‘Kırmızı'lar hafta sonu yine evde

Ramazanda 81 ile 2 gün kısıtlama. Koronavirüs vakalarındaki artış nedeniyle kırmızı kategorideki il sayısı 58'e çıktı. Kırmızı ve turuncu 70 ilde cumartesi yasağı geri döndü. Ramazanda ise tüm Türkiye'de cumartesi ve pazar günü kısıtlama uygulanacak.

Başkan Erdoğan, yaklaşık 3,5 saat süren Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından "Çok yüksek riskli grubu teşkil eden kırmızı kategorideki illerimizin sayısı maalesef nüfusumuzun yüzde 80'ini teşkil eden 58 şehre ulaşmıştır" dedi ve koronavirüsle mücadele kapsamında alınan yeni kararları açıkladı.

GECE KISITLAMASI SÜRÜYOR: Türkiye'nin tamamında sokağa çıkma sınırlaması akşam saat 21.00 ve sabah saat 05.00 arasında haftanın her günü devam edecek.

CUMARTESİ YASAĞI GERİ GELDİ: Kırmızı kategorideki 58, turuncu kategorideki 12 ilde cumartesi ve pazar günü sokağa çıkma kısıtlaması sürecek.

LOKANTALARA YÜZDE 50 KAPASİTE: Lokanta ve kafe gibi işletmeler renk ayrımı olmaksızın 07.00-19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasite ve belirlenen diğer kurallara uygun şekilde çalışacak. Kapanma saati sonrası ve paket servis hizmeti mevcut haliyle devam edecek.

RAMAZANDA TÜM YURTTA YASAK: 13 Nisan'da başlayacak Ramazan ayında ülke genelinde hafta sonları sokağa çıkmak yasak olacak.

RAMAZANDA PAKET SERVİS: Sadece Ramazan ayı boyunca Türkiye genelinde lokanta ve kafe gibi işletmelerin hizmetleri paket servisiyle sınırlı olacak.

TOPLU İFTAR VE SAHUR YASAK: Ramazan ayı boyunca ülke genelinde toplu iftar ve sahur gibi etkinlikler gerçekleştirilemeyecek. Bu uygulamadan etkilenecek lokanta ve kafe gibi işletmecilere mevcut desteklere ilave olarak bazı katkılar sağlanacak.

KİŞİ BAŞI 1500 LİRA: Nisan ve mayıs aylarında normalleşme ve ücretsiz izin uygulaması kapsamında sigorta pirim desteğinden yararlanamayan lokanta ve kafe çalışanlarının prim yüklerini devlet üstlenecek. Ayrıca bunlara kişi başı 1500 lira nakdi ödeme yapılacak.

Başkan Erdoğan, "Bayramda özgürlüğümüzü gönlümüzce yaşayabilmek için bu süreci hassasiyetle değerlendirmeliyiz" dedi.

Türkiye'nin 26 Şubat'taki risk haritası 1 aylık aradan sonra 29 Mart'ta neredeyse tamamen kırmızıya döndü. 64 ilin kategorisi değişti. Risk haritası, vaka, hasta, vefat, hastane kapasitesi ve aşılama gibi kriterlere göre belirlendi

MAVİ TEK SARI 10 İL

Kovid-19 risk değerlendirme haritasına göre İstanbul, Ankara ve İzmir çok yüksek riskli (kırmızı) kategoride yer aldı. Türkiye genelinde düşük riskli (mavi) kategoride yer alan tek il Şırnak oldu. Hakkari, Van, Bitlis, Muş, Batman, Siirt, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Uşak, Kovid-19'da orta riskli (sarı) iller oldu.