Kışla yemeğinde derin şüphe

Manisa’daki 731 askerin zehirlenmesine olayına savcı el koydu. FETÖ’nün toplumsal gerilim yaratacak sabotajlar planladığı istihbaratı, soruşturmaya dahil edildi. 24 kişi gözaltına alınırken, yemek firmasının da sözleşmesi feshedildi.

1

Muammer BAŞKAN-Ahmet ÜNSAL

Manisa'da 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası'nda önceki akşam 731 askerin zehirlenerek hastaneye kaldırılmasıyla ilgili savcılık ve emniyette özel bir birim kuruldu. Cumhuriyet Başsavcılığı FETÖ'nün toplumsal gerilim yaratacak sabotajlar planladığı istihbaratını da dikkate alarak terör örgütlerinin sabotaj şüphesini de soruşturmaya dahil etti. Yemek şirketine son dönemde işe giren kişilerin bağlantıları tek tek araştırılıyor. Olayla ilgili firma temsilcisi V.A.G ile 3 gıda mühendisi aşçı ve aşçı yardımcıları ile birlikte toplam 24 kişi gözaltına alındı. Bu olayın ardından FETÖ'nün başaktörlerinden Emre Uslu sosyal medyada hemen harekete geçti. 

HAİNDEN PROVOKASYON

Uslu, 'Twitter'da, “Üst üste asker zehirlenmesi, yemek zehirlenmesi olamaz. Böyle saçmalık mı olur? Kimyasal bir şey mi deniyorlar o askerlerin üstünde?” yalanıyla provokasyon yaptı. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, hastanelerde tedavi gören askerleri ziyaret ederek, "Şu anda hastanelerimizde olan asker sayımız 72. Mönüdeki çorba, tavuk, pilav, cacık ve tatlı hepsi inceleme altında. Ekiplerin yaptığı ilk değerlendirmede suda herhangi bir problem yok" dedi.

BAŞSAVCI ŞİMŞEK BİZZAT YÖNETİYOR

Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celattin Şimşek'in bizzat yönettiği soruşturmada tüm detayların açığa çıkması için hem emniyette hem de savcılıkta özel bir ekip oluşturuldu. Başsavcı Şimşek, " Konuyla ilgili en ufak bir husus, her türlü emare araştırılıyor" dedi. 

Bu dördüncü zehirlenme olayı

23 Mayıs tarihinde Manisa 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası'nda 1049 asker gıda zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılmış, er Hüsnü Özel yaşamını yitirmişti. Bu olaydan 4 gün sonra, 27 Mayıs tarihinde bu kez, Kırkağaç 6'ncı Jandarma Komando Er Eğitim Alayı'nda zehirlenme vakası yaşanmış, 70 asker hastaneye kaldırılmıştı. 16 Haziran cuma günü Manisa 1'inci Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı General Seyfettin Çalbatur Kışlası'nda 69 asker hastanede tedaviye alınmış, ardından hepsi taburcu edilmişti. 

BAKANLIK FİRMANIN SÖZLEŞMESİNİ FESHETTİ

23 Mayıs'ta Batı Kışla'da 1 askerin ölümüyle sonuçlanan zehirlenmeyle ilgili de açıklama da yapan Bakan Işık, "Bir askerimizin hayatını kaybettiği vakayla ilgili toplam 5 bin 820 askerimiz o gün yemek yiyor. Yemekten etkilenen asker sayımız bin 47, hastanelere sevk edilen asker sayımız 209. 

KAMERALAR İNCELEMEDE

Bu 209 askerimizin hepsine tedbir amaçlı serum takıldı. Sağlık Bakanlığımızın yaptığı analiz sonuçlarında salmonelle bakterisini çıktığı tespit edildi. Yemek firmasanın sözleşmesini de bakanlık olarak iptal ettik. Askerlerin yemeğini şimdilik Manisa Belediyesi tedarik ediyor" diyerek, yemek yapılan mutfaktaki güvenlik kameralarınında incelendiğini sözlerine ekledi. 

SALMONELLA BAKTERİSİ NEDİR?

Salmonella, gıda zehirlenmelerinin en yaygın nedenlerinden biri olan bir grup bakterinin adıdır. Salmonella ile temastan yaklaşık 12-72 saat sonra enfeksiyon, ishal, ateş ve karın krampları gelişir. Hastalık genellikle 4 ila 7 gün sürer ve çoğu kişi tedavi olmadan iyileşebilir.