Kışanak ve Tuncel davasının ikinci duruşması yapıldı

Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel hakkında açılan ve Malatya Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesine karar verilen davanın ikinci duruşması yapıldı.

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya Tuncel, tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, Kışanak, SEGBİS'teki sıkıntı nedeniyle katılamadı.

Duruşmayı sanık yakınlarının yanı sıra HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, HDP Milletvekilleri Dilek Öcalan, Feleknas Uca, Sibel Yiğitalp, parti temsilcileri ve bazı bazı kadın derneği temsilcileri takip etti.

Duruşmada Mahkeme Başkanı Turan Kılıç, ilk celsede talep edilen yazıların gelip gelmediği okundu. Kılıç, daha sonra iddia makamının taleplerini aldı. Duruşma Savcısı Muhittin Atlı Kışanak ve Tuncel'in tutukluluk hallerinin devamını talep etti.

Söz alan bazı sanık avukatları mahkemede kamera kaydının yapılmasına tepki göstererek, kapatılması talep etti. Mahkeme Başkanı Kılıç, duruşmanın disiplin ve düzeni hükümlerince mahkemenin izni ve bilgisi dahilinde olası teknik problemlere karşılık kamera kaydının yapıldığını belirterek, bu yöndeki taleplerin reddine oy birliğiyle karar verildiğini, kamera kaydına devam edileceğini söyledi.

Tutuklu sanık Sebahat Tuncel, daha sonra duruşmada söz alarak mahkeme huzuruna çıkmak için dilekçe sunduğunu söyledi.

Savunmasını mahkeme huzurunda yapmak istediğini belirten Tuncel, "Kürt sorunu mahkeme salonlarında değil, müzakere masalarında çözülebilir. Türkiye'de adalete yönelik ciddi bir şüphe var. Adalet için ana muhalefet partisi lideri bile yollarda yürüyor. SEGBİS'in sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. Bir sonraki duruşmaya bizzat katılmak istiyorum. Bu nedenle izin verirseniz duruşmadan ayrılmak istiyorum." dedi.

Mahkeme başkanı Turan Kılıç ise Tuncel'e "Savunmanızı almıştık" cevabını verdi. Tuncel ise izin isteyerek duruşmadan ayrıldı.

Mahkeme heyeti daha sonra avukatların taleplerini aldı.

Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, Kışanak ve Tuncel'in tutukluluk hallerinin devamına, sanıkların bir sonraki celsede tutuklu bulundukları cezaevlerinden SEGBİS ile duruşmada hazır bulunmalarına karar vererek dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 15 Ağustos'a erteledi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca Kışanak ve Tuncel hakkında açılan dava dosyası, güvenlik gerekçesiyle nakli konusunda Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne gönderilmiş, talebi değerlendiren Yargıtay 5. Ceza Dairesi, dosyanın Malatya Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar vermişti.

İDDİANAMEDEN

İddianamede, Kışanak hakkında "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek", 41 kez "terör örgütü propagandası yapmak" ve "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmamak" suçlarından 57 yıl 6 aydan 230 yıl 6 aya kadar, Tuncel hakkında da "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve 16 kez "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından 23 yıl 6 aydan 95 yıla kadar hapis cezası isteniyor.