Yatırımları artırmayı ve ekonomideki büyümeyi hızlandırmayı amaçlayan hükümet, yeni enstrümanları devreye sokuyor. Bu kapsamda, yeni nesil yatırım ve fonlama sistemi olarak bilinen 'kitle fonu' uygulaması hızla ekonomiye entegre edilecek. Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında önceki gece yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında, gerekli yasal düzenlemenin Meclis açılır açılmaz çıkarılması kararlaştırıldı. Köylerdeki 'imece' usulünü ekonomiye taşıyan 'kitle fonu' uygulamasıyla yatırımcılar, ellerindeki küçük meblağlarla, duyurulan projelere ortak olabilecek.
FİKİRLER YATIRIM OLACAK
ABD, İngiltere, Almanya gibi ülkelerde devrede olan sistemle, yeni kurulmuş, finansman arayışı içindeki şirketlere alternatif seçenek oluşturulmuştu. Sisteme göre, birçok küçük yatırımcı internet üzerinden seçtiği bir projeye küçük meblağlarla ortak oluyor. Fikrin projeye dönüştürülmesi ve hayata geçirilmesi, kalabalık bir insan grubunun desteğiyle sağlanıyor. Birbiriyle bağlantısı olmayan pek çok kişinin internet üzerinden ortak olduğu projeler finansmana kavuşurken, elinde küçük meblağlarda parası olanlar da değerlendirme fırsatı buluyor.
DEVLET 'ARACI' OLACAK
Hazine Müsteşarlığı bünyesinde yürütülen düzenleme, Meclis açılır açılmaz öncelikli ele alınacak konulardan biri olacak. Kitle fonlamasına katılan yatırımcı, izleyici pozisyonunda olacak. Devlet ise 'aracı' rolünü üstlenecek.
YABANCILAR DA KATILABİLECEK
Güvenli ve şeffaf bir ortamda, yatırımcıyı, fikirler ve projeler ile buluşturacak. Böylece, yatırımcının parasını, güvenli bir şekilde değerlendirmesi sağlanacak. Uluslararası yatırımcılar da, Türkiye’deki bu sisteme dahil olabilecek. Bu sayede, girişimcilerin küreselleşmesi ve küresel finansmana ulaşması mümkün hale gelecek.
KÜRESEL HACMİ 3 YILDA 13 KAT ARTTI
Kitlesel fonlama sistemi, son yıllarda hızlı büyümesiyle dikkat çekiyor. Sistemin küresel hacminin, 2012'de 2.7 milyar dolar iken, 13 kat artışla 2015 yılında 34.4 milyar dolara ulaştığı belirtilmişti. Rakamın, bu yıl çok daha yüksek oranlara yükseldiği ifade ediliyor. Sistemin, internet erişimi olan herkesin katılabilmesine de imkan sağladığından, hızla yaygınlaşması bekleniyor. Kitle fonlaması, sadece finansman sağlamaya aracılık etmenin ötesinde, daha düşük maliyetle yeni sermaye kaynaklarına ulaşmayı ve reklam yapmayı da sağlayan bir model olarak biliniyor.
İSTEDİĞİN PROJEYE ORTAK OL!
ABD’de bu tür kitlesel fonlama projeleri için Pledgie’den IndieGoGo’ya, Kickstarter’dan Microventures’e kadar web siteleri ve firmalar kurulmuştu. Türkiye’de de bu tür kuruluşların sayısının hızla artması bekleniyor. 'Pebble' akıllı saatin projeden ürüne dönüşmesi, 'The Canyons' adlı filmin izleyiciler tarafından fonlanması gibi örnekler, 'kitlesel fonlama'nın etkisini göstermişti.