Kendi enerjisini üreten belediye

Türkiye’deki yerel yönetimlere rol model olan Erzurum Büyükşehir Belediyesi, metan gazı ve güneş ışıklarından elektrik enerjisi üretti. Aynı zamanda evsel atıkların depolandığı saha ise elektrik santralına dönüştürdü.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in enerji projeleri büyük ilgi gördü. Çöplerin oluşturduğu ve karbondioksitten 28 kat daha zararlı olan metan gazının elektrik enerjisine dönüştürülmesini sağlayan Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz yılın temmuz ayından bu yana toplamda 9 bin 692 Megawat elektrik üretti. Söz konusu yatırımla metan gazının ekosisteme vereceği zararın önüne geçmeyi de başaran Erzurum Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda kuruma sürdürülebilir bir de gelir kalemi kazandırdı. 

YATIRIMLAR GÖZ DOLDURUYOR 

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, giderek tükenen enerji kaynakları karşısında tüm dünyanın yenilenebilir enerji üretimi için seferber olduğunu hatırlatarak, Erzurum’da güneş ışınlarından sonra metan gazından da enerji elde etmeyi başardıklarını söyledi. Metan gazının, karbondioksitten 28 kat daha zararlı olduğunu ve sera gazı etkisi yaparak atmosfere bile ciddi zararlar verebildiğini vurgulayan Başkan Sekmen, Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği bu projeyle çok büyük bir çevre tehdidini de ortadan kaldırdıklarını kaydetti. Çeşitli işlemlere tabi tutulmak suretiyle metan gazını elektrik enerjisine dönüştürerek, Erzurum’da yepyeni bir kaynak oluşturduklarını anlatan Başkan Mehmet Sekmen, “Bu yatırımımız iki ayrı amaca birden hizmet ediyor. Yani Büyükşehir Belediyesi olarak metan gazının atmosfere salınımını engellemenin yanı sıra bu işten aynı zamanda gelir de elde ediyoruz” diye konuştu. 

TÜM BELEDİYELERE ÖRNEK OLDUK 

Geçtiğimiz yılın temmuz ayından bu yana faaliyet gösteren yatırım sayesinde bu yılın haziran ayı sonuna kadar üretilen elektrik enerjisi miktarının neredeyse 10 bin Megawat’a ulaştığını açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, şunları kaydetti: “Günümüzde yenilenebilir enerji kaynakları oluşturabilmek çok büyük bir önem taşıyor. Biz de bu bağlamda işe güneş enerji sistemleriyle (GES) başlamıştık. Şehrimizin muhtelif noktalarında kurduğumuz GES’lerle Erzurum’daki çok önemli bir potansiyeli değerlendirmiş olduk. Bununla da yetinmeyerek evsel atıklardan enerji üretilmesi sürecine yoğunlaştık ve bunu da başardık. Bu yatırımlarımızın her birisi, aslında şehrimiz ve bölgemiz için model olma niteliği taşıyor. Dolayısıyla özel sektörün ilgisini de bu yöreye çekmiş oluyoruz. Erzurum’u sahip olduğu kendi değerleri ve potansiyelleri üzerinden geliştirmeye devam edeceğiz.” 

KİREMİTLİK TEPE’YE BÜYÜKŞEHİR DOKUNUŞU

Büyükşehir Belediyesi, Erzurum’da döneminin en güçlü savunma hatlarından olan tabyalar için de kolları sıvadı. Büyük ve Küçük Kiremitlik Tabyaları’nın bulunduğu Kiremitlik Tepesi’nde geniş kapsamlı bir çevre düzenleme ve peyzaj çalışması başlatan Büyükşehir Belediyesi, toplamda 300 bin metrekareyi bulan tarihi alana yepyeni bir görünüm kazandıracak. Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin Kiremitlik Tepe’de başlattığı geniş kapsamlı çevre düzenleme ve peyzaj çalışması son sürat devam ediyor. Atlama Kuleleri’nin bulunduğu bölgede 1800’lü yılların sonuna doğru inşa edilen Büyük ve Küçük Kiremitlik tabyalarının da bulunduğu alan, Büyükşehir Belediyesi’nce yürütülen çalışmaların sona ermesiyle göz kamaştırıcı bir güzelliğe kavuşmuş olacak. 

KİREMİTLİK TEPE’DE GÖRSEL ŞÖLEN  

Başkan Mehmet Sekmen, stratejik öneme sahip olması nedeniyle Erzurum’da tabya diye tabir edilen onlarca tarihi yapıt bulunduğunu hatırlatarak, bunlar arasında 1800’lü yılların sonuna doğru inşa edilmiş olan Büyük ve Küçük Kiremitlik tabyalarının da bulunduğunu belirtti. 300 bin metrekare genişliğindeki alanda ilk iş olarak otomatik bir sulama sistemi kurduklarını anlatan Başkan Sekmen, daha sonra çimlendirme çalışmalarına başladıklarını kaydederek, devasa büyüklükteki bu alanı baştan sona yeşillendireceklerini ve çeşitli peyzaj mimari tekniklerini kullanarak görsel bir şölen oluşturacaklarını ifade etti. Başkan Sekmen, “Çalışmalarımız tamamlandıktan sonra insanlar burada artık boz bir tepeyle değil de, yemyeşil bir manzarayla karşılaşacaklar” dedi.

BÜYÜKŞEHİR DAĞ TAŞ DEMEDEN YOL YAPIYOR

Büyükşehir, merkeze bağlı mahalle ve köylerde ulaşımı sağlayan yollara da nitelik kazandırdı. Uzunahmet, Nebihanlar, Pusu Deresi, Sığırlı ve Şehit Burak Karakoç mahallelerini kapsayan Uzunahmet Grup Yolu’nda hem genişletme ve hem de asfaltlama çalışması yapan belediye, 19 kilometre uzunluğundaki ulaşım ağını adeta yeniden dizayn etti. 36 bin 712 ton asfalt ve 53 bin 637 ton da PMT asfaltın kullanıldığı grup yolunda ulaşım imkânlarına nitelik kazandıran belediye, hizmette sınır tanımadığını bir kez daha gözler önüne serdi.

ASFALTTA TÜRKİYE REKORU

Grup yollarının iyileştirmesi ve yeniden tanzimi kapsamında 36 bin 712 ton asfalt ve 53 bin 637 ton da Plentmiks adı verilen kaplama malzemesi kullandıklarını kaydeden Başkan Sekmen, “Sadece kent merkezinde 2 milyon ton asfalt döktük. Erzurum’daki ulaşım olanaklarını geliştirmeye, şehrimize ulaşılır ve erişilebilir bir kent hüviyeti kazandırmaya devam edeceğiz” dedi.

ULAŞIM SORUNUNU ORTADAN KALDIRDIK

Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin bu yaz sezonunda şehrin muhtelif noktalarındaki ulaşım ağlarına yoğunlaştığını hatırlatan Başkan Sekmen, “Şehir merkezinde yeni bağlantı yolları, bulvarlar, viyadük ve kavşaklar inşa ederken, merkeze bağlı mahalle köylerimizi de unutmadık. Şehir merkeziyle 5 mahalle köyümüzü birbirine bağlayan ve toplam uzunluğu 19 kilometreyi bulan Uzunahmet Grup Yolu’nu başından sonuna yeniledik ve bu bölgede yaşanan çok büyük bir ulaşım sorununu ortadan kaldırdık” diye konuştu.