DHA
Gaziantep'in İslahiye ilçesinde önemli tarımsal ürünlerinden olan ve 'İslahiye biberi' olarak tescillenen biberin hasadı sürüyor. Bölgede 'kırmızı altın' olarak adlandırılan biberin hasadıyla birlikte tesislerde acı ve tatlı biber salça yapımına da başlandı. Tarlada özenle toplanarak tesislere getirilen biberler, kadınların ellerinde öncelikle temizlenerek tohumları çıkarılıyor, ardından yıkanarak tesislerde işleniyor.
Bu işlemden sonra püre haline gelen biber 8-9 gün boyunca güneş altında bekletilip suyunu çekerek ev kıvamı alıyor. Aroması ve tadı ile dikkat çeken salçalar daha sonra paketlenip satışa hazırlanıyor. Tüketime hazır salçalar mutfaklardaki yerini almak üzere iç piyasanın yanında, birçok Avrupa ve Ortadoğu ülkesine ihraç ediliyor.
Tescilli İslahiye Biberi'nden acı salça ürettiklerini belirten Mehmet Günebakan, "Tarlamızda özenle yetiştirdiğimiz İslahiye biberimizi burada temizleyip, makinemizde işledikten sonra güneşte kurutarak salçamızı elde ediyoruz. Tertemiz doğal olarak damak tadında salça üretiyoruz. İslahiye biberinin aroması ve tadı tartışılamaz çok nefis biberimizin acı salçasını yapıyoruz. Kapya biberin tatlı salçasını, kamenta cinsi domatesten ise domates salçası yapıyoruz. Kesinlikle hiçbir katkı maddesi kullanmadan doğal olarak ürettiğimiz salçalarımızı yurt içi ile birlikte Hollanda, Almanya ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere Avrupa'ya da ihracat ediyoruz" dedi.