Kira davasına ücretsiz arabulucu! Kapsamı daha da genişledi

Adalet Bakanı Tunç, kira uyuşmazlıklarındaki arabuluculuk sisteminin 1 Eylül itibarıyla devreye gireceğini belirtti. Tunç, “Kiranın yanı sıra kat mülkiyetinden doğan davalar, komşuluk hukuku, ortaklığın giderilmesine ilişkin davalar kapsam dahilinde” dedi.

Akşam

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki kabine toplantısının ardından açıklamada bulunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 1 Eylül'den itibaren kira davalarında zorunlu arabuluculuk döneminin başlayacağını hatırlattı. Bakan Tunç, "Kira uyuşmazlıklarının mahkemeye intikal etmeden arabuluculuk yoluyla çözüme kavuşması, tarafların daha az masrafla ve daha hızlı ve barışçıl bir yöntemle uzlaşmalarını sağlayacak, bu durumda mahkemelerin iş yükü de azalmış olacak" dedi.

YÜZDE 25'İ GEÇMEYECEK

"Konut kira sözleşmelerinde 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yıllık kira artışı yüzde 25'i geçemeyecek" diyen Bakan Tunç, zorunlu arabuluculuk dönemine ilişkin şunları kaydetti: "Kiracı veya kiralayanın kira bedeli veya tahliye ile ilgili dava açmadan önce arabulucuya başvurması zorunlu olacak. Zorunlu arabuluculuk kapsamına 1 Eylül itibarıyla kira davalarının yanı sıra kat mülkiyetinden doğan davalar, komşuluk hukukundan doğan davalar, ortaklığın giderilmesine ilişkin davalar da alınıyor."

ÜCRET ALINMAYACAK

Taraflar, 1 Eylül'den itibaren dava açmadan önce arabulucuya başvurabilecek. Müracaatlar, adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına ücretsiz yapılabilecek. Başvurularda; yargı gideri, harç, tanık, bilirkişi ücreti gibi ödeme yapma zorunluluğu olmayacak. Arabuluculuk görüşmeleri 3 hafta içinde tamamlanacak. Zorunlu durumlarda arabulucu tarafından bu süre en fazla 1 hafta daha uzatılabilecek. Görüşmeler sonrasında anlaşma sağlanamaması halinde dava açılabilecek.