Kasada cep telefon numarası söyleme devri bitiyor mu?

Birçok market ve mağazada kasada cep telefon numarasını söyleyerek indirim hakkı kazanılıyor. Fakat bu durum sosyal medyada da çok tartışılan konular arasında. Uzmanlar, “Daha güvenli yöntemler mümkünken kasada alışveriş esnasında telefon numarasını söylettirme uygulamasından vazgeçilmesi daha doğru olur. Vatandaşlar da alışveriş esnasında numaralarını kendi tuşlamayı da isteyebilir.” açıklamasında bulundu.

Market ve mağazalarda kasada telefon numarası söyleyerek indirim kazanılması mümkün. Bu yöntemin kişisel verilerin güvenliğini riske attığını söyleyen uzmanlara göre yakın zamanda daha güvenli bir uygulamaya geçilebilir.

TRT Haber'in haberine göre, Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Başkanvekili Avukat Rıdvan Yıldız, "Başkalarının elinde özellikle telefon numarasının olması tacize varan rahatsızlıklar doğurabiliyor" dedi.

Yıldız'a göre bu telefon numaraları bazı kötü amaçlı internet sitelerinde de paylaşabiliyor. Bu gibi durumların ciddi rahatsızlıklara yol açtığı üzerinde durarak:

"Daha güvenli yöntemler mümkünken kasada alışveriş esnasında telefon numarasını söylettirme uygulamasından vazgeçilmesi daha doğru olur. Vatandaşlar da alışveriş esnasında numaralarını kendi tuşlamayı da isteyebilir." ifadelerini kullandı.

Kişinin telefon numarasını duymak 'kaydetme' hakkı tanımaz

TÜSODER Başkanvekili Yıldız, işin hukuki boyutunu şu sözlerle açıkladı:

"Söz konusu numara sahibini arayarak rahatsız etmek, huzur ve sükunu bozma suçu devreye girer. Daha ileri gidildiği hallerde cinsel taciz suçu dahi oluşabilir. Bu şekilde kişinin rızası dışında telefon numarasını kaydetmenin, bu numarayı başkaları ile paylaşmanın Türk Ceza Kanunu kapsamında Kişisel Verilerin Hukuka aykırı ele geçirme ve yayma suçunu oluşturabileceği göz önüne alınmalı"

ÇÖZÜM NE?

"Her şeyden önce vatandaşlar, görevlilerin öğrendiği bilgilerle sosyal medyadan iletişim kurma gibi fiillerle karşılaşmaları halinde şikayet hakları olduğunu unutmasın. Öte yandan kişisel verilere ulaşma imkanı olan görevlilerin elde ettiği kişisel verileri şahsi amaçlarla kullanamayacaklarını bilmeleri gerekir.
Çözüm için farklı alternatifler mümkün... Barkod okutulması, tek kullanımlık kod gibi daha güvenli yöntemler kullanıldığı takdirde olası tehlikeler engellenebilir. Gelecek dönemde vatandaşa numarasını söyletmek yerine kimi yerlerin başladığı üzere POS üzerinden telefon numarası girmek, tek kullanımlık kod, barkod okutulması gibi daha güvenilir yöntemlerin yaygınlaşacağını düşünüyorum."