Ve Kıbrıs'ta Türk tarafı kararını verdi

Rumların Enosis kararı sonrası Türk tarafı yarın yapılacak liderler toplantısına katılmayacak.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın, Rum tarafının "Enosis (Kıbrıs'ın Yunanistan'a ilhakı) referandumunun okullarında kutlanması" kararından geri adım atmaması karşısında yarınki liderler görüşmesine katılmayacağı bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum Meclisinin 10 Şubat'ta aldığı "Enosis referandumunun kutlanması" kararından geri dönülmediği için yarın ara bölgede yapılması planlanan liderler görüşmesine katılmayacak.

Kıbrıs müzakereleri, Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından BM Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ara buluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı.

RUM MECLİSİNDE ENOSİS KARARI

12 Şubat’ta Rum kesiminin meclisi, Yunanistan’la Kıbrıs adasının birleşmesini öngören 1950 tarihli Enosis kararının okullarda kutlanması kararı almıştı. Bu karar, 1960’larda Rumların Türklere saldırılarını tetiklemiş, Ada’daki iki toplum arasında çatışmaların çıkmasına yol açmış ve 1974’te Türkiye’nin müdahalesiyle çatışmalar sona ermiş ve Ada BM’nin gözetimindeki bir ara bölgeyle ikiye ayrılmıştı.

Bu sınırı kaldırmak ve iki toplumlu, iki devletli federal bir Birleşik Kıbrıs için yapılan müzakereler, 12 Şubat’taki bu karar sebebiyle durakladı.

21 aydır bu gerçekleşmeyen ikinci toplantı olacak. Mayıs 2016’da İstanbul’da yapılan Dünya İnsani Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan liderlere bir yemek daveti vermiş, bu daveti Akıncı’yı da davet etmitşi. Anastasiadis müzakere sürecinde Akıncı’nın lider kabul edilmesine tepki göstermişti. Önce yemeğe katılmadan Güney Kıbrıs’a dönen Anastasiadis, 27 Mayıs’ta düzenlenecek olan toplantıya da katılmamıştı.