Kılıçdaroğlu SPK'yı tehdit etti, Borsa'yı hedef aldı... ''Küçük yatırımcıyı soymaya hazırlanıyorlar''

Borsa İstanbul'un art arda rekorlar kırması ve yerli ve yabancı yatırımcıları sevindirmesine rağmen, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu borsa manipülasyonuna sebebiyet verecek açıklamalarda bulundu. Sosyal medya hesabından paylaşımlarda bulunan Kılıçdaroğlu, Borsa İstanbul'a yatırım yapan yerli yatırımcıların da ''av'' olduğunu iddia etti.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, ekimde yüzde 25,1 yükselerek Aralık 2003'ten bu yana en güçlü aylık performansını sergiledi.

Kasım başından bu yana da yüzde 12 değer kazanarak art arda rekorlar kırdı.

Yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 140 yükselen BIST 100 endeksi, dolar bazlı bakıldığında da yüzde 73 getiriyle yatırımcısının yüzünü güldürdü.

Borsa İstanbul, tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanış rekorlarını yine Kasım ayında kırdı. Bununla birlikte Borsa İstanbul, gördüğü en yüksek seviye rekorunu da bir üst puana taşıdı.

SPK'YI VE BORSA İSTANBUL'U HEDEF ALDI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yerli ve yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul'a olan ilgisini ve Borsa İstanbul'un da peş peşe rekorlar kırarak yatırımcılarını sevindirmesini görmezden gelerek hiçbir bilgi, belge ve veri bulunmadan, borsa manipülasyonuna sebebiyet verecek açıklamalarda bulundu.

YERLİ YATIRIMCILARA "AV" DEDİ

Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yerli yatırımcının av olduğunu ima etti.

Kılıçdaroğlu, "Küçük yatırımcıyı da uyarıyorum. Tasarrufunuz enflasyona ezilmesin diye borsaya giriyorsunuz ama asıl yem, bu gördüğünüz şişirilmiş değerlerde. Maalesef avlanan siz olacaksınız." dedi. Küçük yatırımcıyı soymaya hazırlanıyorlar diyen Kılıçdaroğlu, SPK'yı ve Borsa İstanbul yönetimini hedef alarak tehdit etti.

CHP Genel Başkanı'nın herhangi bir delil ya da veri olmaksızın bu tür açıklamalarda bulunması, Borsa İstanbul'da milyarlarca lira değeri olan ve hem yurtiçi hem de yurt dışında önemli yatırımlarda bulunan Türk şirketlerinin değerini düşürmeye neden olabileceği belirtiliyor.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun eğer elinde veri varsa, ortaya koyup belgelerle açıklaması gerektiği ifade edilirken, aksi takdirde bu yapılan alenen Türk şirketlerinin değerini düşürmeye yönelik borsa manipülasyonu niteliğinde bir suç olduğuna dikkat çekiliyor.

BİLGİ BAZLI PİYASA DOLANDIRICILIĞI

Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107/2 maddesinde yer alan bilgilere göre, bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığı suç sayılmaktadır.

Bilgi Bazlı Piyasa Dolandırıcılığı suçu için sayılan fiiller ise şöyle:

"Sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi verilmesi, söylenti çıkarılması, haber verilmesi, yorum yapılması veya rapor hazırlanması ya da bunların yayılması"

Söz konusu suçun maddi unsurunun oluşabilmesi için bilgi, söylenti, haber, yorum veya raporun 'yalan, yanlış veya yanıltıcı' olması ve bu suretle menfaat sağlanmış olması gerektiği de 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107/2 maddesinde yer almaktadır.