1
Chapel Hill Kasabası'ndaki Kuzey Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü'nde çalışmalarını sürdüren Sancar'ın Nobel'e giden hayat hikayesi oldukça ilginç kesitler taşıyor.
Hocası tavsiye etti
Hasar gören DNA'nın onarımıyla ilgili mekanizmaları ortaya çıkaran çalışmasıyla bu büyük ödüle layık görülen Sancar, Mardin'de orta gelirli bir ailenin 10 çocuğundan biri olarak dünyaya geldi. "İkinci sınıftayken bu yolda ilerlemeye karar vermiştim. Fakat bir hocam bana doktorluk unvanını alsın, sonrasında özellikle temel bilimlerde ihtisas yapsın demişti. Onun tavsiyesi benim için çok önemliydi" diyen Sancar'ı, Amerika'da doktora yapmaya iten neden de bu olmuş.
Ülkesine hizmet edecek
Uzun yıllardır ABD'de olmasına rağmen Sancar'ın memleket sevdasını gözlerinde ve sözlerinde rahatlıkla görmek mümkün. Sancar, kendisini Nobel'e götüren sürece rağmen, "Ben Mardin'in Savur İlçesi'nin sağlık ocağında çalıştım. Oradaki kardeşlerimle, hemşerilerimle çok iyi kaynaştım, faydam oldu. Beni üzen tek şey, bazen bu konuda düşünüyorum, niçin onları bıraktım diyorum. Çünkü onlara faydam vardı" sözleri, ülkesine hizmet isteği ve özlemini ortaya koyuyor.
Devlet büyükleri aradı
Türkiye'den devlet büyüklerinin kendilerini aradığını ve tebrik ettikleri bilgisini veren Sancar, "Türkiye'den sağ olsunlar çok arayan oldu. Başbakan Ahmet Davutoğlu aradı, konuştum çok memnun oldum. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan aradı ancak o anda maalesef iletişim kuramadık. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu aradı" dedi.
"Ben Türk'üm, o kadar"
Sancar, sosyal medyada kendisinin kökenine ilişkin yorumlardan rahatsızlık duyduğunu dile getirdi. İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin telefon ettiğini aktaran Sancar, "Bana 'Arap mısınız, kısmen mi Türk'sünüz' diye sorarak saygısızlık yaptılar. BBC'ye söyledim, 'Arapça konuşmuyorum, Kürtçe konuşmuyorum, ben Türk'üm' dedim. Güneydoğulu olunca bundan kaçamıyorsunuz" dedi.
Yakında bir bomba patlatabiliriz!
Emekli Tuğgeneral Kenan Sancar, kardeşiyle çocukluğundan eğitimine kadar tüm hayatını anlattı.
Sekiz kardeşin en büyüğü olan İzmir’in Seferihisar ilçesinde oturan emekli tuğgeneral Kenan Sancar, Prof. Dr. Aziz Sancar’ın kendisinden 9 yaş küçük olduğunu söyledi.
BİLİM İÇİN ABD’YE GİTTİ
Yaklaşık iki yıl Mardin Savur’da kaldıktan sonra TÜBİTAK’ın bursuyla kardeşinin ABD’ye gittiğini anlatan Kenan Sancar, "Orada önemli başarılar göstermeye başladıktan sonra, ondan ABD vatandaşı olması istendi. Ama o zaman bu teklifi kabul etmedi. tübitak ile görüştümVatandaşlık teklifini kabul etmemesi üzerine ise Türkiye’ye gönderildi. O zaman ben kardeşimin uğradığı haksızlık üzerine TÜBİTAK yetkilileriyle görüştüm. Başarılarını anlattım.
PARA BiRiKTiRiP ABD'YE GiTTi
Kardeşim bilimsel çalışmalardan vazgeçmedi. 6 ay kadar İngiltere’de kalıp para biriktirdikten sonra tekrar ABD’ye gitti. Burada bilimsel çalışmalarına devam etti" dedi. Kansere karşı bilimsel araştırmalar da yaptığını bildiği için bu konuda, "Yakında bir bomba patlatabiliriz. Ama daha çok gelişme kaydedilmesi de lazım, sözleriyle bana gelişmeleri anlattı" dedi.
"Aziz kansere de çare bulacaktır"
Kardeşini kutlayan Kenan Sancar, "Onunla gurur duyuyorum. Bu başarı beklediğimiz bir başarıydı. Bunun devamını diliyorum. Bana kanser tedavisi için ’yakında bir bomba patlatabiliriz’ dedi. Kanser tedavisi için de kendisinden bir başarı bekliyorum. Kendisi de zaten açıkladı. Aziz kısa zamanda ona da bir çare bulacaktır. Bizim için onun başarılı olması, özel bir durumu değil çünkü kendisi dünyadaki üç önemli isimden birisidir" dedi.
‘Arzumuz bu başarının devam etmesi’
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Prof. Dr. Aziz Sancar'ın Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Gerçekten Aziz hocanın bu başarısı herkesi gururlandırdı. Ben de kendisine teşekkür ediyorum. Mardin'de okuma yazma bilmeyen 8 çocuklu bir aileden yetişen biri. İnşallah arzumuz bundan sonra Türkiye'de çalışan bilim insanlarının da Nobel alacak seviyeye gelmesi. Yaptığı açıklamalardaki Türkiye vurgusu çok önemliydi” diye konuştu.