Kılavuza çarptı üst geçit yıkıldı

Ankara-Konya seferini yapan YHT, Marşandiz istasyonunda aynı hat üzerindeki kılavuz lokomotife çarptı. Raydan çıkan vagonların üzerine üst geçit devrilince bilanço ağır oldu.

Ankara’dan Konya’ya gitmek üzere dün saat 06.30 sıralarında Yenimahalle’deki gardan 206 yolcuyla hareket eden yüksek hızlı tren, 8 dakika sonra Marşandiz İstasyonu’na ulaştığında aynı hat üzerinde yol kontrolü yapan kılavuz trenle çarpıştı. YHT'nin 2 vagonu raydan çıkarken, olay yerindeki üst geçit de vagonların üzerine yıkıldı. 

Orada olmamalıydı

Kazanın ardından Ulaştırma Bakanlığı’ndan yapılan ilk açıklamada “Kontrol lokomotifinin o rayda olmaması gerekiyordu” diye konuştu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan olay yerindeki incelemelerin ardından ise 3 makinist ve 6 yolcunun hayatını kaybettiğini söyledi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da yaralı 84 kişiden 34’ünün tedavisinin devam ettiğini, ikisinin durumunun ağır olduğunu duyurdu. 

3 savcı araştırıyor

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı kazayla ilgili soruşturma başlattı. Görevlendirilen üç savcı incelemelere başladı. Bakanlık bünyesinde kriz masası oluşturulurken, Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulunca 3 kişilik heyet de olay yerine gönderildi.

Banliyö

Olay sonrasında bölgeye 40’tan fazla ambulans, 20 itfaiye aracı ve çok sayıda UMKE ekibi sevk edildi. Arama-kurtarma çalışmalarında dedektör köpekler de kullanıldı. 

Yüksek Hızlı Tren hızlı değilmiş

Yüksek Hızlı Tren’in hızının kaza anında 80- 90 kilometre civarında olduğu iddia edildi. 

3 sapma

Kılavuz lokomotifin neden Yüksek Hızlı Tren’in güzergahında bulunduğu henüz bilinmiyor. Ancak kılavuz trenin olaydan 3 dakika önce parkurdan ayrılması gerekmesine rağmen bunu yapmadığı ve kazanın bu nedenle meydana geldiği üzerinde duruluyor.

Ulaştırma Bakanı Turhan ile Ankara Valisi Şahin, olay yerinde inceleme yaptı.

3 TCDD çalışanı gözaltına alındı

Kazanın hemen ardından Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm birimlerin seferber olması talimatı verdi. Sorumluların ortaya çıkartılacağını belirten Erdoğan’ın gözaltına alındığını açıkladığı 3 şüphelinin kimlimleri ise şöyle: TCDD’de görevli hareket memuru S.Y, makasçı O.Y. ve kontrolör E.E.E.

Hayatını kaybedenlerin yakınları Adli Tıp Kurumu önünde gözyaşlarına boğuldu.