Kızgın boğalar ‘Zilli Öküz'e yenildi

Avusturyalı içecek markası Red Bull, ‘Zilli Öküz' gazozuna benzer logo kullandığı iddiasıyla dava açtı. Mahkeme, “Görsel ve işitsel bir benzerlik yok” diyerek itirazı reddetti.

HABER MERKEZİ

Antalyalı iş insanı Salman Akşun (46), Zilli Öküz Gazoz markasını kurdu. Akşun, markanın tescil başvurusu için Temmuz 2019'da Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvurdu. Şekil incelemesi yapan kurum, yasa gereği yapılan başvuruyu yayınladı. 10 milyar doları aşkın cirosu ile Avusturyalı enerji içeceği markası Red Bull'un avukatları, Akşun'un tescil ettirmek istediği markanın logosunda yer alan boğa figürü ile kendi markalarında yer alan kırmızı boğalara benzediğini iddia ederek patentin iptalini istedi. Kurum, Red Bull'a 'İki marka arasında benzerlik yok" diyerek markayı tescil etti.

'BOĞALAR KARIŞTIRILIR'

Bunun üzerine Red Bull avukatları, markanın hükümsüz kılınması için Ankara 2. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. Dava dilekçesinde, "İki marka arasında görsel ve konsept benzerliği var. Müvekkilin markasındaki boğa figürü ile davalının markasındaki boğa figürü ayırt edilemeyecek derecede benzer. Tüketici iki markayı karıştırabilir. Yaratılan çağrışım ile tüketici 'Zilli Öküz Gazoz'u, Red Bull'un bir ürünü olarak algılayabilir" denildi.

'ELİNDE GAZOZ VAR'

Zilli Öküz Gazoz' markasını tescil ettiren Akşun'un avukatı ise savunma dilekçelerinde, "Müvekkilin markasında ise sadece baş kısmı gözüken elinde gazoz şişesi olan bir öküz görseli yer alıyor. Müvekkilin markasında 'gazoz' vurgusu da net biçimde var. Ayrıca Zilli Öküz de Red Bull'un Türkçe karşılığı değil" ifadelerini kullandı. Bilirkişi raporunda da, "İki marka arasında görsel ve işitsel bir benzerlik yok. Tüketicinin karıştırma ihtimali olmaz" denildi. Mahkeme de raporu onayladı. İtiraz üzerine dosya İstinaf Mahkemesi'ne gitti. İstinaf da Red Bull'un başvurusunu reddetti.