Kızılay TALKS Konferansı, yıl boyunca kutlanacak 150. yıl etkinliklerinin başlangıcı oldu. Konferansta, insani yardımın geleceği ve insani yardım konusundaki farkındalığı artırmak için neler yapılabileceği konuşuldu.
KIZILAY DÜNYAYA MODEL OLACAK!
Türk Kızılay’ın 150. Yıl Etkinlikleri ve Kızılay TALKS için düzenlenen basın toplantısına Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Operasyonlar ve Ortaklıklar İletişim ve Koordinasyon Başkanı Katy Attfield ve Uluslararası Kızılhaç & Kızılay Dernekleri (IFRC) Türkiye Temsilcisi Mette Petersen katıldı.
Kınık, Türk Kızılay'ın yakın ve orta vadedeki planlarını şöyle açıkladı:
Öncelikle insani yardımda sahiplenme ve farkındalığın artırılması için projeler yürütüyoruz. Dünyanın her yerinde böylesi hizmet veren kuruluşların kesintisiz desteğe ihtiyacı vardır.
Bu noktada Türk Kızılay ciddi bir değişim ve dönüşüm yaşamaktadır. Bu projelerle, ülkemizin duyarlı bireyleri ve kuruluşları ile bir araya gelmek istiyoruz.
Dr. Kerem Kınık, 150. yıl etkinliklerinin halkın ve kurumların katılımıyla insani yardıma farklı bir bakış açısı getireceğini belirtti. Tüm yıl boyunca devam edecek olan etkinlikler kapsamında, özel davetlerin yanı sıra, gösteriler, konserler ve Türkiye’yi Kızılay’ın Hilali ile buluşturacak olan Hilal-i Ahmer Koleksiyonu projesini planladıklarını belirtti. Kızılay Talks Konferansı sırasında ilk örneklerinin görücüye çıktığı Hilallerin yerli ve yabancı birçok farklı sanatçı tarafından tasarlanacağını ve Türkiye’nin birçok noktasında yüzlerce hilalin sergilenerek Türk Kızılay’ın yardım çalışmalarına dikkat çekileceğini vurguladı.
Reform: Vakit Kaybetmeksizin!
Toplam insani ihtiyaç ile toplanan fonlar arasındaki açığın sürekli arttığına dikkat çeken Dr. Kerem Kınık, “Biriken insani yardım fonlarının yalnızca yüzde 40’ı ihtiyaç sahiplerine ulaşıyor. İnsani yardım sektörü, vakit kaybetmeksizin yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için bir reformu hayata geçirmelidir" diye konuştu.
KIZILAY TALKS KONFERANSI
Öte yandan Kızılay TALKS Konferansı dört panel ve KIZILAY Diyalog bölümleriyle gerçekleştirildi. Panel ve diyalog bölümlerinde konuşmacı olarak insani yardım sektöründen uluslararası profesyoneller, medya mensupları ve özel sektör temsilcileri katıldı.
Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Orta ve Yakın Doğu Diplomatik Danışmanı Nicholas Hawton'ın konuk konuşmacı olarak katıldığı Kızılay TALKS’un ilk bölümünün konusu, "İnsani Yardım Ekosistemini Anlamak" idi.
İnsani yardım ekosisteminin, geleneksel aktörlerin yanı sıra, yeni hareketlerden de etkilendiği saptamasıyla konuşmasına başlayan Nicholas Hawton, insani yardım ekosisteminin faaliyet gösterdiği küresel ortamdaki değişim ve dönüşümün dinamiklerini anlattı.
İNSANİ YARDIM EKOSİSTEMİNİN TEMEL KURUMLARI
Nicholas Hawton'ın konuşmasının ardından, TRT World Spikeri Kamali Melbourne'un moderatörlüğünde düzenlenen ilk panele konuşmacı olarak Türk Kızılay Genel Başkanı & IFRC Avrupa Başkanı Dr. Kerem Kınık, ICRC, Operasyonlar ve Ortaklıklar İletişim ve Koordinasyon Bölümü Başkan Yardımcısı Kathy Attfield ve IFRC Türkiye Temsilcisi Mette Petersen katıldı.
"İnsani yardım ekosisteminin temel kurumları"nın ele alındığı bu panelde konuşmacılar, insani yardıma gönül veren ve bu sektörün temel taşları konumundaki kurumların ağırlığını tartıştı.
ULUSLARARASI HABERCİLİKTE İNSANİ PERSPEKTİF
TRT World Citizen Kıdemli Kampanya Uzmanı Zia Ahmad Eshanzada'nın moderatörlüğünü üstlendiği, günün ilk KIZILAY DİYALOG'una konuşmacı olarak TRT Uluslararası Haber Kanalları Genel Yayın Yönetmeni Serdar Karagöz katıldı. Bu bölümde uluslararası haberciliğin dinamikleri ele alındı ve uluslararası haberciliğin insani boyutu irdelendi.
İNSANİ YARDIM KONULARI
Kızılay TALKS Konferansı'nın en önemli gündem başlıklarından İNSANİ YARDIM meselesi, düzenlenen ikinci panelde ele alındı. TRT World Spikeri Ayça Aydoğdu'nun moderatörlüğünü üstlendiği panele, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Katharina Lumpp, Manchester Üniversitesi Global Sağlık ve İnsani İlişkiler Profesörü & Global Sağlık Ofisi İcra Direktörü Prof. Mukesh Kapila ile Sınır Tanımayan Doktorlar Genel Sekreteri Christopher Lockyear katıldı.
Konuşmacılar bu bölümde, insan yapısı felaketler ve doğal afetlere karşı insani amaçlarla sunulan maddi ya da lojistik hizmetler gibi İNSANİ YARDIM konularını ve bu sektördeki son trendleri tartıştılar.
İNSANİ YARDIMLARIN SÜRDÜRÜLEBİLİR FİNANSMANI
İnsan yapısı ve doğal afetler, yıldan yıla artarken, yardıma muhtaç insanlar da aynı oranda sürekli artıyor. İnsani yardım faaliyetlerinin karşılaştığı en büyük sınıkıntılardan biri de fon kaynaklarının tahmin edilemezliği.
TRT World Spikeri Ayça Aydoğdu'nun moderatörlüğünde düzenlenen üçüncü panele, Kenya Kızılhaç Genel Sekreteri Dr. Abbas Gullet, IFRC, Özel Sektör Birimi Küresel Başkanı Alessandro Fedele ve ICRC Operasyonlar Bölümü, Türkiye’den Sorumlu Operasyon Koordinatörü Thomas Hallier katıldı. Panelistler, insani yardım operasyonlarının sürdürülebilir şekilde nasıl daha iyi finanse edilebileceğini tartıştı.
İNSANİ YARDIM SEKTÖRÜNDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM
Sürekli gelişen teknolojiler ve buna bağlı olarak yaşanan dijital dönüşümler hayatın her alanında olduğu gibi İNSANİ YARDIM SEKTÖRÜnü de belirliyor. İsra Sakipi'nin moderatörlüğünü yaptığı bu bölüme IFRC'den Data Okur Yazarlığı Yöneticisi Heather Leson katıldı. Konuşmacılar bu bölümde, sürekli değişen teknolojik ve dijital imkânların insani yardım faaliyetlerini nasıl etkilediğini tartıştı.
İNSANİ YARDIMIN DEĞİŞEN MİMARİSİ VE SEKTÖREL KATILIM
Kızılay TALKS Konferansı'nın dördüncü ve son panelinde konular "Değişen İnsani Yardım Mimarisi ve Özel Sektör Katılımı" başlığı altında ele alındı. İsra Sakipi'nin moderatörlüğündeki son panele konuşmacı olarak Borusan Holding Kurumsal İletişim Direktörü Şule Yücebıyık, Siemens Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Gizem Keçeci ve UNICEF Türkiye Milli Komitesi Genel Müdür Vekili İnci Haseki katıldı.
Panelistler, bu bölümde, insani yardımın değişen mimarisini ve en iyi örnekleriyle bu konudaki özel sektör katılımını ele aldılar.
Panel ve Kızılay Diyalog bölümlerinin ardından kapanış konuşması için kürsüye çıkan Türk Kızılay Genel Başkanı & IFRC Avrupa Başkanı Kerem Kınık, katılımcılara ve konuklara hitaben bir teşekkür konuşması yaptı.