Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve Yavaş CHP seçmenini kandırdılar

Seçim gecesi, Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve Yavaş'ın ‘kazandık, öndeyiz' açıklamaları, CHP'nin takip ettiği ANKA verileriyle de tutarsız çıktı.

Akşam

14 Mayıs seçim gecesi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile 'cumhurbaşkanı yardımcılığı' vaadi ile yanında seçime giren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ABB Başkanı Mansur Yavaş'ın oy sayımı sürerken, 'kazandık, öndeyiz' açıklamalarının, CHP'nin takip ettiği ANKA verileriyle de çeliştiği ortaya çıktı.

CHP'nin seçim sistemi geliyorum.chp.org.tr sisteminin çalışmaması ve bu nedenle Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel'in istifa etmesinin ardından, Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve Yavaş'ın 'hangi bilgiye dayanarak' kazanıyoruz, öndeyiz açıklaması yaptığı merak ediliyordu.

CHP'nin kaynağının, eski Genel Başkan Yardımcısı Altan Öymen'in onursal kurucusu olduğu ANKA Haber Ajansı olduğu öne sürülmüştü.

Ancak ANKA'nın seçim sonuçları yayınları dakika dakika listelediği bir raporu aboneleriyle paylaştı. Rapor incelendiğinde, CHP'li üç kişinin, o açıklamaları yaptığı saatlerde ANKA'nın geçtiği sonuçlarda Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'ın gerisinde olduğu ortaya çıktı.

Eski milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Avukat Mustafa Akış, Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve Yavaş'ın açıklama yaptığı dakikalarda ANKA'nın geçtiği sonuçları; "Milletini aldatandan belediye başkanı olmaz. Milletine yalan söyleyenden cumhurbaşkanı olmaz" notuyla paylaştı.

DAKİKA DAKİKA YANILTMA

Saat 19:38'de, Ekrem İmamoğlu ekrana çıkarak, "Şu anki oranlara baktığımızda şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: Kemal Kılıçdaroğlu bu akşam ülkemizin 13. Cumhurbaşkanı olarak ilan edilecektir" dedi.

Aynı anda ANKA'nın abonelerine geçtiği son sonuç, Erdoğan 50.03, Kılıçdaroğlu 44.35 şeklindeydi.

Saat 19:53'te Kılıçdaroğlu, Twitter'dan 'öndeyiz' mesajı paylaştı.

ANKA'nın 19:44:03'te geçtiği anlık sonuç, "Erdoğan yüzde 50,65, Kılıçdaroğlu yüzde 43,99" şeklindeydi.

Saat 20:54'te, İmamoğlu ve Yavaş ekrana çıktı; İmamoğlu "şu anda seyri önde takip ediyoruz", Yavaş "Erdoğan 46.80, Kılıçdaroğlu 47.42, Oğan 5.33" sonucunu paylaştı.

Aynı anda ANKA, Erdoğan 47.84, Kılıçdaroğlu 46.39 sonucunu gösteriyordu.

Saat 22:36'da İmamoğlu, "Şu anki verilere göre Kılıçdaroğlu yüzde 49, Erdoğan yüzde 45 civarında, bakın net söylüyorum" dedi.

Aynı anda ANKA'daki sonuç Erdoğan yüzde 48.85, Kılıçdaroğlu yüzde 45.4'tü...

Seçim gecesi 4 kez ekranların karşısına çıkan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ABB Başkanı Mansur Yavaş, Kılıçdaroğlu'nun açık ara önde olduğunu savunmuş, AA'yı suçlamıştı. İmamoğlu, sayılmayan milyonlarca oy olduğunu söyleyerek, Kılıçdaroğlu'nun kazanacağını iddia etmişti.