Kelkitlioğlu'ndan 'Fırat Kalkanı' harekatı açıklaması

AKŞAM Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Kelkitlioğlu 24'te ''Fırat Kalkanı'' operasyonuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

AKŞAM Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Kelkitlioğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle; 

BU TÜRKİYE'NİN KURDUĞU BİR OYUNDUR


Bu operasyonda birkaç mesaj olduğunu düşünüyorum. Bu sadece Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yaptığı bir operasyon. Sayın Cumhurbaşkanımızın Putin'le yaptığı görüşme, sayın Zarifi'nin Türkiye'ye gelişi, Barzani'nin Türkiye'ye gelişini bu operasyon çerçevesinde düşünmek lazım. Sonuç olarak bu Türkiye'nin kurduğu bir oyun ve operasyon. Suriye'nin kuzeyinde müthiş bir oyun kurgulanıyor, başta ABD olmak üzere.

ARTIK TÜRKİYE ELİNE SAZI ALMIŞ DURUMDA

Bu operasyonun bir diğer mesajı da sayın Biden'in ziyaretine denk geliyor olması. Bu aynı zamanda PYD'ye yönelik de bir operasyondur. PYD Cerablus'u da ele geçirdiği takdirde kuzeydeki koridoru ABD desteğiyle kurmuş olacaktı. O yüzden bunu PYD'ye bir mesaj olarak değerlendiriyorum. PYD'nin elebaşı Salih Müslim'in tweeti bunu kanıtlıyor. DAEş'le mücadele ettiğini iddia eden bir örgütsün, ona rağmen böyle bir tweet atıyorsun. Türkiye bir anlamda sazı eline aldı. Üst aklın oyununa alet olmadan Suriye'nin kuzeyini terör örgütlerinden temizleniyor. Fırat'ın batısı Türkiye için kırmızı çizgi, "Fırat'ın doğusunda ne yaparsanız yapın "diyor.

MİT TIRLARI İDDİASI YERLE BİR OLMUŞTUR

Bu operasyonun alt mesajlar da var. 15 Temmuz işgal girişiminin ardından TSK'nın yıpratıldığına dair eleştiriler vardı, bu operasyonla buna da cevap verilmiştir. Asker üniforması giymiş teröristlerin asker olmadığı vurgusu hep yapılıyordu zaten. Yıllarca MİT tırlarının durdurulmasıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin DAEŞ'e silah yardımı iddialarını yerle bir eden bir operasyon oldu. Birden fazla terör örgütüyle mücadele eden dünyada tek ülke Türkiye. ABD'ye siz ne kadar da çok açık bir şekilde PYD'yi destekleseniz bile biz buna izin vermeyeceğiniz mesajıdır. Bugün Biden'in ziyaretine operasyonun denk gelmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. 

BIDEN'IN ZİYARETİNDEN SONUÇ ÇIKMAZ

Bugün Biden'in ziyaretinden bir sonuç alınacağını düşünmüyorum. Operasyonun başladığı saatlerde ABD Dışişleri ve AB'den gelen açıklamaya bakıldığında böyle bir anlaşmanın olmadığını anlıyoruz. AB'den gelen açıklamada "Buradaki hedef sadece DAEŞ olmalıdır" deniyor. Türkiye'nin kuzeyindeki tehlikenin önlenmeye çalışılmasını neredeyse kabullenmek istemiyorlar. PYD'nin de terör örgütü olduğunu kabul etmek istemiyorlar. Biden'in görüşmesinden neden sonuç alınmaz, artık 3 ay sonra ABD'de bu yönetim yok. Türkiye terör örgütünün kurmaya çalıştığı kesinlikle izin vermeyeceği tekrar edilecek. ABD'nin de özellikle DAEŞ'i ön plana alarak PYD'nin de DAEŞ'le mücadele ettiğini o yüzden de ABD'nin de bu örgütün yanında olduğu vurgusunun devam edeceğini düşünüyorum. Bir şeyin çözüleceğini düşünmüyorum. Bir şey çözülemeyeceği için Türkiye, gerek Rusya gerek İran'ın bu işin içerisine katarak Suriye sorununu, Cerablus operasyonundan sonra çok ciddi adımlar atma yönünde yaptığı görüşmeler olarak değerlendiriyorum. 

ABD, RUSYA'YA YAKINLAŞMAMIZDAN RAHATSIZ

Rusya, Suriye'deki gücünü hakimiyetini devam ettirmek istiyor. Türkiye'nin Rusya ile yakınlaşması ve Suriye sorununun çözümü için çok ciddi adımlar atılmış olmasından kaynaklanıyor. Türkiye-Rusya yakınlaşması sayın Erdoğan ile Putin'in yakınlaşmasından ABD'nin rahatsız olduğunu gördük. Bugün Türkiye'nin tam bir oyun kurucu gibi davranarak Suriye sorunuyla ilgili çok ciddi adımlar atılacağını düşünüyorum. 

BİDEN FETÖ'NÜN ESERİNİ İZLEMEYE GELDİ

ABD kullandıkları taşeron örgütün yani FETÖ'nün eserini olay yerinde izlemeye geldi. Öyle bir anlamlı günde bu ziyaret yapılıyor ki, Meclis'teki ziyarette bir mermer parçası Biden'e hediye olarak verilmiş. Ben sayın Cumhurbaşkanı ile yapılacak görüşmenin bundan önceki görüşmeler gibi olumlu bir havada gerçekleşeceğini düşünmüyorum. Sayın Cumhurbaşkanının çok ciddi tepki göstereceğini düşünüyorum. FETÖ'nün çok ciddi bir gücü yok, sürekli tanımlamaya çalıştığımız o üst akıl olmasa böyle bir şey yapamazlar. Bugün operasyon için kalkan F-16'ların bir önceki uçuşu 15 Temmuz gecesi olmuştu. Benim gözümde Biden'in ziyareti, bu millete yaşattıkları o korkunç gecenin izlerinin olay yerine gelip tespit etmek amacıyla yapıldığını düşünüyorum. 

TERÖRİST BAŞININ İADESİ SORULACAKTIR

Ben burada gazeteci gözlüğüyle konuşuyorum, diplomatik ilişkiler benim söylediğim sözlerle olmaz, duygularla olmaz. Pensilvanya'daki terörist başının iade edip edilmemesi konusu da önemli. Geçtiğimiz günlerde çok ciddi deliller sunuldu. Bugün kendisine de çok ciddi deliller sunulacaktır. Bu anlamda bir adım atılıp atılmayacağı, sayın Cumhurbaşkanınla yaptığı görüşmeden sonra mutlaka kendisine sorulacaktır.