Kasa belediyede, para dövizcide! İBB kirli finans laboratuvarına dönmüş

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca ''İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü''ne yönelik yürütülen soruşturmada 407 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede İBB'nin bir yerel yönetim modelinden çok, paralel bir kirli finans laboratuvarına dönüşmüş olması dikkatlerden kaçmadı.

HABER MERKEZİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca "İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü"ne yönelik yürütülen soruşturmada 105'i tutuklu, 5'i "müşteki şüpheli" olmak üzere toplam 407 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı.

Savcılığın hazırladığı iddianameye göre, Ekrem İmamoğlu liderliğinde "EKO Sistem" adıyla kurulan yapı, belediye kaynaklarını kişisel ve siyasi çıkarlar için kullandı.

Söz konusu iddianamede İBB'nin bir yerel yönetim modelinden çok, paralel bir kirli finans laboratuvarına dönüşmüş olması dikkatlerden kaçmadı.

Resmiyette belediye, gerçekte ise para aklama, döviz operasyonu ve bilgi transferi üzerine kurulu hibrit bir yapı olan "EKO Sistem" Savcılık iddianamesi incelediğinde, sistemin yalnızca yolsuzluk değil, bir tür kentsel istihbarat ve finans terörizmi olduğunu anlaşıldı.

KASA BELEDİYEDE, PARA DÖVİZCİDE

Ferko Plaza'daki gizli kasalar, Acarkent'teki villalar, motorize dövizciler gibi çok sayıda skandalın yer aldığı iddianame, İBB'deki yolsuzluk kapsamında ifade veren tanıkların açıklamalarının nakit paraların dövize çevrilip örgüt kasalarına taşındığını gösterdi.

Sadece para değil, ekonomik güçle kurulan kayıt dışı siyasi kontrol olan "EKO Sistem"in döviz üzerinden çalışması, klasik rüşvet ağlarından farkını ortaya koydu. İçeriden para çekildiği dışarıdan doların girdiği sistem ile ulusal finans güvenliğinin delinmiş gösterdi.

KÜLTÜR VE MEDYADAN İSTİHBARATA UZANAN BİR AĞ

Kültür A.Ş. ve Medya A.Ş. üzerinden yürütülen ihalelerin sadece birer para kaynağı değil bilgi aktarım noktalarına dönüştüğü belirlendi.

Bilgi aktarım noktalarına dönüşen ihalelerin belediye etkinlikleri, medya projeleri, konser organizasyonları paravan olarak kullanıldığı ortaya çıktı.

Her bilgi, her kişi, her kurumun bir veriye bağlandığı sistem, yolsuzlukla casusluk arasındaki çizginin silindiği bir alanı işaret ediyor.

İBB'ye ait Kültür A.Ş. ve Medya A.Ş. gibi iştirakler, yasal denetimin dışına alınarak İmamoğlu ve parti fonu üreten bir finans departmanına dönüştürüldüğü belirlendi.

FİNANS TERÖRİZMİNİN YENİ MODELİ

EKO Sistem bir belediye örgütlenmesi değil; şehir ölçeğinde kurulan bir finans-terör laboratuvarı olarak önümüze çıktı. Sistemin amacının kamu kaynaklarının sadece siyasete değil, uluslararası istihbarat örgütlerine ve finans ağlarına entegre etmek olduğunu gözler önüne serdi.

İddianamede ortaya çıkarıldı: Milyonlar EKO-Sistem'e akmış

İstanbul'u ahtapot gibi sarmışlar! Milyonlar örgüt kasasına böyle aktarılmış

İmamoğlu'nun CHP'yi ele geçirme planı iddianamede... "Bağış" dediler örgüt geliri çıktı