Kimsenin hakkı yerde kalmayacak

Başkan Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yitirilen canların yüreklerde bıraktığı acının hala taze olduğunu söyledi, “Hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz” dedi.

6 Şubat depremlerinin büyük bir yıkıma yol açtığı Hatay'da tamamlanan 7 bin 275 konut hak sahiplerine teslim edildi. Başkan Erdoğan, "Vatandaşlarımız müsterih olsun. Devletlerine ve bize güvensin. Yıl sonuna kadar 200 bin ev teslim edilecek, kimse mağdur olmayacak" dedi.

Türkiye, geçen yıl merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 6 Şubat'taki 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde, 11 şehirde 53 bin 537 vatandaşını kaybetti. Depremin ilk anından itibaren vatandaşı yalnız bırakmayan devlet, söz verdiği afet konutlarının ilk teslimatını dün Hatay'da gerçekleştirdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 6 Şubat depremlerinde evlerini kaybeden hak sahibi vatandaşları güvenli ve sıcak yuvalarına kavuşturdu. Hatay'da yapımına başlanan 46 bin konutun ilk etabı olan 7 bin 275 konut, Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hak sahiplerine dağıtıldı. 1 yıl gibi kısa bir sürede evlerine geçen vatandaşlar, büyük mutluluk yaşadı. Önümüzdeki iki ay içinde teslim edilen konut sayısı 75 bine ulaşacak.

ACISI İLK GÜNKÜ GİBİ TAZE

Başkan Erdoğan, yaklaşık bir yıl önce 6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremde kaybedilen canların acısının ilk günkü tazeliğinin yürekleri yakmayı sürdürdüğünü belirtti. Erdoğan, depremde hayatını kaybeden 53 binin üzerindeki vatandaşa Allah'tan rahmet dilerken yaralanan 107 binin üzerindeki kişiye de geçmiş olsun dileklerini iletti.

Depremin 11 il, 124 ilçe, 7 bine yakın köy ve mahallede ağır yıkıma yol açtığını kaydeden Erdoğan, "14 milyon vatandaşımız afetten doğrudan etkilendi. Depremde yıkılan 39 bine yakın binanın, 26 bininde arama-kurtarma faaliyeti yürütülmesi gerekmiştir. Ayrıca 200 binden fazla ağır hasarlı bina ile karşılaşılmıştır. Deprem bölgesine 1 milyon çadır gönderilmiş, 215 binin üzerinde konteyner kullanılmış, 349 bin haneye kira yardımı yapılmıştır" dedi.

ASRIN DAYANIŞMASI

Büyük felaketler ve büyük acıların aynı zamanda milletin birliğinin, beraberliğinin, kardeşliğinin, gücünün sınandığı dönüm noktalarından olduğunu kaydeden Erdoğan, "Hamdolsun milletimiz bu acı ve bir o kadar da tarihi sınamayı başarıyla vermiştir. Asrın felaketini asrın dayanışmasına dönüştürerek o zor günlerin geride kalmasını temin ettik. Devletimiz tüm imkanlarıyla anında harekete geçerken, Türkiye tek yürek olmuş; milletimiz depremzede kardeşlerinin yanına koşmuştur" diye konuştu.

BOYNUMUZUN BORCUDUR

Hatay can kaybı ve yıkılan bina sayısı bakımından depremden en büyük zararı gören şehir olduğunu aktaran Erdoğan, "Depremden sonraki ikinci gün Hatay'a geldiğimizde karşılaştığımız tabloyu asla unutmayacağız. İnsanlık tarihinin en kadim yerleşim yerleri arasında bulunan Hatay'ın yaşadığı yıkım, gerçekten çok büyüktü. Depremin ardından önceliğimizi arama-kurtarma faaliyetlerine, kış şartlarının daha da elzem haline geldiği acil ihtiyaçların karşılanmasına verdik" dedi.

75 BİN KONUT TESLİM EDİLECEK

Hatay'da kurulan ve dağıtılan çadır sayısının 286 bini, konteyner sayısının ise 57 bini bulduğunu açıklayan Erdoğan, "57 binin üzerinde insanımıza geçici yuva sağladık. Takip eden aylarda Hatay'ı tekrar tekrar ziyaret ederken sizlere kaybettiğimiz canları elbette geri getiremeyiz ama onun dışındaki tüm kayıpları telafi etmek 'boynumuzun borcudur' sözünü vermiştik. Toprağa verdiğimiz canlarımızı fatihalarla, dualarla, hüzünle yad ederken sizlere verdiğimiz sözleri birer birer yerine getirmek için de canla başla çalıştık, çabaladık. Bir yandan enkazları kaldırırken, diğer yandan süratle yeniden inşa ve ihya faaliyetlerine başladık. Enkazın yüzde 97'sini kaldırdık" bilgisini verdi.

Hatay'da 135 bin 589'u konut, 15 bin 599'u iş yeri ve 777'si ahır olmak üzere toplamda 150 bine yakın hak sahibini belirlediklerini açıklayan Erdoğan, "Deprem bölgesi genelindeki kesinleşmiş hak sahibi sayımız ise 390 bin olarak netleşmiştir. Bugünkü kura törenimizle 6 bin 572'si il ve ilçe merkezlerimizde, 703'ü de kırsalda olmak üzere 7 bin 275 hak sahibinin konutunun anahtarını teslim ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"Bu daha başlangıç" diyen Erdoğan, "Şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırmak için çalışmalarımız kesintisiz sürecek. Bölge genelinde inşası süren 40 bin konutu da hak sahiplerine teslim edeceğiz. İnşallah 2 ay içinde deprem bölgesi genelinde 75 bin konutun teslimini bitireceğiz. Amacımız takip eden dönemde de her ay 15-20 bin konut ve köy evini hak sahipleri ile buluşturmaktır. Böylece temel atmasının üzerinden bir yıl geçmeden inşaatları bitirme sözümüzü önemli ölçüde yerine getirerek yıl sonuna kadar 200 bin evi teslim etmiş olacağız" şeklinde konuştu.

HATAY ADAYLARI AÇIKLANDI

Başkan Erdoğan, AK Parti'nin ve Cumhur İttifakı'nın yerel seçimlerde yarışacak Hatay ilçe adaylarını da duyurdu. 11 ilden kendi adayını çıkaran AK Parti, dört ilçede de ittifak ortağı MHP'nin adayını destekleyecek.

Hatay Büyükşehir: Mehmet Öntürk

Altınözü: Rıfat Sarı

Antakya: İbrahim Naci Yapar

Arsuz: Değer Tultak

Belen: İbrahim Gül (MHP)

Defne: Gökhan Köse

Dörtyol: Oğuz Uçar (MHP)

Erzin: Erhan Akı (MHP)

Hassa: Selahattin Çolak

İskenderun: Mehmet Dönmez

Kırıkhan: Ömer Erdal Çelik

Kumlu: Mehmet Deli (MHP)

Tayas: Bekir Altan

Reyhanlı: Ahmet Selman Yumuşak

Samandağ: Seyit Ali Aslan

Yayladağı: Mehmet Yalçın

HATAY'A İKİ YENİ HASTANE

Başkan Erdoğan, Hatay'da iki hastaneyi hizmete açtı. Erdoğan önce Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin açılışını gerçekleştirdi. 550 yatak kapasiteli 65 bin 350 metrekare kapalı alana sahip hastanede, 76 poliklinik, 12 ameliyathane, 2 anjiyo, 2 MR ve 13 röntgen cihazı ile bir helikopter pisti bulunuyor. Erdoğan, ardından İskenderun Devlet Hastanesi'nin açılışını yaptı. 200 yatak kapasitesine ve 17 bin metrekare kapalı alan sahip hastanede, 7 ameliyathane ve 42 poliklinik bulunduğu belirtildi. Erdoğan, "Amacımız mümkün olan en kısa sürede tüm depremzede şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırmaktır" dedi.

DEVLETİN VERDİĞİ SÖZE GÜVENİN

Defne Hastanesi ile ilgili ortaya atılan iddiaları hatırlatan Başkan Erdoğan, "Yok böyle bir şey dediler. Ne oldu? Biz Defne'yi yaptık. Çünkü biz yalan üzerine hiçbir zaman hakikati bina etmedik. Bu hususta vatandaşlarımız müsterih olsun devletlerine ve bize güvensin. Kimsenin hakkı yerde kalmayacak, kimse mağdur olmayacak. Karşılıklı anlayışla, sabırla, gayretle, dayanışmayla üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir mesele yoktur. Şehirlerimizin alt yapısını ayağa kaldırmak için İller Bankamız vasıtasıyla mahalli idarelerimize 56 milyar liralık hibe desteği veriyoruz" diye konuştu.

EN GÜÇLÜ 10 ÜLKE ARASINA GİRECEĞİZ

Hayatını kaybeden Alev Alatlı'nın vasiyetini salonda okuyan Erdoğan, "Binlerce yıllık medeniyet davamız Allah'ın izniyle kıyamete kadar sürecektir. Hatay'ımız başta olmak üzere ülkemizde topyekûn bu kutlu yolda teriyle, emeğiyle, gerektiğinde canıyla mücadelesine devam edecektir. Ne deprem ne terör, ne sınırlarımızı ve sabrımızı zorlayan alçaklar, ne de emperyalistlerin kirli emelleri bizi bu yoldan alıkoyamayacaktır" dedi. Türkiye'nin son 21 yılda atılımlarıyla, siyasi, ekonomik, askeri olarak bölgesel ve küresel bir güç haline gelme yolunda önemli mesafe kat ettiğini vurgulayan Erdoğan, "Şimdi bunu tekamül ettirerek ülkemizi her bakımdan dünyanın en güçlü 10 ülkesi arasına dahil etme aşamasındayız" dedi.

ERDOĞAN BUGÜN GAZiANTEP'TE

Erdoğan, bugün Gaziantep'te inşa edilen deprem konutlarının teslim törenine katılacak. İslahiye'de 405 deprem konutu, Nurdağı'nda ise 640 deprem konutu tamamlandı. Erdoğan, önümüzdeki hafta içi ise 6 Şubat'ta Kahramanma raş'ta olacak, diğer günler ise Şanlıurfa, Adıyaman ve Elazığ'da düzenlenecek anahtar teslim törenlerine katılacak.