BÜLENT ŞANLIKAN
Özellikle büyükşehirlerde kira fiyatları her geçen gün artarken, kiralık ev bulmak da zorlaşıyor. Devletin belirlediği yüzde 25'lik kira zammıyla yetinmeyen ev sahipleri eski kiracılarını çıkarıp dairelerini yüksek fiyata vermek istiyor. AKŞAM'a konuşan akademisyen avukat Esra Pınar Bilgin, kiracıların hangi şartlarda çıkarılabileceğini, tahliye taahhütnamesinin geçerliliği olup olmadığını, kiracıların hangi durumlarda ev sahibinden tazminat alabileceğini tek tek anlattı.
MUVAFAKAT EKSİKSE ÇIKARAMAZ
Bazı ev sahiplerinin daha evi kiralarken açık tarihli tahliye taahhütnamesi imzalattığını ve bu belgeyi daha sonra koz olarak kullandığını belirten Av. Bilgin, işlemin neden usulsüz olduğunu şöyle anlattı: "Kiracının eşinin muvafakati alınmadan düzenlenen tahliye taahhütnameleri usulsüzdür. Böyle bir durumda kiracının ve eşinin itiraz etmesi ile tahliye süreci durdurulur. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu içtihat niteliğinde bir kararında tahliye taahhütnamesini kesin olarak geçersiz saymıştır."
KENTSEL DÖNÜŞÜME DE GİRSE ESKİ KİRACININ TAZMİNAT HAKKI VAR
Bilgin, özellikle kentsel dönüşüm kapsamında evlerini boşaltmak zorunda kalan kiracıların, tazminat alabileceğini belirtti: "İhtiyaç sebebiyle tahliye kararı verildikten sonra 3 yıl süre ile bu taşınmazın başkasına kiraya verilmesi yasaktır. Dönüşüm tamamlandıktan sonra da eski kiracının aynı eve dönme önceliği var. Aksi halde eski kiracı, mülk sahibinden tazminat isteyebilir. Bu tazminat miktarı da son kiranın 1 yıllık toplam bedelinden az olamaz. Cezada üst sınırı yok, hâkimin takdirine bağlı."
DÜKKANLA DAİRE İÇİN KURALLAR DEĞİŞİR
Avukat Esra Pınar Bilgin, daha önce bir mülk sahibinin şirketinin ihtiyacı için kiracısına tahliye davası açtığını ancak Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin bu talebi kişinin değil şirket ihtiyacı olması sebebiyle reddettiğini belirtti. Bilgin, 3. Hukuk Dairesi'nin iş kurmak isteyen bir mülk sahibinin dükkanındaki kiracıya açtığı tahliye talebini ise kabul ettiğini hatırlattı.
'OĞLUM TAŞINACAK' DİYENLER EVİ 3 YIL BAŞKASINA VEREMEZ
Yargıtay ve mahkeme kararlarından örnekler veren Bilgin, yasalara göre sadece mal sahibinin kendisinin ya da kanun gereği bakmakla yükümlü aile bireylerinin ihtiyacı için kiracının tahliyesini isteyebileceğini belirtti. "Oğlum taşınacak" diyen ev sahibinin 3 yıl boyunca evi başkasına kiraya veremeyeceğini söyleyen Bilgin, "Eski kiracı böyle bir şeyi tespit edip şikayet ederse tazminat alır. 'Evim tadilatta ya da kentsel dönüşüm yasası kapsamında yıkılacak' gibi iddialar da tahliye gerekçesi olamaz."