''Kişisel bilgiler tarikatlara verilecek'' iddiasına yalanlama... ''Hiçbir ilgisi yok''

İletişim Başkanlığı, sosyal medyada ve bazı basın yayın organlarında paylaşılan ''Meclis'te kabul edilen 8. Yargı Paketi ile kişisel bilgilerimiz tarikatlara verilecek'' iddiasının gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Yapılan açıklamada, ''Düzenleme, mevzuatın Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğüne (GDPR) uyumlaştırılması amacıyla yapılmaktadır ve tarikatlara veri aktarılmasıyla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.'' ifadelerini kullanıldı.

"Meclis'te kabul edilen 8. Yargı Paketi ile kişisel bilgilerimiz tarikatlara verilecek" iddiası yalanlandı.

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, söz konusu Yargı Paketiyle tarikatlara veri aktarılması arasında hiçbir ilginin bulunmadığı ifade edildi.

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yapılan paylaşımda şu ifadeler kullanıldı:

"Bazı basın yayın organlarında yer alan, "Meclis'te kabul edilen 8. Yargı Paketi ile kişisel bilgilerimiz tarikatlara verilecek" iddiası doğru değildir. Düzenleme, mevzuatın Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğüne (GDPR) uyumlaştırılması amacıyla yapılmaktadır ve tarikatlara veri aktarılmasıyla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Herhangi bir kişinin özel nitelikli kişisel verisinin vakıf, dernek veya diğer kâr amacı gütmeyen kuruluş ya da oluşumlarca işlenmesi ya da bunlara aktarılması gibi bir durum asla söz konusu değildir. 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında ilgili kişilerin açık rızasının olması dışında özel nitelikli verilerin işlenmesi yasaktır. Aynı düzenleme bu Tüzüğün 9'uncu maddesinin ikinci fıkrasının (d) bendinde yer almaktadır. Siyasi, felsefi, dini veya sendikal amaçlarla kurulan vakıf, dernek veya diğer kâr amacı gütmeyen kuruluş ya da oluşumlar, üyelerinin gerekli ve yeterli verilerini işleyebileceklerdir. Bu işleme faaliyeti kuruluş amaçlarına ve tabi oldukları mevzuata uygun olmak, faaliyet alanlarıyla sınırlı olmak ve üçüncü kişilere açıklanmamak zorundadır. Bu verilerin açıklanması halinde, Türk Ceza Kanununun 135 ve devamı maddelerine göre hapis cezası verilebilecektir."