Akşam Gazetesi
KİRA-kiracı anlaşmazlığında bugün itibarıyla zorunlu arabuluculuk dönemi başlıyor. NTV yayınına katılan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 1 ay içinde uzlaşma sağlanırsa mahkemeye gidilmeyeceğini ve tarafların anlaştığı takdirde yüzde 25 sınırını aşabileceğini söyledi. Tunç, "Tabii anlaşmak zorunda değil taraflar. Yargı yolu açık kapatılmıyor. Anlaşma sağlanabilirse konu dostane bir şekilde çözülmüş olacak'' dedi. Bakan Tunç, kat mülkiyeti davalarının da zorunlu arabuluculuk kapsamında olduğunu belirtti. Bugünden itibaren başta ev sahibi-kiracı uyuşmazlığı olmak üzere her türlü uyuşmazlık için işbaşı yapacak olan arabulucular, komşu bahçeye sarkan bitki, çevreye zarar veren fabrika dumanı gibi ilginç tartışma konularına da bakacak.
TARLA, ARABA SATIŞI DAHİL
Arabulucu Avukat Nur Özden, "Komşular kendi bahçelerine, tarlalarına dikecekleri bitkilerin komşu parsele taşmasından da sorumlu oldukları için bu uyuşmazlıklarda da önce arabulucu yolu görünüyor. Bir arazi üzerindeki fabrikanın çıkardığı duman ve atık komşu araziye zarar veriyorsa taraflar yine davadan önce arabulucuya gidecekler" dedi. Arabuluculuk, araba satışı, kiralık gelinlik gibi her türlü anlaşmazlıkta devreye girecek. İş hukukundan doğan davalar, ticari davalar, tüketici davalar da zorunlu arabuluculuk kapsamına girecek. Taraflar arasındaki uyuşmazlıkların mahkeme öncesinde çözümünü amaçlayan arabuluculuk sistemine eklenen yeni alanlar, hukukçulara göre mahkemelerin yükünü hafifletecek. Arabuluculuk kapsamının genişlemesinin, adliyelerdeki arabuluculuk bürolarındaki iş yoğunluğunu artırmasının, mahkemelerdeki iş yükünü azaltması bekleniyor.
İstanbul Adalet Sarayı'nda 11'i zabıt katibi 13 kişinin görevli olduğu Arabuluculuk Merkezi'nde bir önceki adli yıl döne- minde günlük ortalama 300 olan dosya sayısının yeni adli yılın başlayacağı 1 Eylül itibarıyla 500'e çıkması öngörülüyor.
AİLE HUKUKU SİL BAŞTAN DEĞİŞEBİLİRBAŞSAVCILIK: Adalet Bakanı Tunç, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın ''Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'' adının ''Türkiye Başsavcılığı'' olarak yeniden yapılandırılması önerisinin ise olgunlaşmadığını henüz düşünce aşamasında olduğunu söyledi.
SÜRESİZ NAFAKA: Süresiz nafaka tartışmalarına ilişkin de konuşan Adalet Bakanı, aile hukukunu sil baştan ele alacaklarını ifade ederek ''Boşanma, tazminat, nafaka sorunları ile ilgili arabuluculuk olabilir'' diye konuştu.
KOVİD İZNİ: "Kovid izni 31 Temmuz 2023'te bitti Nisan 2020'de başlamıştı. Salgın döneminde cezaevlerinde büyük bir risk oluşmuştu. O risk dikkate alınacak açık cezaevlerindekiler Kovid iznine çıkarıldı. Dışarıda Covid izninde bulunan 120 bin 419 hükümlü vardı. 19 bin 159 kişi açık cezaevlerine geri dönmek zorunda kalacaklardı 9 bin 56'sı izinden geri dönmedi. Bunlar firar durumunda olurlar. Bunlar yakalandıklarında açık cezaevlerinde değil kapalı cezaevlerinde barındırılacaklar."