Kaza kırımına uğramak ne demek, anlamı neyi ifade ediyor? Cougar helikopter kaza kırımı nedir?

Cougar tipi bir helikopterin kaza 'kırıma uğradığı' açıklaması ile gündeme bomba gibi düştü. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan acı haber üzerine gündeme gelen ''Kaza kırımı ne demek? Cougar helikopter kaza kırıma uğradı nedir, ne anlama gelmektedir?'' sorularının yanıtlarını bu haberimizde derledik. Peki kaza kırıma nedir, ne anlama gelmektedir? İşte o ayrıntılar...

Kaza kırıma uğradı ibaresi bugün Milli Savunma Bakanlığı Bingol'den kalkan askeri helikopterin düşmesi ile ilgili yapdığı acı haber üzerine gündeme geldi. Cougar adlı helikopterin kaza kırıma uğradığından düşdüğü belirtilmesi üzerine bu terim araştırılan konular arasında. Peki Kaza kırımı ne demek? Cougar helikopter kaza kırıma uğradı nedir, ne anlama gelmektedir?

Helikopterde kırıma uğramanın ne demek olduğu, Bitlis'ten gelen acı haberin ardından gündeme gelen başlıklardan oldu. MSB'den gelen açıklamada, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait helikopterle irtibatın 14.25'te kesildiği aktarılırken, bölgede derhal İHA, CN-235 uçağı ve bir helikopter ile arama-kurtarma çalışmalarına başlandığı ifade edildi. Helikopter kırıma uğraması, helikopterin tekrar onarılmasına müsaade edecek düzeyde hasar görmesi anlamına geliyor. Kırımı uğramak sözü havacılık terimlerinden biridir.

KAZA KIRIMI NE DEMEK?

Bir donanımın geri döndürülebilir hasara uğradığı hadisedir.

UÇAKTA KIRIMA UĞRAMAK NE DEMEK?

Uçağın kırıma uğraması kelime anlamı bir donanımın geri döndürülebilir hasara uğraması anlamına gelmektedir. Uçağın kısmen iyi durumda olduğu durumlarda kırım kelimesi kullanılır.

Teknik veya fizikler aksaklıklar veya hava koşulları dolayısı ile yanlış veya hatalı yapılan inişlerde ve kalkışlarda hasar gerçekleşebilir. Bu gibi durumlarda uçakta kırım yaşanabilir. Helikopterin kırıma uğramasının sebepleri farklılık göstermektedir.

COUGAR TİPİ HELİKOPTERİN ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Tam adıyla AS 532 Cougar, iki motorlu, çok amaçlı bir askeri helikopter. AS 332 Super Puma, Cougar helikopterinin ilk dizaynı, 1977 yılında uçmuştur. Bu versiyon iki 1330kW Turbomeca Makila 1A1 turboshaft motor ile donatılmıştı. 1990 yılında tüm askeri Super Puma helikopterleri Cougar olarak değiştirildi. Helikopterin sivil versiyonu halen Puma olarak adlandırılmaktadır. Değişik görevler için farklı Cougar versiyonları kullanılmaktadır.