabilir ama Doğu Akdeniz'de önemli bir konumda. Son dönemdeki gaz, enerji ve sondaj hakları bağlamındaki gelişmelerle daha da önemli bir hale geldi" ifadesini kullandı.

ÇOK HİLELİ BİR ADIMDI

Türkiye'nin hukuki hakkını kullanarak 1974'te Kıbrıs'a müdahale ettiğini belirten Tatar, "1974'ten bu yana hala bir çözüm için çalışıyoruz. Uzun yıllar iki Kıbrıs halkının da ortaklığına dayanan federal temelde bir çözüm için çalıştık. Ancak bu süreçte hiçbir çözüm elde edilmedi" dedi. Tatar şöyle devam etti: "Rum yönetimi, uzlaşmaya varılmadan AB'ye alınmamalıydı. Bu çok hileli ve adaletsiz bir adımdı. Rumlar, ellerindeki avantajlar nedeniyle anlaşmaya yanaşmadı. Artık çözüm iki egemen ve uluslararası statüleri eşit iki devlet."