Osmangazi Köprüsü'nün açılmasıyla birlikte tatilciler köprüye akın etti, köprüden 5 günde on binlerce insan geçti.
HÜRRİYET KÖPRÜYLE İLGİLİ ALGI HABERİ YAPTI
Geçtiğimiz günlerde Hürriyet'te Uğur Gürses imzalı bir haber çıktı. Hürriyet, devletin köprüyü yapan şirkete bütçeden para vereceğini, bu da "Köprüden geçmeyenlerin köprünün parasını ödediği" anlamına geldiğini duyurdu.
BİR BAŞKA HÜRRİYET YAZARINDAN TEPKİ
Hürriyet yazarı Fatih Çekirge bugünkü yazısında, köprüye yönelik eleştirilere tek tek cevap verdi. Hatta Hürriyet'in yaptığı habere de cevap vererek "Ankara - İstanbul otoyolu yapılırken 'yoldan para mı alınır' diyen kafayla Osmangazi'yi eleştirenlerin aynı kafaya sahip olduğunu söyledi.
İşte Çekirge'nin yazısındaki o satırlar:
Bazı yazarlar, birtakım istatistikler vererek köprünün fiyatı ve yapımı üzerine eleştiriler yapıyor. Diyorlar ki:
- Osmangazi Köprüsü geçmeyenden de para alacak..
- Vapur ve duble yol kullanıldığında daha ucuza geliyor.
OTOBÜSTEN PAHALI OLAN UÇAĞI NİYE TERCİH EDİYORUZ?
İşte bendeki cevaplar:
1) 8 saatlik İstanbul-İzmir yolu 3.5 saate indiğine göre... Aradaki 5 saatlik zamanın değeri ölçülebilir mi? Satın alması en zor şey zamandır, biriktiremezsiniz. Deposu da yoktur. Neden otobüs yerine daha pahalı olan uçağı tercih edersiniz.
DÜNYADAKİ ÖRNEKLERİ
2) Köprü, deprem bölgesinin ortasına yapılmış özel bir köprüdür. Dünyadaki örnekleri 5 yılda tamamlanırken, Türkiye’de 39 ayda trafiğe açılmıştır. 3) Eleştiriler köprü geçiş ücretine geldiği için 400 kilometrelik otoyol geçişi gözden kaçıyor. 400 kilometrelik otoyol kilometresi 5 cent üzerinden toplamda 20 dolardır.
OTOYOL ÜCRETİ EN UCUZ TÜRKİYE'DE
Dünyadan örneklere baktığınızda Türkiye otoyol geçişi olarak en ucuz durumdadır. Mesela: - 470 kilometrelik Milano-Napoli yolu kilometresi 0.08 cent’tir... - Chicago, skyway 0.32 cent. - Fransa’da 382 kilotmetrelik Lion/A26 Reims otoyolu km başına 0.13 cent. - Bologna-Taranto 750 kilometrelik yol km başına 0.08 cent.. Ve daha bir çok örnek. Böyle bakınca 400 kilometrelik İzmir-İstanbul otoyolu geçişi daha ucuza gelir.
STRATEJİK YATIRIM
Ama daha önemli şeyler var.. Türkiye’nin yatırım ufuklarına doğru değişen şeyler. Bazı yatırımlar vardır... Coğrafi bağlantılarıyla bir ülkenin sosyo-kültürel dokusunda devrim yapar. Şehirleri, insanları, farklı kültürleri ve yatırım olanaklarını birbirine bağlar. Hem de hızla bağlar. Bu açıdan bakınca:
- Osmangazi Köprüsü ile Marmara Denizi’nin çevresinde oluşturulması planlanan otoyol ringinin tamamlanması için önemli bir adım daha atılmış olacak.
- İstanbul Boğazı’nda Boğaziçi, Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim köprüleri, İzmit Körfezi’nde Osmangazi Köprüsü ve yakın zamanda yapımı planlanan Tekirdağ’dan Balıkesir’e uzanacak otoyol üzerindeki Çanakkale 1915 Köprüsü, bölgenin beş önemli eko-kültürel geçiş projesini oluşturacak. Böyle bir ufukta yapılan bütün hesaplar değişir.
BU KAFA OTOYOLA DA KARŞIYDI
Hatırlıyorum da... İstanbul Boğazı’na ilk köprü yapıldığında. Ya da Ankara-İstanbul otoyoluna gişeler kurulduğunda.. “Yoldan para mı alınır?” eleştirilerini haykıranlar vardı. Bugün yine aynı kafa, aynı eleştiriyi yapıyor.