Kentsel dönüşüme direndi başlarına çöktü

Küçükçekmece'de sahibinin kentsel dönüşüme vermemek için direndiği 36 yıllık 4 katlı bina durduğu yerde çöktü. Büyük facia ucuz atlatıldı.

Küçükçekmece'de 4 katlı bina aniden çöktü; 1 kişi öldü, 1'i bebek 8 kişi yaralı kurtuldu. 36 yıllık bina sahibi Gençtürk'ün kısa süre önce komşularının kentsel dönüşüm teklifini reddettiği ortaya çıktı.

İstanbul Küçükçekmece'de dün sabah 4 katlı bina çöktü. Saat 08.41'de Belediye Caddesi ile Geçit Sokağı'nın kesişim noktasındaki bina, saniyeler içinde yerle yıkıldı. Olaya tanık olan vatandaşlar can havliyle kaçışırken yoldan geçen bir minibüsle belediye otobüsü ise enkaz altında kalmaktan kıl payı kurtuldu.

BEBEKLE ANNENİN DURUMU AĞIR

Olay yerine 9 dakikada AFAD, itfaiye, sağlık ve polis ekipleri ulaştı. Enkazdan kendi çıkan Korkut Yılmaz, içeride 7-8 kişi olduğunu söyledi. Ekipler, biri 6 aylık A.C. bebekle birlikte toplam 7 kişiyi yaralı olarak kurtardı. Bina sakinlerinden birinin ise cansız bedenine ulaşıldı. Hastaneye kaldırılan yaralılardan ikisi ayakta tedavi edildi; bebekle annesinin hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi.

BİNA SAHİBİNE KELEPÇE

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, olayla ilgili 1 başsavcı vekili ile cumhuriyet savcısı ve 3 kişilik bilirkişi heyeti görevlendirildiğini duyurdu. Bina sahibi Hacı Murat Gençtürk, taksirle ölüme ve yaralanmaya sebep olmak suçundan gözaltına alındı.

Çöken binanın bitişiğindeki apartmanın kentsel dönüşüme girmesi nedeniyle bir süre önce boşaltıldığı öğrenildi. Yandaki binanın sahibi, şöyle konuştu: "Elektriği doğalgazı kestik. Binamızı kentsel dönüşüme sokmadan önce Murat Bey'le görüştük. Kendi özel sebeplerinden dolayı binasını dönüşüme sokup yıktırmak istemedi."

DÖNERCİYE DE GÖZALTI

Binanın altındaki dönerci dükkanının sahibi Özge Aktürk Dinçer'in de usulsüz tadilat suçlamasıyla gözaltına alındı.

2000 ÖNCESİ BİNALARIN YÜZDE 95'İ DAYANIKSIZ

Prof. Dr. Mehmet Fatih Alan, çöken binanın 1998, 2007 ve 2018 deprem yönetmeliklerine tabi olmadığını belirtip, "2000 öncesi yapıları kontrol edilmeli; çürükse yıkılmalı, sağlamsa plaket verilmeli. Bu binalardan % 95'i depreme dayanıksız" dedi.

3 BİN BİNA ÇÖKEBİLİR

Alan, İstanbul'da her yıl 2-3 binanın kendiliğinden yıldığını hatırlatarak şöyle konuştu: "İstanbul'da 2-3 bin binanın böyle olduğunu tahmin etmekteyiz. Bunlar saatli bomba gibi ne zaman patlayacağı belli değil."

BELEDİYE: DENETİM YETKİSİ İBB'DE

Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, binaları denetim yetkisinin ilçe belediyelerinde değil; Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda olduğunu söyledi. Çebi, "İlçe belediyeleri sadece ihbar üzerine hareket ediyor. Bu binanın durumu tespit edilememiş. Vatandaş, 'yıkılırsa ne yaparım' diyerek binasını kontrol ettirmekten çekiniyor" dedi.

Çöken binanın 1988'de 2 katlı inşa edildiği, daha sonra kaçak 1.5 kat eklendiği ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, binanın deniz kumuyla yapıldığını belirtti. Özhaseki, mimarlık ve mühendislik standartlarına uyum sağlanmadan inşa edilen yapıyla ilgili, "Binanın statiğini bozacak müdahalelerin yapıldığı anlaşılmıştır" dedi. Enkazdaki nervürsüz ve dayanıksız demirler dikkat çekerken dükkanda kolon kesildiği iddia edildi.

YAŞAM KORİDORU HAYATINI KURTARDI

Enkazdan kendi çıkan Korkut Yılmaz, hafif bir sarsıntı hissettiğini belirterek, "Kendimi yatakla dolabın arasına attım. Koridor şeklinde bir boşluk oluştu; oradan çıktı. 10 dakika sonra ekipler geldi" dedi. Yılmaz'ın 2. katta yaşadığı; birinci katta da ofisinin olduğu öğrenildi.

KAMYON GEÇERKEN SALLANIYORDU

Çöken binanın giriş katındaki kafede önceden kuryelik yaptığını belirten Oğuz Bozkurt, "Bina çok eskiydi. Kamyon geçerken bile bina titriyordu, bunu hissediyordum" diye konuştu.

FACİAYA RAMAK KALA

Caddedeki bir belediye otobüsüyle binanın yanından sokağa giren minibüs şans eseri kurtuldu. Olayın pazar sabahı yaşanması daha büyük bir facianın önüne geçti. Tatil günü olması nedeniyle caddenin hafta için göre boş olduğu; dükkanların açılmadığı görüldü.