Kıdem tazminatında getirilen değişiklik, çalışanları yakından ilgilendiriyor. Yeni düzenlemeye göre; kıdem tazminatının üst limiti %8.65 artarak, 5.434,42 liraya çıkartıldı. Bu sayede Temmuz-Aralık döneminde kıdem tazminatı alacak olan çalışanların tazminatları yeni rakamlara göre hesaplanacak.
KIDEM TAZMİNATINDA YENİ DÜZENLEME
Kıdem tazminatında getirilen değişiklik, çalışanları yakından ilgilendiriyor. Yeni düzenlemeye göre; kıdem tazminatının üst limiti %8.65 artarak, 5.434,42 liraya çıkartıldı. Bu sayede Temmuz-Aralık döneminde kıdem tazminatı alacak olan çalışanların tazminatları yeni rakamlara göre hesaplanacak. Çalışanlar daha yüksek tazminat alabilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Ocak-Temmuz ve Temmuz Aralık şeklinde yılda iki kez değişen sosyal güvenlik hakları; işçi, memur ve diğer SGK kapsamındaki çalışanları ilgilendiriyor.
Kıdem tazminatındaki yeni düzenlemeye dair detaylar yer alıyor. Buna göre; memurların taban aylıkları ve kamuda çalışan personelin ücret tavanı Temmuz'dan itibaren yeniden düzenlendi. Ayrıca sözleşmeli personelin tavan ve taban ücretlerinde yılın ikince yarısında %8.65 oranında artışa gidildi. Ocak-Temmuz döneminde tazminatın üst limiti 5.001,75 TL iken, bu tutar 5.434,42 TL'ye çıkarıldı. Bu sayede çalışanlar yılın ikinci yarısında daha yüksek tazminat alabilecekler. TemmUz-Ağustos döneminde tazminat alanlar ise yeni rakamlar üzerinden kalan tazminatlarını talep edebilecekler.
KIDEM TAZMİNATI NEDİR?
İş kanununa göre kıdem tazminatı; işçinin çeşitli sebeplerden dolayı işinden ayrılırken işveren tarafından 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. Maddesi gereğince ödemek zorunda olduğu bir tazminat şeklidir.
KİMLER KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR?
Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için çalıştığınız işyerindeki hizmet süresinin en az bir yıl olması ve işveren tarafından işten çıkarılmış olmanız gerekir. Kendi isteğinizle işten ayrılırsanız kıdem tazminatı alamazsınız. Ancak, erkekler askerlik hizmeti için ve kadınlar da evlilik nedeniyle işten ayrılmak zorunda kalırsa, tazminata hak kazanıyor. Ayrıca, emeklilik için gerekli süreyi ve prim ödeme gün sayısını doldurmuşsanız kendi isteğinizle işten ayrılırsanız dahi kıdem tazminatı alabilirsiniz.
KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIYOR?
Çalışana; her bir yıl için, 30 günlük (aylık brüt ücret) tazminat ödeniyor. Toplam tazminat tutarı da, çalışanın son aldığı aylık brüt ücretin, o işyerinde çalıştığı yıl süresi ile çarpılması ile bulunuyor. Örneğin, çalıştığınız işyerinde son aldığınız brüt ücret 3 bin 500 liraysa, ve işyerinde 5 yıldır çalışıyorsanız ve işten çıkartıldıysanız; kıdeminiz 17 bin 500 bin lira tutuyor. Ücretin içinde yer alan; yol yardımı, yemek, ikramiye, prim gibi tüm ödemeler de tazminat hesabına katılıyor.
Kıdem tazminatından vergi olarak sadece “damga vergisi” kesilir. Ayrıca kıdem tazminatı hesaplaması aylık brüt tutar üzerinden hesaplanır ve aylık brüt tutarının tavan sınırı vardır. 2018 yılı için kıdem tazminatı tavanı 5.001,76 TL'dir. Yani kıdem tazminatı hesaplamasında 2018 yılı için en fazla 5.001,76 TL üzerinden hesaplama yapılabilir.